Može li se upotrijebiti 25. amandman da se zamijeni Bajden?

Tanjug
Foto: Tanjug/AP

VAŠINGTON - Nakon nastupa na prvoj debati sa bivšim predsjednikom SAD Donaldom Trampom, aktuelni prvi čovjek SAD Džozef Bajden pokušava da uvjeri Demokratsku stranku da ima šanse da pobijedi na izborima, da njegove godine nisu problem i da ima sposobnost da vodi zemlju.

Javni pozivi nekih demokratskih zvaničnika i donatora da ga zamijene na glasačkom listiću, pokrenuli su pitanje koje proceduralne opcije postoje za to, prenosi Glas Amerike navodeći da je jedna od njih 25. amandman koji reguliše ko nasljeđuje predsjednika.     

Iako se bavi ključnim pitanjem, 25. amandman postoji tek od 1967. godine. 

Prije toga, jedini relevantan akt bio je član II Ustava, koji je predviđao da potpredsjednik preuzima predsjedničke dužnosti u slučaju smrti predsjednika, ostavke ili nemogućnosti da obavlja svoje dužnosti. 

Ali ovaj član je imao velika ograničenja: nije imao ništa o smjeni potpredsjednika, niti je precizirao kako će se utvrditi nesposobnost predsjednika da vlada.

Nejasnoća o tome je izazvala probleme tokom američke istorije.     

Džejms Garfild i Vudro Vilson su proveli dio svog predsjedničkog mandata uglavnom nesposobni, a potpredsjednik nije imao mandat da preuzme funkciju dok je predsjednik još živ.

Amandman koga je 1965. predložio senator Birč Bej i ratifikovan dvije godine kasnije, sadrži četiri odjeljka. 

Odjeljak 1. ponavlja član II, ali dalje pojašnjava da u slučaju upražnjenog predsjedničkog mjesta, potpredsjednik postaje novi predsjednik i u potpunosti nasljeđuje tu funkciju, i nije samo vršilac dužnosti predsjednika.

Odjeljak 2 popunio je ključnu prazninu i regulisao proceduru za postavljanje novog potpredsjednika, imenuje ga predsjednik i potvrđuju oba doma Kongresa. 

Odjeljak 3 dozvoljava predsjedniku da se proglasi nesposobnim da vlada tako što formalno obavještava lidere Kongresa i omogućava potpredsjedniku da postane vršilac dužnosti predsjednika. 

Predsednik, takođe, može da poništi ovu odluku, tako što će obavijestiti Kongres da je sposoban da ponovo preuzme funkciju.

Odjeljak 4 je najsloženiji dio amandmana, koji se odnosi na to ko još osim predsjednika može proglasiti predsjednika nesposobnim za obavljanje službene dužnosti. 

Prema tekstu, to ovlašćenje daje se potpredsjedniku, zajedno sa većinom članova predsjedničkog kabineta, iako takođe, dozvoljava Kongresu da umjesto njih imenuje druge zvaničnike.

Kongres, takođe, ima posljednju riječ ako predsjednik ospori odluku i ostane sposoban za funkciju, zahtijevajući dvije trećine glasova da bi se utvrdilo da je predsjednik zaista nesposoban da obavlja mandat. 

Obim onoga što čini nesposobnost, međutim, namjerno je ostavljen otvoren. 

Dok je najočiglednije tumačenje hitan zdravstveni slučaj, ustavni stručnjaci su iznijeli druge mogućnosti kao što su kidnapovanje, privremena ili ekstremna nesposobnost.

Iako Odjeljak 4 nikada nije korišćen, ta mogućnost je pokrenuta, nakon napada Trampovih pristalica na američki Kapitol 6. januara 2021. 

Sada je potpredsjednica Kamala Haris suočena sa pozivima da se aktivira 25. amandman kako bi se Bajden razriješio vlasti, uključujući i formalnu rezoluciju koju je podnio republikanski predstavnik Čip Roj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana