Može li ovo rješenje zaustaviti sukobe u Pojasu Gaze?

Tanjug
Može li ovo rješenje zaustaviti sukobe u Pojasu Gaze?

DOHA - Vašington je danas predstavio prijedlog o prekidu vatre u Pojasu Gaze kojim se zatvaraju preostale praznine na način koji omogućava brzu primjenu sporazuma, naveli su pregovarači Egipta, Katara i SAD u zajedničkom saopštenju.

Kako se navodi, novi prijedlog je u skladu s principima koje je postavio američki predsjednik Džo Bajden 31. maja, a odnosi se na implementaciju sporazuma o prekidu vatre i razmjeni talaca i zatvorenika u tri faze, prenosi Rojters.

Visoki zvaničnik Hamasa rekao je za Rojters da se, prema saznanjima te militantne grupe, novi američki prijedlog ne obavezuje na prethodno dogovorene tačke.

U Dohi je u četvrtak počela nova runda pregovora o prekidu vatre u Gazi, na poziv i uz učešće zemalja posrednica SAD-a, Egipta i Katara.

Ranije ove sedmice, Hamas je saopštio da svaki nastavak pregovora treba da bude baziran na ranijim planovima, a ne na novim inicijativama.

Posrednici bi trebalo to da nametnu okupacionom Izraelu, a ne da tragaju za novim prijedlozima i pregovorima koji bi dali pokriće okupatorskoj agresiji i više vremena da nastavi genocid prema našem narodu, naveo je Hamas u saopštenju.

Izvori su prethodno naveli za BBC da su sporne tačke uvođenje novih izraelskih uslova koji traže da raseljeni Palestinci budu provjeravani po povratku na sjever Gaze, kao i pitanje kontrole koridora Filadelfi koji se graniči s Egiptom.

Hamas tvrdi da se bilo kojim dogovorom mora okončati rat uz potpuno povlačenje Izraela iz Pojasa Gaze, a Izrael je saopštio da će prihvatiti samo privremeni prekid borbi jer je cilj jevrejske države uništenje palestinskih militanata.

Plan primirja koji je krajem maja ove godine objavio predsjednik SAD Džozef Bajden uključuje postepeno oslobađanje izraelskih talaca koje Hamas drži u Gazi i povlačenje izraelskih snaga u dvije faze.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana