Moskva: Ukrajinske snage pokušale da sprovedu ofanzivu u pravcu Soledara

GS/Agencije
Moskva: Ukrajinske snage pokušale da sprovedu ofanzivu u pravcu Soledara

MOSKVA, KIJEV-Rat u Ukrajini ušao je u 442. dan. Borbe na istoku zemlje ne jenjavaju, a najžešće borbe vode se u Bahmutu. Ministar odbrane SAD Lojd Ostin izjavio je da očekuje da će američki tenkovi “abrams” biti isporučeni Ukrajini u jesen, javio je dopisnik ukrajinske novinske agencije Ukrinform.Sastanak u Istanbulu na kojem su učestvovali predstavnici Rusije, Ukrajine, Turske i UN o sporazumu o žitu bio je pozitivan i ide se ka produženju dogovora, saopštio je turski ministar odbrane Hulusi Akar.

Moskva: Ukrajinske snage pokušale da sprovedu ofanzivu u pravcu Soledara

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je danas da su ukrajinske snage u četvrtak u pravcu Soledara pokušale da sprovedu ofanzivna dejstva duž čitave kontakt-linije.

-Ukrajinske snage su preduzele 26 napada u kojima je učestvovalo preko 1.000 vojnika i oko 40 tenkova, ali su napadi odbijeni- ističu u Ministarstvu, prenio je Sputnjik.

Oni naglašavaju da nisu dozvolili nikakvo probijanje odbrane na tom dijelu fronta.

Peskov: Razgovor Putina i Erdogana neće dovesti do produženja sporazuma o žitu

- Ruski predsjednik Vladimir Putin ne planira da održi sastanak sa specijalnim predstavnikom kineskih vlasti za evroazijska pitanja Li Hujem tokom njegove posjete krajem maja - rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Dodao je da do sada Putin nije planirao sličan sastanak.

-Sve će to biti sređeno kroz diplomatske kanale - naglasio je Peskov.

Portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova Vang Venbin saopštio je nešto ranije da će Li u ponedjeljak, 15. maja, krenuti na turneju po pet država - Ukrajini, Poljskoj, Francuskoj, Njemačkoj i Rusiji - radi razgovora o ukrajinskoj krizi.

Dmitrij Peskov izjavio je danas i da eventualni telefonski razgovor  Vladimira Putina i predsjednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana neće pomoći da se postigne dogovor o produženju sporazuma o žitu.

On je dodao da će samo puna implementacija sporazuma olakšati njegovo obnavljanje, prenosi Rojters.

Prethodno je turski ministar odbrane Hulusi Akar rekao da se strane koje pregovaraju približavaju postizanju dogovora o produženju žita.

Sutra sastanak pape i Zelenskog

Poglavar Rimokatoličke crkve papa Franjo sastaće se sutra sa predsjednikom Ukrajine Vladimirom Zelenskim u Vatikanu, potvrdio je izvor iz Vatikana za RIA “Novosti”.

-Zelenski se očekuje sutra u Vatikanu. Zvanični podaci nisu objavljeni iz bezbjednosnih razloga - rekao je izvor.

Izvor je dodao da još nije sastavljen raspored za sutrašnje aktivnosti pape.

Italijanski mediji objavili su juče da će Zelenski u narednim danima možda posjetiti Rim, kako bi se sastao sa italijanskim premijerom Đorđom Meloni i predsjednikom Italije Serđom Matarelom.

Specijalni kineski izaslanik započinje misiju u Ukrajini

Kina je objavila da će njen specijalni izaslanik za evroazijska pitanja započeti svoju misiju sljedeće sedmice da bi pronašao političko rješenje za ukrajinsko-rusku krizu, javlja Anadolija.

Ministarstvo vanjskih poslova Kine saopštilo je da će Li Hui, specijalni izaslanik Kine za evroazijska pitanja, od ponedjeljka posjetiti Ukrajinu, Poljsku, Francusku, Njemačku i Rusiju.

-On će komunicirati sa svim stranama o političkom rješenju ukrajinske krize - objavio je kineski javni emiter CGTN.

To je najavljeno nakon što je kineski predsjednik Dži Jinping prošlog mjeseca rekao svom ukrajinskom predsjedniku Volodimiru Zelenskom u prvom telefonskom razgovoru od početka rata u Ukrajini da će Peking poslati specijalnog izaslanika da pronađe rješenje za krizu.

Ostin obećao tenkove “abrams” do jeseni

Ministar odbrane SAD Lojd Ostin izjavio je da očekuje da će američki tenkovi “abrams” biti isporučeni Ukrajini u jesen, javio je dopisnik ukrajinske novinske agencije Ukrinform.

On se osvrnuo na to pitanje tokom saslušanja u Senatu Kongresa SAD u vezi sa fiskalnim budžetom za odbranu za 2024. godinu.

-Činimo sve moguće da ubrzamo isporuku tih tenkova. Prognoze su rana jesen - rekao je Ostin odgovarajući na pitanje senatora Suzan Kolins.

Ostin je naglasio da je ukrajinskoj vojsci već dostupno nekoliko tenkova, tako da trupe u Ukrajini već mogu da započnu obuku za njihovo korišćenje. Nakon završetka obuke, svi tenkovi će biti spremni za upotrebu.

Američki ministar odbrane istakao je da SAD razmještaju infrastrukturu kako bi održale i podržale te kapacitete, ukazavši na posebne karakteristike američkih tenkova, uključujući turbinski motor i moderne sofisticirane sisteme.

-Krećemo se što je brže moguće kako bismo te kapacitete dali u ruke Ukrajinaca - dodao je Ostin.

Agencija Ukrinform podsjetila je ranije da je Pentagon u aprilu saopštio planove da isporuči Ukrajini tenkove “abrams jedan” do kraja godine.

Turski ministar odbrane: Ide se ka produženju sporazuma o žitu

Sastanak u Istanbulu na kojem su učestvovali predstavnici Rusije, Ukrajine, Turske i UN o sporazumu o žitu bio je pozitivan i ide se ka produženju dogovora, saopštio je danas turski ministar odbrane Hulusi Akar.

-Prvi rezultati pokazuju da je sastanak u Istanbulu bio pozitivan. Proces se kreće ka produženju sporazuma o žitu - rekao je Akar, prenosi Rojters.

Sporazum o žitu biće produžen za 60 dana, objavio je ranije TASS, pozivajući se na neimenovani izvor.

-Sporazum će, mislim, biti produžen za 60 dana, ali Rusija može da pristane na to posljednji put. Odluku o produženju mogao bi da saopšti turski predjsednik Redžep Tajip Erdogan poslije telefonskog razgovora sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom - rekao je diplomatski izvor ruske agencije.

Zamjenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Veršinin u četvrtak je izjavio da sporazum o žitu neće biti produžen ukoliko Moskva ne dobije garancije da će njeni zahtjevi biti ispunjeni do 18. maja.

Moskva: Nema prodora ukrajinskih snaga, situacija pod kontrolom

Rusko Ministarstvo odbrane demantovalo je izvještaje o ukrajinskim vojnim prodorima duž različitih dijelova linije fronta u istočnoj Ukrajini.

Kako se ističe, sada se vodi bitka "da bi se odbio" ukrajinski napad na Maloljinovku u Donjeckoj oblasti.

-Ukupna situacija u zoni specijalne vojne operacije je pod kontrolom - navodi se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana