Zelenski od Brisela traži avione, artiljeriju i rakete

GS/Agencije
Zelenski od Brisela traži avione, artiljeriju i rakete

MOSKVA KIJEV - Rat u Ukrajini ušao je u 351. dan. Predsjednik Ukrajine Vladimir Zelenski zahvalio je danas u Briselu liderima EU za podršku i pozvao članice da isporuče dodatno oružje Kijevu, uključujući borbene avione.Objava na blogu američkog novinara, koji tvrdi da iza eksplozija na „Sjevernom toku“ stoje SAD, trebalo bi da postane osnova za međunarodnu istragu, poručuje Moskva.

Fon der Lajen: Nema rokova na ukrajinskom putu EU integracija

Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen ocijenila je danas da je Ukrajina ostvarila “impresivan” napredak na putu evropskih integracija, ali je dodala da je to proces za koji “nema krutog vremenskog okvira”.

-Komisija veoma blisko sarađuje sa ukrajinskom vladom (...) Ne postoji strog vremenski okvir, već je on zasnovan na zaslugama i napretku u tom procesu - rekla je Fon der Lajen na zajedničkoj konferenciji za štampu sa ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim i predsjednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom.

Ona je takođe istakla da je glavni cilj bio da se pokaže napredak Ukrajine, koja je dobila status kandidata za članstvo u junu prošle godine.

Zelenski: Nekoliko evropskih lidera obećalo da će nam poslati borbene avione

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski izjavio je danas da mu je tokom samita u Briselu ''nekoliko evropskih lidera'' reklo da su spremni da Kijevu pošalju borbene avione kako bi pomogli u borbi protiv ruske invazije.

Kako navodi Rojters, on nije precizirao o liderima kojih zemalja je riječ.

-'Evropa će biti uz nas do naše pobjede. Čuo sam od brojnih evropskih lidera  da su spremni da nam daju neophodno oružje i podršku, uključujući i avione. Sada imam brojne bilateralne odnose, te ćemo pokrenuti pitanje borbenih i drugih aviona - rekao je Zelenski.

Rojters podsjeća da je Zelenski ranije ove sedmice posjetio London i Pariz, a danas je u Briselu rekao da ima ''određene dogovore koji nisu javni, ali jesu pozitivni''.

Iako su zemlje članice EU isporučile Ukrajini velike količine oružja tokom prošle godine, uključlujući i najsavremenije borbene tenkove, one se još uvijek nisu javno obavezale da Kijevu pošalju borbene avione i rakete većeg dometa, uz obrazloženje da to može potencijalno eskalirati sukob na rusku teritoriju.

Peskov: SAD šire svoje učešće u sukobu Rusije i Ukrajine

Sjedinjene Američke Države pokazuju političku odlučnost da prošire svoje učešće u sukobu Rusije i Ukrajine, izjavio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

-SAD nastavljaju neprijateljstvo prema našoj zemlji i vide nas kao protivnika, pokazujući svoju odlučnost da nastave da šire učešće u sukobu između Rusije i Ukrajine. Svaki put SAD odbijaju da pokažu bilo kakvu spremnost da priznaju legitimnu zabrinutost Rusije - istakao je on i dodao da to podstiče dalju eskalaciju sukoba.

Američki predsjednik Džozef Bajden u svom govoru o stanju nacije u utorak je ocijenio da je ruska specijalna vojna operacija u Ukrajini “bila test za vijekove” za SAD i svijet, kao i da političke snage u zemlji ostaju ujedinjene u podršci Kijevu.

Zelenski od Brisela traži avione, artiljeriju i rakete

Predsjednik Ukrajine Vladimir Zelenski zahvalio je danas u Briselu liderima EU za podršku i pozvao članice da isporuče dodatno oružje Kijevu, uključujući borbene avione.

On se danas obratio liderima EU na samitu koji će trajati do sutra.

Zelenski je naglasio da su Ukrajini potrebni “artiljerijsko oružje, granate, moderni tenkovi, projektili dugog dometa i moderni avioni”, javio je Rojters.

Ukrajinski lider ranije se obratio Evropskom parlamentu i zahvalio političarima i građanima EU na podršci.

Zelenski je u svom govoru nazvao Rusiju “najvećom antievropskom silom modernog svijeta”.

Ponavljajući želju Kijeva da bude dio EU, Zelenski je rekao da će “Ukrajina biti dio Unije koja će pobijediti”.

Rojters podsjeća da su članice EU u posljednjih godinu dana isporučile veliku količinu oružja Ukrajini, te da sve više podržavaju ideju slanja teškog naoružanja, kao što su jurišni tenkovi.

Međutim, lideri EU oklijevaju u odobravanju slanja borbenih aviona i raketa dugog dometa, strahujući da bi na taj način sukob mogao da eskalira na ruskoj teritoriji.

Peskov: SAD nisu kontaktirale Rusiju nakon objave novinara o napadu na gasovod

Američka strana nije kontaktirala Rusiju nakon objave američkog novinara Simora Herša o terorističkom napadu na „Sjeverni tok“, izjavio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Peskov je odrečno odgovorio na pitanje novinara da li je američka strana pozvala Rusiju nakon objave Herša o terorističkom napadu na „Sjeverni tok“, prenijele su RIA novosti.

Američki novinar, dobitnik Pulicerove nagrade Simor Herš potvrdio je ranije za RIA Novosti autorstvo članka o eksplozijama na gasovodima “Sjeverni tok 1 i 2“. Herš tvrdi, pozivajući se na neimenovani izvor, da je odluku o miniranju „Sjevernog toka 1 i 2“ donio lično predsjednik SAD Džozef Bajden, što je Bijela kuća kategorički odbacila.

Kako prenosi Rojters, Herš je u članku objavljenom na svom sajtu naveo da su eksplozivne naprave ispod ruskog gasovoda „Sjeverni tok 2“, u junu prošle godine, postavili ronioci američke mornarice, u okviru vojne vježbe "Baltops", a koji su Norvežani aktivirali tri mjeseca kasnije. Prema Heršu, Bajden je takvu odluku donio poslije devet mjeseci razgovora sa savjetnikom za nacionalnu bezbednost Džejkom Salivenom, državnim sekretarom Entonijem Blinkenom, podsekretarom za politička pitanja Viktorijom Nuland i drugim funkcionerima.

Bijela kuća je kategorički odbacila navode iz Heršovog teksta. '

-Ovo je potpuna laž i fikcija - rekla je portparolka Savjeta za nacionalnu bezbjednost Bele kuće Adrijen Votson.

Kelin: London kupuje oružje za Kijev iz trećih zemalja

-Velika Britanija kupuje oružje za Ukrajinu iz trećih zemalja - izjavio je ruski ambasador u Londonu Andrej Kelin.

On je za televiziju “Rusija 24” rekao da je Velika Britanija druga po redu članica NATO-a kada se radi o pružanju vojne pomoći Ukrajini.

 

-Britanija zaista obezbjeđuje mnogo opreme i veliku količinu municije. London kupuje municiju iz trećih zemalja - a mi znamo kojih - kako bi ju poslao Ukrajini - istakao je Kelin.

Prema njegovim riječima, u Britaniji vlada pogrešno mišljenje da se isporukom tenkova ide ka miru.

-Jasno je da je to velika zabluda, jer to ne vodi ka miru već ka daljoj eskalaciji oružanog sukoba u Ukrajini - naglasio je Kelin.

On je napomenuo da London smatra toksičnim bilo kakav kontakt sa Ambasadom Rusije i zbog toga se rad sa britanskim Forin ofisom prije svega obavlja kao “neophodnost”, konkretno za predavanje raznih poruka i protestnih nota, prenio je TASS.

-Britanci vjeruju da sve razumiju, ali i to je velika zabluda - dodao je ruski ambasador.

Meloni: Pozivanje Zelenskog u Pariz  neprikladno

Pozivanje ukrajinskog predsjednika Vladimira Zelenskog u Pariz, gdje se sastao sa predsjednikom Francuske Emanuelom Makronom i njemačkim kancelarom Olafom Šolcom, nije bilo prikladno, izjavila je premijer Italije Đorđa Meloni.

-Vjerujem da je naša snaga u zajedništvu i jedinstvu. Međutim, postoje trenuci kada favorizovanje internog javnog mnjenja rizikuje da bude na štetu svrhe i čini se da je ovo jedan od takvih slučajeva - rekla je Melonijeva u Briselu.

Nakon posjete Londonu i Parizu, Zelenski je danas stigao u Brisel kako bi zatražio od evropskih lidera dodatno oružje i brz početak pregovora o članstvu Ukrajine u EU.

Lideri EU najavljuju veću vojnu pomoć Ukrajini

Evropska unija će pružiti veću vojnu podršku Ukrajini, potvrdio je novinarima visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Jozep Borel, dolazeći na EU samit koji se održava u Briselu i na kojem će učestvovati i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.

 Zelenski dolazi da potraži veću pomoć od evropskih lidera, više oružja u borbi protiv Rusije i brz početak pregovora o članstvu njegove zemlje u EU.

Predsjednik Evropskog savjeta Šarl Mišel je izjavio da je “veoma važno da EU povecća svoju podršku Ukrajini”.

-Holandija ne isključuje bilo kakvu vojnu podršku Ukrajini - rekao je holandski premijer Mark Rute novinarima uoči samita u Briselu.

Letonski premijer Krišjanis Karinš rekao je novinarima da treba povećati napore da se pomogne Ukrajini.

Makron odlikovao Zelenskog Ordenom Legije časti

Predsjednik Francuske Emanuel Makron dodijelio je Orden Legije časti predsjedniku Ukrajine Vladimiru Zelenskom tokom posjete ukrajinskog lidera Parizu.

U saopštenju Jelisejske palate navodi se da je to je najviša nagrada koju francuski predsjednik može da dodijeli svom kolegi.

-Salutiram Ukrajini i njenom narodu. Salutiram i vama, dragi Vladimire, za vašu hrabrost i posvećenost - napisao je Makron na društvenim mrežama.

Na snimku koji je objavila Jelisejska palata vidi se kako Makron predaje orden Zelenskom, obučen u svoju vojnu odjeću. Njih dvojica su se srdačno zagrlili i držali za ruke dok je Zelenski odgovarao Makronu.

-Rekao sam predsjedniku da mislim da je to previše za mene, i zato ovo odlikovanje vidim kao odlikovanje za sve naše ljude, Ukrajince, za naše društvo. I velika je čast što sam ovdje - izjavio je Zelenski.

Estonska premijerka: Članice EU treba zajedno da kupuju oružje i municiju za Ukrajinu

Države članice Evropske unije bi trebalo zajedno da kupuju oružje i municiju za Ukrajinu, izjavila je premijerka Estonije Kaja Kalas uoči samita EU u Briselu.

-Veoma je važno da ubrzamo vojnu pomoć Ukrajini - rekla je Kalas.

Zelenski i Makron putuju zajedno na samit EU u Briselu

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski i francuski predsjednik Emanuel Makron zajedno će otputovati na samit EU koji se održava u Briselu, saopštila je Makronova kancelarija.

Zelenski, koji je juče posjetio London i Pariz, prisustvovaće samitu lidera EU i obratiti se Evropskom parlamentu tokom boravka u Briselu.

Volodin: Tvrdnje američkog novinara o Sjevernom toku dovoljne za međunarodnu istragu

Objava na blogu američkog novinara, koji tvrdi da iza eksplozija na Sjevernom toku stoje Sjedinjene Američke Države, trebalo bi da postane osnova za međunarodnu istragu, rekao je predsjednik ruske Državne dume Vjačeslav Volodin.

Rjabkov: Posljedica za SAD

Zamjenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov izjavio je danas da će biti posljedica za SAD zbog učešća u eksplozijama koje su oštetile gasovod Sjeverni tok prošlog septembra.

Rjabkov je rekao da navodi izneseni na blogu američkog novinara Simora Herša nisu iznenađenje za Moskvu jer je, kako je istakao, od početka bilo jasno ko imao koristi od sabotaže na cjevovodu, prenio je Rojters.

"Spejsiks" preduzeoe korake da spriječi ukrajinsku vojsku da "Starlink"

Američki proizvođač svemirskih letjelica i korporacija za satelitske komunikacije "Spejsiks" preduzela je korake da spriječi ukrajinsku vojsku da koristi satelitski internet servis kompanije "Starlink" za kontrolu dronova u regionu tokom rata sa Rusijom, rekla je predsednica "Spejsiksa" Gvin Šotvel.

. "Starlink", koji je obezbedio ukrajinskoj vojsci širokopojasne komunikacije u odbrani od ruske vojske, nikada nije trebalo da bude korišćen u vojne, već u humanitarne svrhe, ali su Ukrajinci to iskoristili na načine koji nisu dio bilo kakvog sporazuma - rekla je Šotvel na konferenciji za novinare u Vašingtonu.

„Vagner" prestao da regrutuje zatvorenike

Ruska privatna paravojna organizacija "Vagner" prestala je da regrutuje zatvorenike za borbu u Ukrajini, rekao je danas osnivač "Vagnera" Jevgenij Prigožin.

Prigožin je istakao da "Vagner" ispunjava sve obaveze prema svojim sadašnjim pripadnicima, objavio je Rojters.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana