Moskva: Rezolucija SB UN neće promjeniti situaciju u Gazi, potrebno je primirje

Tanjug
Moskva: Rezolucija SB UN neće promjeniti situaciju u Gazi, potrebno je primirje

MOSKVA - Rusko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je danas da rezolucija Saveta bezbednosti neće promeniti situaciju u Gazi, dodavši da je za to neophodan prekid vatre.

"U pozadini 80-dnevnog krvoprolića na okupiranoj palestinskoj teritoriji, prije svega izraelskog vojnog čišćenja pojasa Gaze (najgušće naseljenog mjesta na svijetu sa površinom od 350 kvadratnih kilometara sa populacijom od 2,3 miliona ljudi), alarmantno je i za žaljenje što odluke Saveta bezbjednosti ostaju mrtvo slovo na papiru.

One ne sadrže ono glavno – zahtev za trenutnim i široko rasprostranjenim humanitarnim prekidom vatre, na šta je generalni sekretar UN Antonio Gutereš više puta pozivao", navodi se u saopštenju

Dodaje se da te "pasuse kategorički brišu predstavnici SAD". "Kao rezultat toga, Savjet bezbjednosti UN, kao glavno tijelo za održavanje međunarodnog mira i bezbjednosti, već tri mjeseca ne može da ispuni svoj direktni mandat", ističu iz ruskog ministarstva.

U saopštenju se navode da je sada potrebno raditi na obnavljanju palestinsko-izraelskog sporazuma na osnovu međunarodnog prava, kojim je predviđeno stvaranje nezavisne palestinske države sa prestonicom u istočnom Jerusalimu.

Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija usvojio je 22. decembra modifikovani, ublaženi tekst rezolucije o Pojasu Gaze, kojom se poziva na hitno ubrzanje isporuke pomoći civilima u toj palestinskoj enklavi, ali iz koje je izbačen poziv za "hitnu obustavu neprijateljstava" između Izraela i Hamasa.

Pri glasanju za ovu rezoluciju, 13 članica je bilo za, dok su SAD i Rusija bile uzdržane. Ublažena rezolucija poziva na "na hitne korake da se odmah osigura bezbjedan i neometan humanitarni pristup, kao i da se stvore uslovi za održivi prekid neprijateljstva".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana