Moskva: Predstavnici EU u Jermeniju samo će pojačati sukobe

Srna
Moskva: Predstavnici EU u Jermeniju samo će pojačati sukobe

MOSKVA - Rusija je oštro kritikovala odluku EU da oformi novu civilnu posmatračku misiju u Jermeniju, navodeći da će se time samo pojačati “geopolitički sukobi” u regionu zahvaćenom tenzijama između Jermenije i Azerbejdžana.

EU je saopštila da će dvogodišnja misija, koja je odobrena početkom sedmice, doprinijeti stabilnosti u pograničnim oblastima Jermenije i da će pomoći osiguranju “okruženju koje će dovesti do napora za normalizaciju odnosa između Jermenije i Azerbejdžana”.

- Pojava predstavnika EU u pograničnim regionima Jermenije može samo dovesti do gepololitičkog sukoba u regionu i pogoršanja postojećih kontradikcija. EU pokušava da po bilo koju cijenu uspostavi svoje prisustvo u Jermeniji i da umanji posredničke napore Rusije što može ugroziti osnovne interese Jeremena i Azerbejdžanaca u njihovim težnjama za povratak mira u regionu - ističe se u saopštenju iz ruskog Ministarstva spoljnih poslova.

U saopštenju se navodi da će ruske mirovne snage i graničari raspoređeni na jermenskim granicama i ubuduće biti ključni faktor regionalne stabilnosti.

Nagorno-Karabah je unutar Azerbejdžana, ali je pod kontrolom jermenskih snaga od okončanja sukoba 1994. godine. Tokom teških borbi u septembru 2020. godine, azerbejdžanske snage su preuzele kontrolu nad velikim dijelom Nagorno-Karabaha zbog čega je Jerevan morao da prihvati mirovni sporazum ostvaren posredstvom Rusije.

Tenzije su ponovo pojačane zbog spora oko puta dugog šest kilometara poznatog kao koridor Lačin. Ovaj put je jedina kopnena veza između Jermenije i Nagorno-Karabaha.

Put su od sredine decembra blokirali aktivisti pokreta za zaštitu ljudske sredine čime su ugrožene isporuke osnovnih potrepština stanovnicima Nagorno-Karabaha. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana