Moskva: Poštujemo što Beograd unapređuje sistem transporta gasa

Srna
Moskva: Poštujemo što Beograd unapređuje sistem transporta gasa

BEOGRAD - Srbija, kao suverena država, unapređuje svoj sistem za transport gasa i energetski sistem polazeći od sopstvenih prioriteta, izjavio je direktor Četvrtog evropskog departmana Ministarstva inostranih poslova Rusije Jurij Pilipson o planovima Beograda da izgradi gasni interkonektor sa Sjevernom Makedonijom.

"Prema tome se odnosimo sa dužnim poštovanjem, saradnja sa srpskim prijateljima gradi se na osnovu poštovanja uzajamnih interesa i obostrane koristi", rekao je Pilipson za Sputnjik.

On je istakao da Moskvi nisu poznati planovi Sjeverne Makedonije da odustane od ruskog gasa, te naveo da se, koliko je Rusiji poznato, ni rukovodstvo Sjeverne Makedonije, ni energetske kompanije te zemlje, nisu ovim povodom javno izjašnjavali.

Pilipson je ocijeno da nisu racionalne odluke Bugarske koja je prošle godine prestala da dobija ruski gas jer je odbila da plaća u rubljama.

Prema njegovim riječima, Bugarska je zamijenila dugoročnu uzajamno korisnu saradnju sa pouzdanim dobavljačem, kupovinom gasa po uvećanim cijenama iz Amerike, kao i od Azerbejdžana i Turske.

"Mi ne vidimo jasne ekonomske osnove za ovakve postupke - povećavaju se troškovi, pojavljuju se rizici od nedostatka potrebnih količina. Bugarske potrošače, sa druge strane, ubjeđuju da se stvaran rast cijena gasa kompenzuje mitskim `jačanjem energetske bezbjednosti Bugarske`", ocijenio je Pilipson.

On je zaključio da u ovim odlukama nema više racionalnosti nego u priči od prije par godina kada je Sofija odustala od projekta "Južni tok", koji je mogao da od Bugarske napravi velikog igrača u snabdjevanju Evrope ruskim gasom.

Pilipson je napomenuo da potražnja za ruskim energentima u Evropi ostaje visoka i nema govora o istiskivanju Rusije sa evropskih tržišta.

Ministar energetike Srbije Dubravka Đedović Negre saopštila je ranije da Srbija planira da izgradi gasni interkonektor sa Sjevernom Makedonijom vrijedan 80 miliona evra, a razmatra se i mogućnost izgradnje cjevovoda sa Albanijom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana