Moskva jača medijsko prisustvo: Otvara "Sputnjik" u Africi

Srna
Moskva jača medijsko prisustvo: Otvara "Sputnjik" u Africi

SANKT PETERBURG - Predsjednik Rusije Vladimir Putin rekao je da se nada da će u bliskoj budućnosti pokrenuti industrijsku zonu u blizini Sueckog kanala u Egiptu i istakao da se već radi na otvaranju vodećih ruskih medija u Africi.

Rusija se zalaže za stvaranje zajedničkog informacionog prostora u Rusiji i Africi, u okviru kojeg će se publici emitovati objektivne, nepristrasne informacije o događajima koji se dešavaju u svijetu, javlja "Sputnjik".

"Već se radi na otvaranju vodećih ruskih medija u Africi novinske agencije Tas, Rusija Sevodnja /čiji dio je Sputnjik), televizijskog kanala RT i Ruske gazete“, rekao je Putin.

On je podsjetio da u Rusiji studira 35.000 studenata iz Afrike.

Prema njegovim riječima, Rusija planira da otvori u Africi isturena odjeljenja vodećih ruskih univerziteta radi proširenja saradnje.

On je najavio i planove za otvaranje škola za učenje ruskog jezika.

Putin je rekao da je juče razgovarao sa predsjednikom Egipta Abdelom Fatahom el Sisijem i da se nada da će u bliskoj budućnosti biti pokrenuto stvaranje ruske industrijske zone u oblasti Sueckog kanala.

"Očekujem da će već ove godine tamo početi izgradnja prvih proizvodnih objekata, a ubuduće će se roba koja se tamo proizvodi izvoziti širom Afrike“, rekao je Putin.

Uprkos pritiscima Zapada, na samitu "Rusija-Afrika" učestvuje 49 od 54 afričke zemlje, čak 17 šefova država, pet potpredsjednika, četiri premijera i jedan predsjednik parlamenta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana