Moskva istražuje snimak ubistva ruskog vojnika

Srna
Moskva istražuje snimak ubistva ruskog vojnika

MOSKVA - Ruski istražioci provjeravaju video-snimak ubistva ranjenog ruskog vojnika koji je na internetu objavila ukrajinska brigada Azov.


Na snimku se vidi se vojnik Azova koji više puta puca u nešto što izgleda kao ranjeni ruski vojnik naslonjen na zid rova.

Rojters je uspio da provjeri lokaciju snimka, ali ne i da potvrdi datum snimanja niti identitet ranjenog ruskog vojnika.

Ruska Istražna komisija saopštila je da će „utvrditi sve okolnosti onoga što se dogodilo i krug lica umiješanih u izvršenje zločina“.

Generalštab ukrajinske vojske preusmjerio je pitanja o ovom događaju Nacionalnoj gardi koja za sada nije odgovorila na pisani zahtjev za komentar. Portpaorl Azova nije bio dostupan za komentar.

Ukrajina i Rusija su potpisnice Ženevskih konvencija koje određuju međunarodne pravne standarde za vođenje oružanih sukoba, zabranjuju ubijanje ili mučenje ranjenih boraca i propisuju da oni treba da dobiju adekvatnu njegu.

Azov, prvobitno nacionalistička milicija koja je privlačila ekstremno desničarske borce, sada je redovna jedinica ukrajinske nacionalne garde i negira da ima bilo kakvu ideologiju krajnje desnice.


 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana