Moskva: Crnomorska flota odbila napad dronovima na Sevastopolj

GS/Agencije
Foto: Tanjug/AP

MOSKVA, KIJEV- Rat u Ukrajini – 424. dan. Crnomorska flota odbila napad dronovima na Sevastopolj, kaže gubernator te oblasti. Generalštab ukrajinske vojske navodi da su tokom nedjelje odbili 60 ruskih napada. S druge strane, Moskva je navela da su zauzeli još dvije teritorije u Bahmutu, dok nastavljaju sa pokušajem da preuzmu punu kontrolu nad tim gradom.

SAD žele da se uvjere da će ofanziva Kijeva biti uspješna

SAD žele da se uvjere da će ofanziva Kijeva biti uspješna, a odluka o tome kada i gdje će ona početi je na Vladimiru Zelenskom, izjavio je koordinator za strateške komunikacije Savjeta za nacionalnu bezbjednost pri Bijeloj kući Džon Kirbi.

On je dodao da SAD, zajedno sa saveznicima i partnerima, čine sve što mogu da se uvjere da je Kijev „spreman za to".

Mađarska ne pristaje čak ni na djelimično uvođenje sankcija ruskoj nuklearnoj energetici, kako to predlažu baltičke zemlje, izjavio je mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto.

„Ako bi se donijela odluka o sankcijama u nuklearnoj oblasti, to bi značilo da bi bezbjednost isporuka energije jednoj zemlji-članici EU, Mađarskoj, postala konkretno sasvim nemoguća u narednom periodu... Moje kolege sa Baltika su pitale, da vidimo da li možemo... da uvedemo malo sankcija (ruskoj) nuklearnoj energetici – ne, ne može. Takođe malo, ne može", rekao je Sijarto.

Prema njegovim riječima, apsolutno je jasno da će se u tom slučaju svako ko želi da ugrozi snabdijevanje Mađarske energentima naći u situaciji koju će iskoristiti".

Sijarto je podsjetio da njemačka vlada ne izdaje dozvolu „Simensu" za isporuku opreme za izgradnju nuklearne elektrane „Pakš 2", iako sankcije nisu uvedene ruskoj nuklearnoj energetici.

Litvanski ministar spoljnih poslova Gabrijelius Landsbergis ranije je predložio postepeno uvođenje sankcija ruskoj državnoj korporaciji „Rosatom" ili uvođenje sankcija Rusiji u oblasti nuklearne energije, ali da se da dvije godine za završetak ugovora, uključujući i za izgradnju novih blokova nuklearne elektrane „Pakš" u Mađarskoj.
 

Moskovski sud potvrdio hapšenje Darije Trepove optužene za teroristički napad

Moskovski gradski sud potvrdio je hapšenje Darije Trepove koja je optužena da je izvršila teroristički napad u kafiću u Sankt Peterburgu kada je ubijen vojni bloger Mihail Fomin zvani Vladlen Tatarski.

Sud je razmotrio žalbu Trepove i odlučio da prvostepenu presudu potvrdi i odbaci njenu žalbu, rekao je sudija, javio je dopisnik TASS.

Veći dio suđenje održan je iza zatvorenih vrata.

Novinarima je bilo dozvoljeno da uđu u sudnicu tek u trenutku izricanja presude.

Prema navodima iz istrage, Trepova je 2. aprila, po uputstvima dobijenim od ljudi iz Ukrajine, donijela statuetu napunjenu eksplozivom u kafić u centru Sankt Peterburga i dala je ratnom reporteru i poznatom blogeru.

Fomin je poginuo u eksploziji, a ljekarsku pomoć je zatražilo još 40 ljudi.

Ruski Nacionalni antiteroristički komitet saopštio je da su teroristički čin protiv Tatarskog organizovale ukrajinske specijalne službe uz pomoć agenata koji sarađuju sa fondacijom Alekseja Navaljnog koja se u Rusiji smatra ekstremističkom organizacijom, a koju Trepova podržava.

Zapaljena crkva UPC na jugozapadu Ukrajine

Hram u čast monaha Jova Počajevskog kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve izgorio je u ponedjeljak uveče u Černoveckoj oblasti, a policija je privela osumnjičenog za podmetanje požara, saopštila je UPC.

Prema informacijama UPC, policija je potvrdila da je požar podmetnut.

- Policajci su izvršili uviđaj i već su priveli zločinca. Ispostavilo se da je požar podmetnuo 34-godišnji stanovnik sela Ispas - dodali su u UPC.

Podsjetimo, ukrajinske vlasti su u proteklih godinu dana organizovale najveći talas progona UPC u novijoj istoriji zemlje.

Pozivajući se na njenu povezanost sa Rusijom, lokalne vlasti u različitim regionima Ukrajine odlučile su da zabrane djelovanje UPC, a parlamentu zemlje je podnesen predlog zakona o njenoj faktičkoj zabrani u Ukrajini.

Služba bezbjednosti Ukrajine počela je da pokreće krivične postupke protiv sveštenstva UPC, sprovodi "kontraobavještajne mjere" - pretrese episkopa i sveštenika u crkvama i manastirima, u potrazi za dokazima "antiukrajinskog djelovanja".

Kijev: Odbili smo 60 ruskih napada

Ukrajinski Generalštab navodi u svom dnevnom rezimeu da Rusija koncentriše svoje glavne napore na izvođenje ofanzivnih operacija na Bahmutskom, Avdejevskom i Marijinskom pravcu.

"Tu je odbijeno oko 60 napada osvajača. Najžešće borbe se nastavljaju  za Bahmuta i Marinku", navodi Generalštab.

Ističe se i da su ruske snage u nedjelju bezuspješno pokušali ofanzivne operacije u blizini naselja Grigorovka, Bogdanovka i Ivanovskoe. Jedan broj naselja je stradao od neprijateljskog granatiranja, navodi Generalštab.

"Na pravcu Avdijevke, neprijatelj je izveo ofanzivne operacije u Novokalinovskom i Pervomajskom okrugu Donjecke oblasti, nije uspio i pretrpio je velike gubitke“, saopštio je Generalštab.

U pravcu Marinke, tokom dana, ukrajinske snage su, kako navode, odbili brojne neprijateljske napade u sjevernim i centralnim dijelovima Marinke, kao i u oblasti Novomihajlovke u Donjeckoj oblasti.

"Istovremeno, neprijateljskom granatiranju su podvrgnute Krasnogorovka, Georgijevka, Mariinka, Pobeda, Novomihajlovka i Praskovejevka Donjecke oblasti", piše u rezimeu.

Istovremeno, Generalštab je dodao da neprijatelj tokom dana nije izveo ofanzivna dejstva na pravcu Šahtjorska i Limanska.

Rusija: Crnomorska flota odbila napad dronovima na Sevastopolj

Snage Crnomorske flote oborile su dron na spoljnom sidrištu Sevastopolja, a druga bespilotna letjelica je eksplodirala, ali nije oštetila objekat koji je ciljala, objavio je gubernator Sevastopolja Mihail Razvožajev.

On je prethodno na Telegramu napisao da je Crnomorska flota odbila napad dronova na spoljno sidrište Sevastopolja, prenosi Tas.

"Danas, počev od 3.30 sati, pokušan je napad na Sevastopolj. Za sada su jedan dron uništile snage protivpodmorničke diverzantske odbrane, drugi je sam eksplodirao. Sve se dogodilo na spoljnom sidrištu Sevastopolja i nijedan objekat nije oštećen. Trenutno je u gradu mirno, ali sve snage i službe su u stanju pripravnosti", napisao je Razvožajev.

Agencija RIA Novosti navodi da je pomorski putnički saobraćaj u Sevastopoljskom zalivu obustavljen, a da je organizovan prevoz autobusima između sjevernog i centralnog dijela grada.

Sevastopolj je glavna pomorska baza Crnomorske flote i ukrajinska vojska je tokom posljednjih nekoliko mjeseci u nekoliko navrata pokušala da ga napadne dronovima, navodi Tas.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana