Moskva: Američki penzioner priznao učešće u ratu protiv Rusije

Tanjug
Foto: Moskou Tajms

MOSKVA - Američki penzioner Stefan Habard, kome se u Moskvi sudi pod optužbom da se kao plaćenik borio protiv Rusije, priznao je krivicu za učešće u vojnom sukobu sa Rusijom na strani Ukrajine za novčanu nagradu, prenose ruski mediji.

 „Da, slažem se sa navedenim optužbama”, rekao je 72-godišnji Habard, a prenosi RIA Novosti.

Prema Krivičnom zakoniku o učešću plaćenika u oružanom sukobu ili neprijateljskim aktivnostima protiv Rusije, za to je predviđena kazna zatvora u trajanju od 7 do 15 godina.

Tužilac je na ročištu pročitao optužbe protiv Habarda navodeći, između ostalog, da je ovaj Amerikanac u februaru 2022. godine sklopio ugovor sa teritorijalnom odbranom grada Izjuma u ​​Harkovskoj oblasti, vojnom jedinicom pod jurisdikcijom ukrajinskog Ministarstva odbrane, za platu od najmanje hiljadu dolara mjesečno.

Tužilaštvo tvrdi da je Habard prošao obuku, dobio oružje i municiju i učestvovao u oružanom sukobu sve dok ga 2. aprila 2022. godine nije zarobio ruski vojnik.

Habard, rodom iz američke savezne države Mičigen, decenijama je radio kao predavač engleskog jezika u inostranstvu, potvrdila je njegova sestra Patriša Foks za Rojters. Ona je negirala da je njen brat bio plaćenik, dodajući da on nije imao interes da se bori u nekom ratu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana