Ruske snage prišle ključnom mjestu Časov Jar

GS/Agencije
Foto: 360tv.ru

MOSKVA, KIJEV - Rat u Ukrajini traje 690 dana. Sistemi protivvazdušne odbrane uništili su tri projektila ukrajinskog taktičkog raketnog sistema "Točka-U" iznad Kurske oblasti, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.U krajina je saopštila danas da je oborila ruski špijunski avion A-50 i komandni avion Il-22 iznad područja Azovskog mora.

Ruske snage prišle ključnom mjestu Časov Jar

Ruske trupe napreduju na artjomovksom (bahmutskom) pravcu, približavajući se ključnom mjestu Časov Jar - navodi TV Front.

Oružane snage Rusije napredovale su do dubine od 400 metara južno od grada Časov Jar i 300 metara istočno od te lokacije.

Sada je istočni dio Časovog Jara već u "sivoj zoni".

Ruske trupe napreduju i moguće je da će u dogledno vrijeme početi juriš na ovo važno utvrđenje.

Pokušavajući da to spriječe, ukrajinske formacije miniraju prilaze tom mjestu.

Vojni izvještači javljaju o napadima na visove sevjerozapadno od Kleščejevke.

Južno od Artjomovska napreduju ruske trupe koje potiskuju Ukrajince sa položaja koje su oni zauzeli prije početka ljetne protivofanzive Oružanih snaga Ukrajine 2023. godine.

Prema tim navodima, Ukrajinci na artjomovskom sektoru fronta trpe teške gubitke kako u ljudstvu tako i u vojnoj opremi.

Šef španske diplomatije: Situacija u Ukrajini sada u fazi stagnacije

Šef španske diplomatije Hose Albares smatra da je situacija u Ukrajini sada u fazi stagnacije. On je u intervjuu za španski list „Periodiko" rekao da će Madrid, bez obzira na to, nastaviti da podržava Kijev.

Najvažnije iz novog brifinga Ministarstva odbrane Rusije:

- Na kupjanskom pravcu odbijen je napad na području Červonoj Dibrovi, ubijeno je više od 160 ukrajinskih vojnika;

- Oružane snage Ukrajine izgubile su na donjeckom pravcu više od 200 vojnika, tenk i tri borbena vozila pješadije. Na južnodonjeckom pravcu ukrajinske snage izgubile su više od 140 vojnika;

- Na zaporoškom pravcu izvedeni su napadi na ukrajinske položaje na području Verbovog, Rabotina i Novopokrovke, neprijatelj je izgubio gotovo 20 ljudi;

- Na hersonskom pravcu likvidirano je gotovo 40 ukrajinskih vojnika;

- Uništena je baza goriva za ukrajinsku vojnu tehniku, oboreno je 25 ukrajinskih dronova i tri rakete „točka-u".

Bastrikin: Razviti mehanizam za zabranu raspolaganja ukradenom imovinom u inostranstvu

Istražni komitet Rusije predlaže da se po okončanju istrage razvije mehanizam za zabranu raspolaganja ukradenom imovinom u inostranstvu, izjavio je predsjednik Istražnog komiteta Rusije Aleksandar Bastrikin.

Bastrikin je rekao da strani nadležni organi često mogu dugo da izvršavaju zahtjeve, ponekad i po nekoliko godina. Za to vrijeme može se završiti istraga i slučaj poslati sudu. Istovremeno, prema njegovim riječima, nedostatak odgovora ne spriječava sudsko razmatranje slučaja, ali pravo na naknadu štete ostaje neostvareno.

Prema njegovim riječima, ako odgovor nadležnih organa dođe nakon što je krivični predmet razmatran pred sudom, onda je potreban mehanizam koji će odrediti postupak zaplene imovine stečene kriminalnim putem i prebačene u inostranstvo.

„Trenutno u krivičnom postupku nisu dovoljno regulisani mehanizmi međunarodne potrage i oduzimanja imovine iz krivičnog dela. Bilo bi moguće predvidjeti proceduru da nadležni organ dostavlja materijale sudu radi dobijanja rješenja o oduzimanju ili konfiskaciji na kraju istrage", objasnio je Bastrikin.

Ukrajinske snage granatirale selo Goljmovski u DNR

Ukrajinske snage granatirale su selo Goljmovski u DNR. U napadu je oštećen vodovod, saopštio je gradonačelnik Gorlovke Ivan Prihodko na svom Telegramu.

Sevastjanov: Papa Franja razmatra održavanje pregovora predstavnika Rusije i Ukrajine

Papa Franja razmatra mogućnost održavanja pregovora predstavnika Rusije i Ukrajine u Vatikanu radi usklađivanja stavova, rekao je za Sputnjik predsjednik Svjetskog saveza staroveraca Leonid Sevastjanov, koji je u kontaktu s poglavarom Rimokatoličke crkve.

„Sada papa priprema mini samit o mirovnim pregovorima, odnosno razmatra s diplomatskim korpusom, kako ruskim, tako i ukrajinskim, ideju o pozivanju delegata obe strane u Vatikan, radi uspostavljanja pregovora, odnosno usklađivanja stavova", rekao je Sevastjanov.

Uzbuna za vazdušnu opasnost objavljena je u Dnjepropetrovskoj, Kirovogradskoj, Nikolajevskoj i Harkovskoj oblasti Ukrajine.

Pušilin: Ukrajinska vojska povećala  učestalost gađanja civilnih objekata u DNR

Ukrajinska vojska povećala je učestalost gađanja civilnih objekata u DNR, izjavio je lider ove republike Denis Pušilin za televiziju „Rusija 24".

On je dodao da su napadi ukrajinskih snaga „apsolutno svjesni i kontrolisani, a mete napada su spasioci, radnici hitne pomoći i komunalnih službi.

Kina spremna da pomogne u rješavanju ukrajinske krize

Kineske vlasti su spremne da zajedničkim naporima sa međunarodnom zajednicom pomognu u rešavanju ukrajinske krize. Peking bi mogao kasnije da objavi informacije u vezi sa predlogom Kijeva da se pridruži sastanku o takozvanoj mirovnoj formuli, izjavila je portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova Mao Ning.

„Nastavićemo da sarađujemo sa međunarodnom zajednicom i igramo konstruktivnu ulogu u političkom rešenju (ukrajinskog) sukoba", rekla je ona na konferenciji za medije, odgovarajući na zahtev zapadnog novinara da prokomentariše nedavnu izjavu Kijeva.

Portparol je objasnila da Peking stalno održava kontakte po ovom pitanju sa svim zainteresovanim stranama, uključujući i Kijev.

„Glavno je da se pomogne mirovnim pregovorima", naglasila je ona.

Ukrajina: Oborena dva ruska aviona iznad Azovskog mora

Ukrajina je saopštila danas da je oborila ruski špijunski avion A-50 i komandni avion Il-22 iznad područja Azovskog mora. Načelnik ukrajinske vojske Valerij Zalužnji napisao je na Telegramu da je ukrajinsko vazduhoplovstvo uništilo ruski A-50 dalekodometni avion za otkrivanje radara i avion za kontrolu vazdušnog prostora Il-22.

Zalužnji je odao priznanje ukrajinskim snagama za, kako je naveo, “savršeno planiranu i izvedenu operaciju u regionu Azovskog mora”, preneo je Rojters.

MO Rusije: Uništene tri ukrajinske rakete Točka-U iznad Kurske oblasti

Sistemi protivvazdušne odbrane uništili su tri projektila ukrajinskog taktičkog raketnog sistema "Točka-U" iznad Kurske oblasti, saopštilo je danas rusko Ministarstvo odbrane, a prenosi RIA Novosti.

Kurska oblast nalazi se na zapadu Rusije, na granici sa Ukrajinom.

Od kada je napala Ukrajinu u februaru 2022. godine, Rusija gotovo svakodnevno saopštava o pokušajima napada dronovima i raketama sa teritorije Ukrajine na pogranične oblasti, Krim i Moskvu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana