Ukrajina opet napala dronovima Moskovsku oblast

GS/Agencije
Ukrajina opet napala dronovima Moskovsku oblast

MOSKVA, KIJEV -Rat u Ukrajini traje 545 dan. Snage ruske PVO oborile su noćas dvije ukrajinske bespilotne letjelice iznad Moskvske oblasti, a još dvije su eliminsane sredstvima elektronske borbe iznad Brjanske oblasti, saopštilo je danas Ministarstvo odbrane Rusije dodajući da nema žrtava.

Britanska služba: Ukrajinski dron uništio ruski bombarder na aerodromu

Britanska vojna obaveštajna služba saopštila je danas da je u napadu dronovima na vojni aerodrom u Rusiji, za koji je Moskva okrivila Kijev, vrlo vjerovatno uništen supersonični dalekometni bombarder TU-22M3.

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da je vojni aerodrom u Novgorodskoj oblasti, na kojem su stacionirani takvi i slični avioni, napali ukrajinski dronovi i da je jedan avion oštećen, ali nije objavilo više detalja, prenosi Rojters.

Iz Kijeva je juče saopšteno da su ruske snage koristile bombarder TU-22M3 za bombardovanje ciljeva širom Ukrajine. Zapadni eksperti vjeruju da Rusija ima oko 60 takvih aviona. Rusija, koja je proglasila Britaniju neprijateljskom zemljom zbog njene vojne i finansijske podrške Ukrajini, nije dala komentar o navodima britanske službe.

Ponovo rade moskovski aerodromi

Moskovski aerodrom Vnukovo nastavio je rad nakon što je jutros bio privremeno zatvoren, saopštile su službe vazdušnog saobraćaja.

- Aerodrom je nastavio sa radom, obavljaju se polasci i dolasci - rekao je jedan zvaničnik, prenosi TASS.
Dolazni i odlazni letovi rano jutros bili su privremeno obustavljeni sa moskovskih aerodroma Vnukovo, Šeremetjevo i Domodedovo.

Šeremetjevo i Domodedovo su ubrzo nakon toga ponovo otvoreni.

Gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanin napisao je na "Telegramu" da su ruske snage protivvazdušne odbrane oborile dva drona koji su se rano jutros približavali Moskvi.

Jedan je oboren u blizini Krasnogorska, na sjeverozapadnom prilazu Moskvi, a drugi u blizini naselja Časti, zapadno od glavnog grada.

Obustavljen vazdušni saobraćaj na tri najveća moskovska aerodroma

Tri najveće moskovska aerodroma obustavila su rano jutros vazdušni saobraćaj, javila je ruska novinska agencija TASS.

- Vazdušni prostor je zatvoren iznad Vnukova, Šeremetjeva i Domodedova - rekao je neimenovani službenik.

On je dodao da su dolazni letovi obustavljeni, a odlazni su odgođeni.

Rusija je juče i danas ukazala na niz ukrajinskih napada dronovima uključujući i nad Moskvom.

Gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanin rekao je da je ruska vojska rano jutros srušila dvije borbene bespilotne letjelice zapadno od glavnog grada Rusije.

Rusko Ministarstvo obrane saopštilo je da je vojska sinoć oko 23.00 časa po lokalnom vremenu srušila dvije ukrajinske bespilotne letjelice iznad Crnog mora, 40 kilometara sjeverozapadno od Krima.

Takođe, saopštilo je i o dva srušena drona rano jutros u Brjanskoj oblasti koja graniči s Ukrajinom.    

 

Zelenski: Grčka će obučavati naše pilote za upravljanje borbenim avionima F-16

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski saopštio je da će Grčka učestvovati u obuci ukrajinskih pilota za upravljanje borbenim avionima F-16.

- Grčka će učestvovati u obuci naših pilota za F-16. Zahvalan sam na ovome - rekao je juče Zelenski na zajedničkoj konferenciji za medije sa grčkim premijerom Kirijakosom Micotakisom u Atini, prenosi Rojters.

Micotakis je naveo da Grčka "bezrezervno osuđuje" rusku invaziju, kao i da nikada neće priznati ilegalnu aneksiju ukrajinske teritorije.

- Mi smo protiv kršenja međunarodnog prava i protiv smo svake nezakonite okupacije - poručio je grčki premijer.

Micotakis i Zelenski su na konferenciji za medije potpisali zajedničku izjavu o evroatlantskoj perspektivi Ukrajine.

Juče su Danska i Holandija saopštile da će poslati borbene avione F-16 Ukrajini.

Iznad Moskovske i Brjanske oblasti uništena četiri ukrajinska drona

Snage ruske PVO oborile su noćas dvije ukrajinske bespilotne letjelice iznad Moskvske oblasti, a još dvije su eliminsane sredstvima elektronske borbe iznad Brjanske oblasti, saopštilo je danas Ministarstvo odbrane Rusije dodajući da nema žrtava.

- Dvije bespilotne letjelice koje su otkrili sistemi PVO i koje su eliminisane sistemima za elektronsku borbu srušile su se iznad teritorije Brjanske oblasti. Dvije bespilotne letjelice otkrili su i uništili sistemi PVO iznad Moskovske oblasti - navedeno je u saopštenju.

Prethodno je gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanin saopštio da je protivvazdušna odbrana oborila dva udarna drona u oblasti Krasnogorska i Čascova u Podmoskovlju, prenosi agencija RIA Novosti.

Gubernator Moskovske oblasti Andrej Vorobjov naveo je da su od eksplozivnog udara prilikom pada drona u Krasnogorsku razbijeni prozori na višespratnici i oštećeni automobili, a da nije bilo povrijeđenih niti je izbio požar.

Izvještač RIA Novosti javio je da je oštećena stambena zgrada od 25 spratova i da se na trotoaru nalaze dijelovi drona.

MO Rusije:Ruski lovac  uništio ukrajinski izviđački čamac

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je danas da je ruski lovac Su-30SM uništio ukrajinski izviđački čamac u Crnom moru.

-Posada aviona Su-30SM mornaričke avijacije Crnomorske flote uništila je noćas izviđački čamac Oružanih snaga Ukrajine u zoni ruskih postrojenja za proizvodnju gasa u Crnom moru -navedeno je u saopštenju, prenosi Interfaks.

Prethodno je rusko Ministarstvo odbrane saopštilo da su sinoć iznad Crnog mora sredstvima elektronske borbe eliminsane dvije ukrajinske bespilotne letjelice, navodi list Izvestija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana