MO Rusije: Oborena dva ukrajinska drona iznad Tulske oblasti

GS/Agencije
MO Rusije: Oborena dva ukrajinska drona iznad Tulske oblasti

MOSKVA, KIJEV - Rat u Ukrajini trajeće 552 dana. Ruska vojska je jutros spriječila pokušaj Kijeva da izvede napad na rusku teritoriju sa dva drona, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

FSB: Spriječen teroristički napad u Kaluzi

Ruska Federalna služba bezbjednosti (FSB) saopštila je da je spriječila teroristički napad koji je planirao da izvrši jedan od pristalica ukrajinskog nacionalističkog bataljona "Azov" na ključni infrastrukturni objekat u gradu Kaluga u Rusiji.

U saopštenju se navodi da se radi o ruskom državljaninu koji živi u Kaluškoj oblasti i koji je uspostavio kontakt sa predstavnicima ukrajinske paravojne grupe.

Iz FSB-a ističu da je osumnjičeni namjeravao da izvrši napad prema instrukcijama "Azova".

U saopštenju se dodaje da je poznato da je privedeni muškarac namjeravao da se pridruži bataljonu "Azov" u Ukrajini kako bi se borio protiv ruske vojske.

MO Rusije: Oborena dva ukrajinska drona iznad Tulske oblasti

Ruska vojska je jutros spriječila pokušaj Kijeva da izvede napad na rusku teritoriju sa dva drona, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

-Snage ruske PVO su uništile ukrajinske bespilotne letjelice iznad teritorije Tulske oblasti - navodi se u saopštenju Ministarstva, prenosi agencija RIA Novosti.

Ministarstvo odbrane Rusije prethodno je saopštilo da su u ponedjeljak uveče iznad Brjanske oblasti snage PVO oborile dvije ukrajinske bespilotne letjelice.

Žovkva: Na sastanku ambasadora u Kijevu biće riječi o ukrajinskoj formuli mira

Zamjenik šefa kabineta predsjednika Ukrajine Igor Žovkva najavio je sastanak ambasadora u Kijevu na kome će se razgovarati o ukrajinskoj formuli mira.

Žovkva je naglasio da diskusije o formuli mira ne uključuju samo zapadne zemlje, već i zemlje globalnog juga, uključujući Južnu Afriku, Brazil, Indiju i Kinu.

-Mi se rukovodimo našom formulom, uzimamo u obzir sve prijedloge, posebno Kine i Brazila, koji su racionalni i kompatibilni sa interesima mira i interesima Ukrajine. Na sledećem sastanku ambasadora ove nedjelje u Kijevu, biće više od 70 učesnika -, kazao je on, prenosi Ukrajinska pravda.

Žovkva je izrazio nadu da će na jesen biti održan samit formule mira.

- Mir u Ukrajini može da se zasniva samo na formuli mira Ukrajine, jer u Ukrajini još traje rat - zaključio je Žovkva.

On je rekao da će formula mira biti jedna od glavnih tema govora Volodimira Zelenskog na Generalnoj skupštini UN u septembru.

Kuleba: Ukrajina će se boriti da ne bude ograničenja za izvoz njenog žita u EU

Ukrajina će se boriti da ne bude ograničenja za izvoz njenog žita u EU, izjavio je ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba na konferenciji za novinare sa češkim kolegom Janom Lipavskim u Pragu.

Kuleba je podsjetio da se očekuje da ograničenja budu ukinuta 15. septembra, kada im prestaje rok važenja.

- Čuju se, međutim, glasovi grupe susjednih zemalja, da će, ako do toga dođe, uvesti svoja nacionalna ograničenja. Apsolutno smo i kategorički protiv ovoga - naglasio je ukrajinski ministar, prenosi Ukrinform.

On je objasnio da bi takav korak bio u suprotnosti sa principima unutrašnjeg tržišta i sa Sporazumom o pridruživanju EU-Ukrajina i u suprotnosti sa principom solidarnosti EU na kome se zasniva ova organizacija.

Kuleba je pozvao susedne zemlje „da pitanje izvoza žitarica ne drže kao taoca procesa svoje unutrašnje politike”.

Istovremeno, on je poručio da je Kijev spreman da sarađuje sa tim zemljama u potrazi za rješenjem problema.

Kuleba je naglasio da je Ukrajina izuzetno zahvalna na humanitarnoj i bezbjednosnoj pomoći, ali je istakao da, ako te zemlje nastave da se ponašaju na ovaj način po ovom pitanju, neće ostaviti Ukrajini „drugu opciju osim da odlučno brani svoja prava i prava ukrajinskih poljoprivrednika”.

Bugarska, Mađarska, Poljska, Rumunija i Slovačka zatražile su od Evropske unije da zabranu uvoz ukrajinskog žita, koja ističe 15. septembra, produži najmanje do kraja godine „kako bi se izbjegli ozbiljni poremećaji na tržištu”.

Zemlje su zatražile zabranu uvoza četiri ukrajinska proizvoda - pšenice, kukuruza, uljane repice i suncokreta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana