Mnogi u Ukrajini posljednji dan 2022. proveli u skloništima, razmjenjeni zarobljenici

G.S.
Mnogi u Ukrajini posljednji dan 2022. proveli u skloništima, razmjenjeni zarobljenici

Rat u Ukrajini – 312. dan. Ni posljednjeg dana u godini nije utihnulo oružje u Ukrajini. Eksplozije su odjekivale i u Kijevu, a Moskva poručuje da je njena pobjeda, neizbježna kao i Nova godina. U posljednjem danu 2022. razmjenjeno je više od 200 zarobljenika.

15.00 Konašenkov: Uništena ukrajinska artiljerijska oruđa i vojna postrojenja

Ruske trupe uključene u specijalnu vojnu operaciju uništile su dvije haubice poljske proizvodnje u Donjeckoj Narodnoj Republici, izjavio je danas portparol ruskog Ministarstva odbrane general-potpukovnik Igor Konašenkov.

“U okviru artiljerisjkih kontraudara, uništene su dvije samohodne haubice Krab poljske proizvodnje na vatrenim položajima u blizini naselja Ivanopolje i Zvanovka u Donjeckoj Narodnoj Republici (DNR), odakle su ukrajinske snage granatirale stambena naselja”, rekao je Konašenkov, prenosi TAS S.

On je dodao i da su dve ukrajinske haubice D-20 uništene u blizini naselja Nevskoje u Luganskoj Narodnoj Republici.

Prema njegovim riječima, oružane snage Rusije izvele su 31. decembra precizne udare na objekte ukrajinske odbrambene industrije uključene u proizvodnju borbenih dronova.

Konašenkov je potvrdio da je ruski borbeni avion oborio ukrajinski helikopter Mi-8 u Donjeckoj Narodnoj Republici.

„Ruske snage nastavljaju napredovanje duž linije fronta u Donjecku. Preko 110 ukrajinskih vojnika je poginulo u artiljerijskoj vatri i drugim borbenim aktivnostima ruskih snaga, dok su dva borbena vozila pješadije, pet borbenih oklopnih vozila i sedam automobila uništeni”, rekao je Konašenkov.

Pema njegovim riječima, ruske snage su uništile mobilnu radarsku stanicu ukrajinske vojske i protivbaterijski radar NTPK-50 američke proizvodnje instalirane u Donjeckoj Narodnoj Republici.

10.00 LNR: Najmanje šest civila povređeno u ukrajinskom granatiranju Pervomajska

Najmanje šest civila je povređeno u ukrajinskom granatiranju grada Pervomajska, a u napadu je srušena zgrada bolnice, saopštile su vlasti samoproglašene Luganske Narodne Republike (LNR).

U saopštenju misije LNR pri Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju navodi se da su povređeni pacijenti i medicinsko osoblje Centralne gradske bolnice, a da je zgrada srušena.

Ukrajinske oružane snage ispalile su u subotu tri rakete HIMARS na Pervomajsk, prenio je Tas.

9:00 Oštećen infrastrukturni objekat u Kijevskoj oblasti u napadu dronova

Infrastrukturni objekat u Kijevskoj oblasti oštećen je u noćašnjem napadu ruskih snaga dronovima, saopštio je načelnik kijevske regionalne vojne uprave Oleksij Kuleba.

“Kijevska oblast noćas je odbila napad dronovima 'šahed'“, napisao je Kuleba na Telegramu.

Naveo je da su na meti bili objekti energetske infrastrukture. Prema preliminarnim informacijama, u napadu nema povređenih. 

08:30 Ukrajina: Uništeno 45 dronova

Ukrajinska PVO uništila je u novogodišnjoj noći 45 iranskih jurišnih dronova koje su lansirale ruske snage, saopštilo je ukrajinsko vazduhoplovstvo.

(Interfaks)

U glavnom gradu Ukrajine Kijevu i okolnim područjima posljednjeg dana 2022. odjekivale su eksplozije, nedugo nakon što su ruske snage izvele, kako su naveli ukrajinski zvaničnici, masivni raketni napad.

Mete napada bili su i Nikolajevska oblast, Zaporožje i grad Hmeljnicki na jugozapadu zemlje. 

Ukrajina i Rusija juče su razmjenile više od 200 zarobljenika, od kojih su neki, prema tvrdnjama iz Kijeva, bili ranjeni. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana