MKC predao Egiptu drugu grupu talaca koje je Hamas držao u Gazi

GS/Agencije
MKC predao Egiptu drugu grupu talaca koje je Hamas držao u Gazi

TEL AVIV, GAZA -Pedeseti dan sukoba izraelske vojske i Hamasa. Hamas jesaopštio da je njegovo naoružano krilo predalo Međunarodnom Crvenom krstu 13 izraelskih talaca i sedam stranih državljana, javlja Rojters, nakon čega su Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su danas da je Međunarodni Crveni krst predao Egiptu drugu grupu talaca koje je Hamas držao u Gazi.

MKC predao Egiptu drugu grupu talaca koje je Hamas držao u Gazi

Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su danas da je Međunarodni Crveni krst predao Egiptu drugu grupu talaca koje je Hamas držao u Gazi.

Navodi se da je, prema informacijama dostavljenim izraelskoj vojsci, među taocima 13 Izraelaca i četiri Tajlanđanina, preneo je "Tajms of Izrael".

Konvoj sa taocima uputiće se ka prelazu Kerem Šalom, gdje će izraelski zvaničnici provjeriti spisak imena.

Predstavnici IDF redovno obavještavaju njihove porodice, dodaje se u saopštenju.

Veruje se da je većina izraelskih talaca oteta iz kibuca Beeri.

Hamas predao MCK 13 izraelskih talaca i sedam stranih državljana

Hamas je danas saopštio da je njegovo naoružano krilo predalo Međunarodnom Crvenom krstu 13 izraelskih talaca i sedam stranih državljana, javlja Rojters.

Predviđeno je da taoci budu dovedeni na egipatski granični prelaz Rafa da bi bili predati izraelskim zvaničnicima, koji će ih uvesti u zemlju preko sporednog ulaza na prelazu Kerem Šalom, prenio je "Tajms of Izrael".

Hagari: Ostvaren značajan napredak da se večeras oslobode taoci iz Gaze

Portparol izraelskih odbrambenih snaga (IDF) Danijel Hagari izjavio je danas da postoji značajan napredak u nastojanjima da se večeras oslobode taoci iz Pojasa Gaze, nakon što je Hamas odložio njihovo oslobađanje.

-Napori da vratimo taoce su naša moralna i etička dužnost. Odlučni smo da to ispunimo na bilo koji način - rekao je Hagari na konferenciji za novinare, prenio je "Tajms of Izrael".

Prema njegovim riječima, ako se nešto dogodi porodice i javnost će biti obaviješteni, ali je potrebno strpljenje.       

-Postoji značajan napredak - dodao je on.

Hagari je kazao da "ništa nije konačno dok se zapravo ne dogodi", jer Izrael indirektno pregovara sa "zlom terorističkom grupom".

-Vratićemo taoce na bilo koji način, kroz dogovor ili kroz naredne faze rata - istakao je on.

Hagari je naveo da ako dogovor ne bude ispunjen, Izrael će se vratiti borbi.

Hamas zahvalio Egiptu i Kataru za nastavak privremenog sporazuma sa Izraelom

Hamas je danas saopštio da cijeni napore Katara i Egipta da obezbijede nastavak privremenog sporazuma o primirju između te grupe i Izraela.

Hamas je u saopštenju naveo da su egipatska i katarska strana potvrdile posvećenost Izraela svim odredbama i uslovima sporazuma, prenio je Rojters.

Ranije danas, Hamas je odlučio da odloži drugu rundu oslobađanja talaca u okviru sporazuma o primirju dok Izrael ne dozvoli kamionima sa humanitarnom pomoći da uđu na sjever Gaze.

Katar: Večeras će biti pušteno osmoro izraelske djece i pet žena iz Gaze

Osmoro izraelske djece i pet izraelskih žena uskoro će biti pušteni iz Gaze, izjavio je danas portparol katarskog Ministarstva spoljnih poslova Madžed al-Ansari.

-Pored njih biće oslobođeno i sedam stranih državljana koji su držani kao taoci u Gazi - dodao je al-Ansari, prenio je "Tajms of Izrael".

Palestinski zatvorenici koje će Izrael osloboditi u ovoj fazi su 33 maloljetna lica i šest žena, saopštio je portparol katarskog Ministarstva spoljnih poslova.

-Zahvalni smo našim posredničkim partnerima - Egiptu i Sjedinjenim Američkim Državama, za zajedničke napore koji su uklonili prepreke u sprovođenju uslova sporazuma za danas - dodao je al-Ansari.

Katar: Nakon zastoja, večeras će biti oslobođeno 13 Izraelaca i sedam stranaca

Poslije nekoliko sati odlaganja, Katar, ključni posrednik u sporazumu o taocima, potvrdio je da će 13 Izraelaca i sedam stranaca biti oslobođeni iz zatočeništva u Gazi "večeras".

Hamas je, takođe, potvrdio da će biti nastavljeno oslobađanje, prenio je "Tajms of Izrael".

Izraelski zvaničnik je ranije izjavio da je Izrael "oprezno optimističan" da su problemi riješeni i da će se oslobađanje druge grupe talaca desiti večeras.

On je to izjavio nakon egipatskog izvještaja u kojem se tvrdi da su nesuglasice riješene i da se očekuje da će se uskoro krenuti sa realizacijom dogovora.

U saopštenju, Kancelarije izraelskog premijera Benjamina Netanijahua potvrđeno je da je on upravo održao "situacionu procjenu" sa svim šefovima bezbjednosti "kako bi osigurao da druga faza oslobađanja protekne kako je dogovoreno".

Palestinski militanti ubili dvojicu navodnih doušnika

Palestinski militanti u izbjegličkom kampu Tulkarem na Zapadnoj obali pucali su danas i ubili dvojicu navodnih doušnika, saopštili su palestinski zvaničnici.

Okupljeni su zatim šutirali krvave leševe i vukli ih kroz uličice prije nego što su pokušali da ih vežu za električni stub, prenio je AP.

Scene, koje su podijeljene na društvenim mrežama, podsjećaju na haos na okupiranoj Zapadnoj obali tokom dvije palestinske pobune protiv izraelske vlasti koje su izbile 1987. odnosno 2000. godine i trajale su nekoliko godina.   

Tokom tih perioda pojačanih sukoba, bilo je čestih ubistava navodnih doušnika, čija su tijela bila povremeno izložena u javnosti.

Izraelski vojni napadi, napadi doseljenika i palestinska militantnost na Zapadnoj obali porasli su otkako je Izrael pokrenuo svoju ofanzivu u Gazi kao odgovor na napad Hamasa 7. oktobra na jug Izraela.

Više od 230 Palestinaca ubijeno je u izraelskoj vatri na Zapadnoj obali samo u proteklih sedam nedjelja, većina njih tokom napada izraelske vojske.

Palestinski bezbednosni oficir rekao je da je lokalna militantna grupa u kampu, u sjevernom gradu Tulkaremu, optužila dvojicu Palestinaca da su pomogli izraelskim bezbjednosnim snagama da gađaju grupu militanata u velikom vojnom napadu u kojem su 6. novembra ubijena tri ključna čovjeka.

Dvojica navodnih doušnika su imali oko 20, odnosno 30 godina, a jedan je bio iz kampa, rekao je policajac, koji je govorio pod uslovom da ne bude imenovan jer nije imao ovlašćenje da razgovara sa medijima.

Drugi palestinski zvaničnik, koji je želio da ostane anoniman iz istog razloga, potvrdio je da su palestinske bezbednosne snage bile svjesne incidenta.

Kancelarija javnog tužioca saopštila je da će u narednim danima imati detalje o policijskoj istrazi o ubistvima.      

Lokalna militantna grupa povezana sa Brigadom mučenika Al Akse, naoružanim ogrankom sekularne nacionalističke partije Fatah, objavila je zagonetnu izjavu neposredno nakon što je objavljeno da su dvojica muškaraca ubijena.

-"Nismo mi naštetili njima, već su oni sebi nanijeli štetu -naveli su oni.      

Načelnik IDF: Izrael će nastaviti da napada Hamas nakon završetka primirja

Izraelska vojska (IDF) nastaviće da napada Hamas u Pojasu gaze nakon što se završi privremeni prekid vatre, izjavio je večeras načelnik generalštaba izraelske vojske Herci Halevi.

Halevi je rekao da IDF neće prekinuti da se bori dok se svi taoci ne vrate kućama, prenio je "Džeruzalem post".

-Imamo moralnu obavezu da sve ih vratimo kućama -rekao je on.

Halevi je rekao da izraelska vojska koristi četvorodnevno primirje u Gazi da se "bolje pripremi" uoči nastavka borbi.

-Takođe, odmaramo se. Nastavićemo sa brzim demontiranjem Hamasa i manevrima u Pojasu Gaze, a takođe ćemo nametnuti jak pritisak da se vrate taoci. Imamo dužnost da se borimo i rizikujemo svoje živote, kako bi se taoci vratili da žive bezbjedno u Izraelu -poručio je Halevi.

Hamas odgodio oslobađanje druge grupe talaca

Naoružano krilo palestinske militantne grupe Hamas odlučilo je da odgodi drugi krug oslobađanja talaca dok se, kako kažu, Izrael ne posveti tome da kamioni sa humanitarnom pomoći uđu u sjeverni dio Gaze.

Hamasove brigade "Al-Kasam" saopštile su da će oslobađanje talaca biti odgođeno ako se Izrael ne bude pridržavao dogovorenih uslova za oslobađanje palestinskih zatvorenika.

Hamas je juče oslobodio 24 taoca, a Izrael 30 palestinskih zatvorenika.

Ambasada: Iran je omogućio oslobađanje 10 tajlandskih talaca iz Gaze

Iran je omogućio oslobađanje 10 tajlandskih talaca iz Gaze u petak, dajući listu imena palestinskoj militantnoj grupi Hamas, nakon što je od Tajlanda dobio zahtjev da to učini, saopštila je danas iranska ambasada u Bangkoku.

Kako se navodi u saopštenju, ministarstvo spoljnih poslova i predsjednik parlamenta u Bangkoku zatražili su od Teherana da Hamasu prosledi zahtjev za oslobađanje 10 tajlandskih talaca.

„Ovaj zahtjev je Hamas prihvatio i 10 tajlandskih talaca je oslobođeno nakon stupanja na snagu prekida vatre“, navodi se u saopštenju ambasade na društvenim mrežama, prenosi Rojters.

Hamas je juče, poslije 49 dana, oslobodio 13 izraelskih talaca, od kojih neki imaju dvojno državljanstvo, kao i deset državljana Tajlanda i jednog Filipinca. 

S druge strane, Izrael je oslobodio iz zatvora 39 palestinskih žena i maloljetnika.

Avion ruskog Ministarstva za vanredne situacije dostavio je u Egipat 15 tona humanitarne pomoći za stanovništvo Pojasa Gaze.

IDF: Oboren projektil zemlja-vazduh ispaljen iz Libana

Izraelska vojska saopštila je da je protivvazdušna odbrana oborila navođeni projektil zemlja-vazduh ispaljen iz Libana na bespilotnu vojnu letjelicu i odgovorila na napad gađajući lokacije Hezbolaha.

Izrael je, u skladu sa sporazumom, propustio u Pojas Gaze osam cisterni sa gorivom i gasom.

Zatvorska uprava Izraela dobila je spisak sa imenima 42 zarobljena Palestinca koji bi danas trebalo da budu oslobođeni prema sporazumu o primirju, objavili su izraelski mediji.

Izraelska vojska nastavlja ispitivanje direktora bolnice Al Šifa

Službenici izraelske obaveštajne službe nastavljaju ispitivanje Muhameda Abu Salmija, direktora bolnice Al-Šifa koja se nalazi u Pojasu Gaze, kako bi dobili informacije o infrastrukturi palestinskog militantnog pokreta Hamas na lokaciji te medicinske ustanove, saopštila je izraelska vojska.

-Trenutno nastavljamo njegovo ispitivanje zbog činjenice da je šef bolnice koja je zaista bila na vrhu čitave terorističke mreže - izjavio je danas portparol izraelske vojske Doron Spielman, prenosi Al Džazira.

On je pravdao potez Izraela da uhapsi direktora bolnice i rekao da je on morao da zna šta se u toj ustanovi dešavalo, dodajući da vojska ima video snimak talaca koje drži Hamas, a koje su snimile kamere za video nadzor u bolnici Al Šifa.

Izraelska vojska sprovodi operaciju čišćenja bolnice Al-Šifa od prošle nedjelje i tvrdi da ispod nje postoje nekoliko podzemnih kompleksa i tunel, gdje su se militanti krili i držali taoce kidnapovane u napadu na Izrael 7. oktobra.

Izraelske vlasti su saopštile 23. novembra da je direktor bolnice Al Šifa u Gazi priveden i predat službi bezbjednosti Šin Bet na ispitivanje, nakon što su, kako tvrde, dobili dokaze da je ta medicinska ustanova komandni centar Hamasa.

Izraelska vojska oborila projektil lansiran iz Libana

Izraelska vojska saopštila je da je protivvazdušna odbrana oborila navođeni projektil zemlja-vazduh ispaljen iz Libana na bespilotnu vojnu letjelicu (UAV) i odgovorila na napad gađajući lokacije Hezbolaha.

Stanovnici sjevernog Izraela prijavili su da su čuli glasne eksplozije, prenosi Tajms of Izrael.

Bespilotna letjelica nije oštećena i "nastavila je svoju misiju", tvrde Izraelske obrambene snage u jutrošnjem sapštenju.

Dodaje se da projektil nije prešao u izraelski vazdušni prostor.

Drugog dana primirja očekuje se oslobađanje 13 izraelskih talaca

Drugog dana primirja Izrael čeka da Hamas oslobodi sledeću grupu talaca koje drži u Gazi.

Nakon što je Hamas juče, poslije 49 dana, oslobodio 13 izraelskih talaca, majki i njihove male djece i starijih žena, Izraelci se pripremaju za oslobađanje druge grupe od 13 talaca, koje se očekuje kasnije danas.

Oslobađanje talaca je dio sporazuma o privremenom primirju koji je stupio na snagu u petak u 7 sati.

S druge strane, Izrael je oslobodio iz zatvora 39 palestinskih žena i maloljetne djece.

Sporazum o privremenom primirju između Izraela i Hamasa uključuje četvorodnevnu pauzu u borbama, prvu nakon sedam nedjelja sukoba koji su počeli 7. oktobra napadom Hamasa na izraelsku teritoriju, i oslobađanje ukupno oko 50 izraelskih talaca u grupama od otprilike desetak dnevno, prenosi Tajms of Izrael.

Četvorodnevno primirje potencijalno može biti produženo za jedan dan za svaku grupu od još 10 talaca koje oslobodi Hamas, saopštile su izraelske vlasti.

Kao dio odvojenog sporazuma Hamas je u petak oslobodio 11 stranih državljana - 10 Tajlanđana i jednog Filipinca, koji su takođe oteti tokom napada 7. oktobra.

Izrael je u petak uveče dobio spisak talaca koji bi trebalo da budu oslobođeni danas, saopštila je kancelarija premijera Benjamina Netanjahua.

Kako saznaje izraelski Kanal 12, na listi je ponovo 13 imena, ali je na njoj sada više djece, dok je među oslobođenima u petak samo četvoro dece.

Hamas i druge palestinske militantne frakcije otele su u napadu 7. oktobra oko 240 ljudi, među njima oko 40 djece.

Najmanje 60 kamiona pomoći ušlo je juče u Gazu, a 130.000 litara goriva će biti isporučeno svakog dana primirja u palestinsku enklavu, što je takođe dio sporazuma  koje su postigli Izrael i Hamas uz posredovanje Katara.

UN: U Pojas Gaze stigao najveći humanitarni konvoj od 7. oktobra

Ujedinjene nacije saopštile su da je 137 kamiona sa humanitarnom robom istovareno u Pojasu Gaze, što je najveći konvoj sa humanitarnom pomoći koji je stigao u tu palestinsku enklavu od početka sukoba 7. oktobra.

Kancelarija UN za koordinaciju humanitarnih poslova saopštila je u petak uveče da je tokom primirja koje je na snazi od petka ujutro UN uspeo da poveća isporuku humanitarne pomoći u Gazu.

Navedeno je da je u petak u Pojas Gaze isporučeno 129.000 litara goriva i četiri kamiona gasa.

-Stotine hiljada ljudi dobilo je pomoć u hrani, vodi, medicinskim potrepštinama i drugim humanitarnim stvarima od suštinskog značaja - navedeno je u saopštenju.

Kako se dodaje, 21 pacijent u kritičnom stanju evakuisan je sa sjevera Pojasa Gaze.

Za sada nije poznato gdje su ti pacijenti evakuisani, prenosi Si-En-En.

Ujedinjene nacije pozdravile su oslobađanje 24 taoca iz Pojasa Gaze i ponovo pozvale na "hitno i bezuslovno oslobađanje svih talaca".

Izrael je dobio spisak talaca koje bi Hamas trebalo da oslobodi danas

Izrael je dobio spisak talaca koje bi Hamas trebalo da oslobodi danas, drugog dana primirja, saopštio je kabinet izraelskog premijera Benjamina Netanijahua.

Kako se navodi u saopštenju, izraelski bezbjednosni zvaničnici obavijestili su porodice talaca nakon pregleda spiska, prenosi Tajms of Izrael.

Izraelski Kanal 12 javlja da se na novoj listi nalazi 13 osoba, isto koliko i juče, ali da je na novoj listi više djece.

Hamas je u petak oslobodio 13 Izraelaca, od kojih četvoro djece.

Ukupno je Hamas juče oslobodio 24 taoca, među kojima 10 državljana Tajlanda i jednog Filipinca.

Izrael je potom oslobodio 39 palestinskih zatvorenika.

Još 100 Rusa evakuisanih iz Gaze vratilo se u domovinu

Specijalnim letom ruskog Ministarstva za vanredne situacije u Rusiju je stiglo još 100 ruskih državljana i članova njihovih porodica evakuisanih iz Gaze, javio je TASS.

Avion Il-76 sa grupom od 100 ruskih državljana i članova njihovih porodica koji su prethodnog dana evakuisani iz Gaze sletio je u Moskvu.

Ovo je osmi specijalni let kojim se Rusi vraćaju kući.

Specijalni avioni ruskog Ministarstva za vanredne situacije prevezli su u Rusiju ukupno 756 ljudi iz Pojasa Gaze.

Sančez: Španija osuđuje "neselektivno ubijanje u Gazi“

Španski premijer Pedro Sančez osudio je danas tokom posete granici Pojasa Gaze "neselektivno ubijanje Palestinaca", izazvavši ljutiti odgovor Izraela koji tvrdi da takve izjave daju podsticaj terorizmu.

Tokom obilaska sa belgijskim premijerom Aleksanderom De Kroom prelaza Rafa koji kontroliše Egipat, Sančez je takođe pozvao na trajni humanitarni prekid vatre u Gazi „kako bi se preokrenula katastrofalna situacija kroz koju prolaze ljudi u Pojasu Gaze”.

-Neselektivno ubijanje nedužnih civila, uključujući hiljade dječaka i djevojčica, potpuno je neprihvatljivo - rekao je on, prenosi Rojters.

Izraelski ministar spoljnih poslova Eli Koen je optužio Sančeza i De Kroa za "lažne tvrdnje" koje "daju podsticaj terorizmu" i rekao da je pozvao ambasadore Španije i Belgije da pojasne komentare.

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu se takođe oglasio, rekavši da dva evropska lidera nisu uspela da ukažu na zločine protiv čovječnosti koje su počinili palestinski militanti Hamasa.

-Netanijahu najoštrije osuđuje primjedbe belgijskog i španskog premijera da ne snose punu odgovornost za zločine protiv čovječnosti koje je počinio Hamas, koji je masakrirao naše građane i koji Palestince koristi kao živi štit - saopšteno je iz kancelarije premijera.

Dvojica evropskih premijera oštro su osudila napade Hamasa 7. oktobra, ali su takođe bili najglasniji lideri EU u pogledu potrebe za prekidom vatre i poštovanjem ljudskih prava u Gazi.

Ubrzo nakon Netanijahuovih komentara, španski ministar spoljnih poslova Hose Manuel Albares je u video izjavi rekao da su "optužbe izraelske vlade lažne i neprihvatljive''.

-Mi ih kategorički odbacujemo - poručio je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana