Mišustin: ŠOS može postati moćan centar multipolarnog svijeta

Srna
Foto: Sputnjik

MOSKVA- Šangajska organizacija za saradnju /ŠOS/ ima sve mogućnosti da postane jedan od moćnih centara pravednog multipolarnog svijeta koji se sada formira, izjavio je ruski premijer Mihail Mišustin na sjednici Savjeta šefova Vlada zemalja ŠOS u Pakistanu.

On je dodao da su sve zemlje članice sposobne da obezbijede kako ekonomski progres zemalja, tako i građana koji u njima žive.

Mišustin je podsjetio da ŠOS objedinjuje 10 država i 16 spoljnih učesnika i geografski zahvata praktično cijeli evroazijski kontinent.

"U našim državama živi gotovo polovina stanovništva Zemlje, nastaje oko 30 odsto globalnog BDP-a. Ovaj impresivni potencijal treba iskoristiti u zajedničkom i interesu svake države učesnice", istakao je ruski premijer.

Mišustin je ocijenio da zemlje ŠOS-a treba da otklone postojeće prepreke za realizaciju plana za povećanje udjela nacionalnih valuta u uzajamnim obračunima.

On je istakao da je robna razmjena Rusije sa članicama ŠOS-a u prvoj polovini godine porasla za 5,5 odsto, javlja "Sputnjik".

Mišustin je poručio da sankcioni pritisak na Rusiju raste, ali da autori sankcija neće ostvariti svoje ciljeve.

ŠOS je međunarodna organizacija osnovana 2001. godine. Uključuje Belorusiju, Indiju, Iran, Kazahstan, Kinu, Kirgiziju, Pakistan, Rusiju, Tadžikistan i Uzbekistan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana