Mišel o strateškoj agendi: Potrebne unutrašnje reforme EU, ali i kandidata

Tanjug
Mišel o strateškoj agendi: Potrebne unutrašnje reforme EU, ali i kandidata

BRISEL - Predsjednik Evropskog savjeta Šarl Mišel izjavio je, povodom strateške agende koju su usvojili lideri EU za period od 2024. do 2029. godine, da će, kada je riječ o proširenju, biti potrebne unutrašnje reforme EU, kao i da kandidati za članstvo u bloku sprovedu reforme i riješe bilateralne sporove iz prošlosti.

Mišel je rekao da su donijete važne odluke u oblasti proširenja EU i naglasio da EU mora da uradi svoj domaći zadatak.

-Biće potreban proces unutrašnjih reformi. Dogovorili smo se oko okvira u toj oblasti. Tražimo od onih koji bi da uđu u EU da urade svoj dio posla. To znači da moraju da sprovedu reforme koje su potrebne. Oni takođe moraju da riješe neke sporove iz prošlosti kako bismo mogli više da napredujemo u oblasti proširenja - poručio je Mišel.

On je naglasio da se strateška agenda zasniva na tri stuba, a kao prvi je naveo  demokratske vrijednosti i principe, za koje je rekao da su "kompas za sve nas".

Kao drug stub naveo je da treba da se razvije konkurentnost EU i podrže sve moguće mjere za veći prosperitet širom EU.

U tom kontekstu podsjetio je da je prije pet godina odlučeno da digitalna tranzicija s jedne strane i klimatska tranzicija s druge strane treba da budu "ekonomski motor" EU za budućnost.

-Razumijemo da treba da prilagodimo paradigmu našeg ekonomskog prosperiteta, našeg ekonomskog razvoja i to želimo da uradimo na način koji podržava našu konkurentnost, na način koji podržava našu industrijsku bazu i tehnološku bazu s jedne strane, na način koji podržava naša mala i srednja preduzeća, sa druge strane - rekao je Mišel.

On je dodao da je EU odlučna da bude mnogo efikasnija u oblasti evropske odbrane i bezbjednosti.

-Želimo da razvijamo vodeće projekte. Želimo da radimo zajedno da identifikujemo kako možemo da obezbedimo da posvetimo više finansijske podrške u oblasti odbrane i više zajedničkih nabavki, više zajedničkih projekata, u skladu sa NATO - naveo je Mišel.

On je naglasio da je NATO kamen temeljac  kolektivne odbrane i bezbjednosti EU. 

Kada je riječ o zaštiti granica, Mišel je rekao da lideri EU razumiju da je migracija veliki izazov i istakao da su u aktuelnom institucionalnom ciklusu i u vrijeme belgijskog presedavanja EU, napravljeni značajni koraci u tom pogledu, kada je doneta odluka o paktu o migracijama.

-S jedne strane, razvijali smo sve konkretnije inicijative u saradnji sa trećim zemljama u oblasti migracija. I znamo da je ovo potrebno da bismo radili na kooperativan način da bismo odgovorili na ovaj fundamentalni izazov - zaključio je Mišel.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana