Ministri EU preporučili kandidatski status za BiH

GS
Foto: Ilustracija

BRISEL - Ministri iz Savjeta EU za opšte poslove postigli su danas dogovor da BiH treba formalno da postane kandidat za pridruživanje evropskom bloku, u preporuci koju lideri Unije trebaju da usvoje u četvrtak, rekle su diplomate.

BiH će se pridružiti ostalim zemljama kandidatima - Albaniji, Moldaviji, Sjevernoj Makedoniji, Crnoj Gori, Srbiji, Turskoj i Ukrajini - u prosecu pridruživanja, koji može da traje godinama i koji obuhvata kompleksne pregovore o usklađivanju lokalnih zakona sa zakonodavstvom EU.

"To je bio dio zaključaka o proširenju koji su jutros usaglašeni", rekao je jedan diplomata EU.

On je istakao da je "jasno postavljen uslov da reforme koje je odredila Komisija i 14 ključnih reformi usaglašenih 2019. godine moraji biti ispunjene prije početka pregovora".

"Ovo je politički signal u svjetlu aktuelne geopolitičke situacije", dodao je diplomata.

Proces proširenja je „ključan strateški instrument EU" i važno je da se održi stabilnost u Evropi u novoj geo-političkoj realnosti, kako je izjavio visoki EU zvaničnik.
    
Izvor Tanjuga u EU je danas rekao da ne očekuje dugu debatu o zapadnom Balkanu na samitu 27 EU lidera. 
    
To ne znači da EU poklanja manje pažnje zapadnom Balkanu, ali je podsjetio da se nedavno održao samit EU-ZB u Tirani, da je taj sastanak bio uspješan, veoma pozitivan i sa rezultatima, posebno u vezi sa migracijama. 
    
Jedina tema oko koje će lideri da razgovaraju je Kosovo,  ali ne kao glavna tema samita, kaže EU zvaničnik. 

 


 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana