Azerbejdžan proglasio amnestiju za jermenske borce u regionu Nagorno-Karabaha

Tanjug
Azerbejdžan proglasio amnestiju za jermenske borce u regionu Nagorno-Karabaha

BAKU, JEREVAN -Jermenski ministar inostranih poslova Ararat Mirzojan zatražio je osudu napada na civilnu infrastrukturu u Nagorno-Karabahu i hitno pokretanje misije UN-a na toj teritoriji. Ministar spoljnih poslova Azerbejdžana Džejhun Bajramov izjavio je da je "jednostran i pristrasan pristup, zasnovan na uskim političkim razmatranjima ili lobističkim vezama koje su u osnovi sazivanja diskusija u Savjetu bezbjednosti povodom situacije u Nagorno Karabahu, potpuno neproduktivan, beskoristan i osuđen na neuspjeh".

Azerbejdžan proglasio amnestiju za jermenske borce u regionu Nagorno-Karabaha

Azerbejdžan je proglasio amnestiju za jermenske borce u regionu Nagorno-Karabaha koji predaju oružje, iako su neki od njih najavili da će nastaviti otpor, saopštio je Rojtersu savjetnik azerbejdžanskog predsjednika Hikmet Hadžijev.

Jermeni, koji čine većinu u Nagorno-Karabahu, saopštili su četvrtak da su im potrebne bezbjednosne garancije prije nego što predaju svoje oružje, nakon što je Azerbejdžan objavio da je vratio otcijepljeni region pod svoju kontrolu nakon 24-časovne vojne operacije.

 Hadžijev je u intervjuu Rojtersu saopštio da je Baku predvidio amnestiju za sve borce iz Karabaha koji predaju oružje.

-Vidimo da su u ovom trenutku neke pojedinačne armijske grupe i oficiri javno najavili da neće pristati na naše uslove i da će nastaviti otpor. Vidimo i da neke manje grupe idu u šumu. Ali ne vidimo to kao veliki bezbjednosni izazov. Naravno, ovo donosi određene izazove i poteškoće, ali ne u tako velikim razmjerama - rekao je azerbejdžanski zvaničnik

On je naveo da će prava Jermena iz Karabaha biti poštovana u okviru njihove integracije u Azerbejdžan, dodajući da su zatražili humanitarnu pomoć, kao i snabdijevanje naftom i benzinom.

Hadžijev je najavio da će danas u ovaj region biti isporučena tri tovara humanitarne pomoći.

Karabah je međunarodno priznat kao dio uglavnom muslimanskog Azerbejdžana, ali njegovo hrišćansko jermensko stanovništvo je održavalo de fakto nezavisnost, od rata 1990-ih kada se Sovjetski Savez raspao, prenosi Rojters. Mnogi od 120.000 Jermena u Karabahu tvrde da su ih napustili Rusija, Zapad i sama Jermenija – i više puta su govorili o tome da se plaše progona od strane Azerbejdžana, koji podržava Turska, navodi britanska agencija.

Jermenski premijer Nikol Pašinjan saopštio je da je Jerevan spreman da prihvati izbjeglice iz Nagorno-Karabaha.

Juče je postignut dogovor o prekidu vatre između azerbejdžanskih oružanih snaga i jermenskih trupa u otcijepljenom regionu Nagorno-Karabaha, naseljenom pretežno Jermenima. Dogovor je postignut uz posredovanje ruskog mirovnog kontigenta, nakon što je zvanični Baku pokrenuo “antiterorističku operaciju” u Nagorno-Karabahu kako bi povratio ustavni poredak u toj oblasti koju kontrolišu jermenski separatisti.

Pašinjan: Situacija u Nagorno-Karabahu i dalje napeta

Premijer Jermenije Nikol Pašinjan izjavio je danas da postoji nade u pozitivne pomake kada je riječ o situaciji u Nagorno-Karabahu i stvaranju mogućnosti da se lokalno stanovništvo vrate svojim domovima, ali da je situacija i dalje izuzetno napeta. Pašinjan nije isključio mogućnost evakuacije stanovnika Nagorno-Karabaha u Jermeniju, prenosi Interfaks.

-Situacija u Nagorno-Karabahu i dalje je izuzetno napeta. Humanitarna kriza se nastavlja. U stalnoj smo komunikaciji sa našim kolegama u Nagorno-Karabahu -  rekao je Pašinjan na sjednici vlade.

Naveo je da je procjena i vlasti u Nagorno-Karabahu da stanovništvo ima realnu mogućnost da se vrate svojim domovima. Kada je riječ o stavu Jerevana o evakuaciji stanovnika Nagorno-Karabaha u Jermeniju, Pašinjan je naveo da se ona može sprovesti u slučaju da se utvrdi da “njihovo prisustvo u Nagorno-Karabahu nije moguće.”

Dodao je da je u Jermeniji pripremljeno više od 40.000 mjesta za smještaj.

-Naš plan “A” nije evakuacija Jermena iz Nagorno-Karabaha. U našim akcijama moramo učiniti sve da naši sunarodnici žive u svojim domovima bez straha i dostojanstveno -  rekao je premijer Jermenije. On je naveo da trenutno ne postoji direktna opasnost po živote civila u Nagorno-Karabahu.

-Ali situacija je dinamična i može se promijeniti u svakom trenutku. Da, situacija nije stabilna, što znači da se negdje može nešto desiti, ali govorimo o opštoj ocjeni u ovom trenutku da nema direktne prijetnje po živote stanovništva - rekao je Pašinjan.

Erdogan: Pašinjan je bio svjestan vojne operacije Azerbejdžana

Jermenski premijer Nikol Pašinjan bio je upoznat sa antiterorističkom operacijom Azerbejdžana, izjavio je u Njujorku turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan.

Govoreći o situaciji u Nagorno Karabahu, Erdogan je juče novinarima na marginama 78. zasjedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija rekao da je jermenska strana više puta ignorisala upozorenja.

-„Oružane snage Azerbejdžana su prvog dana uništile 90 odsto ciljeva - rekao je predsjednik Turske, prenio je Telegram kanal turske TV „TRT“.

Dogovor o prekidu vatre između azerbejdžanskih oružanih snaga i jermenskih trupa u otcjepljenom regionu Nagorno-Karabaha, naseljenom pretežno Jermenima, postignut je u srijedu uz posredovanje ruskog mirovnog kontigenta, saopštile su lokalne vlasti i azerbejdžanski zvaničnici.

Dogovorom je predviđeno povlačenje jermenskih vojnih jedinica i opreme iz Nagorno-Karabaha, kao i razoružavanje lokalnih odbrambenih snaga, saopštilo je Ministarstvo odbrane Azerbejdžana.

Dan ranije Azerbejdžan je pokrenuo vojnu operaciju u Nagorno-Karabahu i upotrijebio jaku artiljerijsku vatru na tamošnje jermenske položaje.

Lokalni zvaničnici su rekli da su u tim napadima ubijene i povrijeđene na desetine ljudi.

Katrin Kolona optužila Azerbejdžan za agresiju

Francuska ministarka spoljnih poslova Ketrin Kolona optužila je na sjednici Savjeta bezbjednosti UN Azerbejdžan za agresiju na Nagorno-Karabah, ističući da je usljed napada poginulo desetine civila, uključujući djecu, dok je stotine građana povrijeđeno.

Napomenula je da niko ne sumnja da je velika operacija Azerbejdžana bila namjerna, čime je ugroženo pravo na život jermenskog naroda koji živi u Nagorno-Karabahu, a takođe je doveden u pitanje i teritorijalni integritet Jermenije, prenosi Armenija Aykor.

Takođe je ukazala i na „činjenicu da je Nagorno-Karabah dugo opkoljen“.

-Azerbejdžan je dužan da da opipljive garancije da neće koristiti silu i da će ući u miran dijalog uz podršku međunarodne zajednice, kao i da amnestira vojsne snage koje su prihvatile prekid vatre - rekala je juče francuska ministarka i dodala da, osim što je otvorio koridor, Azerbejdžan je u obavezi  da prihvati i međunarodnu humanitarnu misiju.

Borel: Prisilno raseljavanje Jermena iz Karabaha će naići na snažan odgovor EU

Prisilno raseljavanje jermenskog civilnog stanovništva iz Nagorno Karabaha vojnim ili drugim sredstvima naići će na snažan odgovor EU, upozorio je visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Jozep Borel.

-Evropska unija osuđuje vojnu operaciju Azerbejdžana protiv jermenskog stanovništva Nagorno-Karabaha i žali zbog žrtava i gubitaka života izazvanih ovom eskalacijom - rekao je Borel, navodi se u saopštenju EU.

Povodom postignutog sporazuma o prekidu vatre, Borel je rekao da očekuje trenutni i potpuni prekid neprijateljstava i poštovanje primirja, prenosi agencija Armen pres.

-EU poziva Azerbejdžan da omogući trenutnu i nesmetanu humanitarnu pomoć stanovništvu kome je potrebna, uključujući i potpuno otvaranje koridora Lačin u skladu sa odlukom Međunarodnog suda pravde iz februara i jula 2023 - istakao je Borel i dodao da su EU i njene države članice spremne da pruže hitnu humanitarnu pomoć.

On je pozvao Jermene iz Bakua i Nagorno Karabaha da se hitno uključe u sveobuhvatan i transparentan dijalog.

- Azerbejdžan snosi odgovornost da osigura prava i bezbejdnost Jermena iz Karabaha, uključujući njihovo pravo da žive u svojim domovima bez zastrašivanja i diskriminacije. Prisilno raseljavanje civilnog stanovništva vojnim ili drugim sredstvima naići će na snažan odgovor EU - upozorio je Borelj.

On je napomenuo da je EU spremna da preduzme odgovarajuće mere u slučaju daljeg pogoršanja situacije.

- EU ponavlja svoju podršku suverenitetu i teritorijalnom integritetu i Azerbejdžana i Jermenije. Pozivamo Azerbejdžan da ponovo potvrdi svoju nedvosmislenu posvećenost teritorijalnom integritetu Jermenije, u skladu sa Deklaracijom iz Almatija iz 1991. godine - naveo je visoki predstavnik EU.

Kako je dodao, EU je spremna da dalje podržava demokratski izabrane vlasti Jermenije, bezbjednost i nastavak demokratskih reformi.

Misija Evropske unije u Jermeniji (EUMA) nastaviće da posmatra i izvještava o bezbednosnoj situaciji duž jermenske strane međunarodne granice sa Azerbejdžanom, dodao je Borel i pozvao na nastavak pregovora  Jermenije i Azerbejdžana o svim nerešenim pitanjima "kako bi se obezbijedio dugotrajan mir za dobrobit svih ljudi u regionu".

Azerbejdžan: Pokušaji Jermenije da zloupotrijebi SB moraju biti odbačeni

Ministar spoljnih poslova Azerbejdžana Džejhun Bajramov izjavio je da je "jednostran i pristrasan pristup, zasnovan na uskim političkim razmatranjima ili lobističkim vezama koje su u osnovi sazivanja diskusija u Savjetu bezbjednosti povodom situacije u Nagorno Karabahu, potpuno neproduktivan, beskoristan i osuđen na neuspjeh".

-Ovo može samo da skrene pažnju sa stvarnog procesa normalizacije, što nije u interesu Azerbejdžana i Jermenije, već u interesu određenih spoljnih sila koje nastavljaju da zloupotrebljavaju postojeće neslaganja za sopstvene političke svrhe - poručio je Bajramov juče na sjednici Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija, prenosi Azertac.

Prema njegovim riječima, u ključnom trenutku, kada se ukazala istorijska prilika za uspostavljanje dobrosusjedskih odnosa između Jermenije i Azerbejdžana poslije 30 godina krvavog sukoba, cjelokupna međunarodna zajednica, uključujući Savjet bezbjednosti, treba da na adekvatan način razumije rizike i prijetnje koje se odnose na Jermeniju, kao i "destruktivne akcije i akcije Jermenije protiv međunarodnog prava".

-Izuzetno je važno da se pokušaji zloupotrebe Savjeta bezbjednosti za prikrivanje kategorički odbacuju - upozorio je šef azerbejdžanske diplomatije.

On je naveo da bi, u vreme kada je počela praktična primjena razoružanja i demilitarizacije, praćena direktnim dijalogom između stanovnika jermenskog porijekla i zvaničnika vlade Azerbejdžana, međunarodna situacija trebalo da uvaži trenutnu realnost.

Ministarstvo spoljnih poslova Jermenije traži pokretanje misije UN u Nagorno-Karabahu

Jermenski ministar inostranih poslova Ararat Mirzojan zatražio je osudu napada na civilnu infrastrukturu u Nagorno-Karabahu i hitno pokretanje misije UN-a na toj teritoriji.

-Pozivam Savjet bezbjednosti da preduzme sljedeće hitne mjere - da osudi nastavak napada na civilne objekte i infrastrukturu, da zatraži punu primjenu obaveza iz međunarodnog humanitarnog prava, da odmah pokrene misiju UN u Nagorno-Karabahu radi praćenja i procjene ljudskih prava, humanitarne  i bezbjednosne situacije - rekao je on na sjednici Savjeta bezbjednosti UN.

Kako je naveo, cilj operacije Azerbejdžana je da se završi etničko čišćenje u Nagorno Karabahu, prenosi Armenija Aykor.

Prema Mirzojanu, teško je povjerovati da se sve ovo dešava danas, u 21. vijeku, pred očima međunarodne zajednice.

- Dok Jermenija već duže vrijeme poziva na uzbunu, međunarodna zajednica je odbila da tome pristupi dovoljno ozbiljno. Ova agresija je kulminacija desetomjesečne blokade i prinudne gladi koju Azerbejdžan koristi protiv stanovništva Nagorno-Karabaha - istakao je jermenski ministar.

On je takođe negirao tvrdnje Azerbejdžana u vezi sa prisustvom Oružanih snaga Jermenije u Nagorno Karabahu.

-Očigledna je namjera pojedinih subjekata da Jermeniju uključe u vojne operacije, da prenesu vojne operacije na našu suverenu teritoriju. Moramo da gradimo mirne odnose zasnovane na međusobnom priznavanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta - rekao je Mirzojan i napomenuo da i „dalje postoji vjera u sposobnost Savjeta bezbjednosti UN da spriječi zločine Azerbejdžana“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana