Ministar pravde Belgije podnio ostavku zbog propusta oko teroriste

Tanjug
Ministar pravde Belgije podnio ostavku zbog propusta oko teroriste

BRISEL- Ministar pravde Belgije Vensan van Kvikenborn podnio je u petak uveče ostavku na konferenciji za novinare na kojoj je prisustvovao i glavni briselski tužilac Johan Demil.

Njegova ostavka dolazi nakon informacije dobijene u petak ujutro, a tiče se teroriste koji je ubio dvije osobe u ponedjeljak u Briselu, navodi "Brisels tajms".

Tunis je 15. avgusta 2022. godine zatražila isporučenje Abdesalema Lasuda.

Belgijsko Ministarstvo pravde proslijedilo je zahtjev 1. septembra prošle godine javnom tužilaštvu Brisela, ali slučaj nije procesuiran: nadležni sudija nije postupio po zahtjevu za ekstradiciju.

Ukupno, 31 zahtjev za ekstradicijom je proslijeđen sudu 2022. godine, 30 je procesuirano, ali taj koji se ticao Lasuda nije.

Upravo je Lasud izvršio teroristički napad.

"Ovo je pojedinačna, istorijska i neprihvatljiva greška sa dramatičnim posljedicama", rekao je ministar Van Kvikenborn i dodao da preuzima političku odgovornost tako što će podnijeti ostavku.

"Nezavisnost sudije je temelj naše vladavine prava. Uvijek sam branio taj princip i nastaviću. Kao ministar pravde, ne mogu nikako da utičem na odluke sudije. Iako je ovo bila odluka nezavisnog sudije, želim da preuzmem političku odgovornost za neprihvatljivu grešku. Iskreno se izvinjavam u ime Ministarstva pravde žrtvama i njihovim porodicama. Takođe se izvinjavam, u ime ministarstva, i švedskom narodu, ali i našim belgijskim sunarodnicima", poručio je bivši ministar.

Briselski tužilac Demil govorio je o "nesrećnom spletu okolnosti".

Van Kvinekborn dodao je da je dojava od strane policijske službe o potencijalnoj radikalizaciji već istražena "kao i različite izjave sadržane u policijskoj bazi podataka u vezi sa prijetnjama smrću osobi u prihvatnom centru za tražioce azila i naknadni izvještaj".

Napad u ponedjeljak dogodio se uoči fudbalske utakmice između Belgije i Švedske.

Teroristički napad u centru Brisela, ubijeno dvoje Šveđana

Počinioca terora, koji je na video snimku rekao da je njegov čin islamistički, ubila je policija u utorak ujutro.

Upucan napadač iz Brisela

Nekoliko medija prenijelo je u petak da je terorista bio osuđen na 26 godina u Tunisu, a ta informacija potvrđena je novinskoj agenciji Belga.

U rodnoj zemlji osuđen je 2005. godine za pokušaj ubistva i još neka djela, ali je pobjegao iz zatvora 2011. godine i putovao po Evropi, završivši u Belgiji.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana