Ministar: Muškarac koji je pucao u Fica bio protiv odluka Vlade

Srna
Ministar: Muškarac koji je pucao u Fica bio protiv odluka Vlade

BRATISLAVA- Muškarac koji je teško ranio slovačkog premijera Roberta Ficu bio je žestoki kritičar odluke Fica da obustavi isporuke oružja Ukrajini i protestovao je zbog politike Vlade Slovačke, uključujući zatvaranje kancelarije specijalnog tužioca, izjavio je slovački ministar unutrašnjih poslova Matuš Šutaj Eštok.

On je rekao da je osumnjičeni napadač 71-godišnji Juraj Cintula pažljivo pratio domaće i međunarodne događaje.

-On je iznio razloge zašto nije saglasan sa politikom Vlade i zašto je odlučio da ubije premijera - rekao je Estok, opisujući Cintulu kao “usamljenog napadača” koji nije povezan ni sa jednom grupom.

Prema njegovim riječima, akcije osumnjičenog djelimično su ubrzane nedavnom pobjedom Petera Pelegrinija, Ficovog saveznika, na predsjedničkim izborima.

Mandat aktuelne predsjednice Zuzane Čaputove, za koju se kaže da je prozapadno orijentisana, ističe u junu. I Pelegrini i Čaputova su osudili napad, opisujući ga kao prijetnju demokratiji.

Fico je juče pogođen sa više hitaca iz neposredne blizine u predjelu abdomena dok je dočekivao pristalice u malom mjestu Handlova. Napadač je odmah uhapšen, a premijer je u teškom stanju hitno prebačen u bolnicu. Lokalne vlasti su ranije saopštile da iza napada stoji “jasna politička motivacija”.

Fico, kritičar stava Zapada o sukobu u Ukrajini, obećao je ranije da će obustaviti isporuku oružja Kijevu što je i krenuo da ispunjava to obećanje kada je preuzeo dužnost premijera nakon izbora poršle jeseni.

Cintula je osnivač slovačkog udruženja pisaca i pristalica opozicione stranke Progresivna Slovačka, podsjeća “Raša tudej”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana