Milivojević: Dešavanja u Rusiji neće uticati na njenu političku stabilnost

Tanjug
Milivojević: Dešavanja u Rusiji neće uticati na njenu političku stabilnost

BEOGRAD - Karijerni diplomata Zoran Milivojević rekao je danas, povodom pobune ruske plaćeničke formacije Vagner koja je pokušala da uđe u Moskvu, da to neće uticati na političku stabilnost zemlje, a samim tim ni na položaj predsjednika Rusije Vladimira Putina.

Milivojević je, komentarišući jučerašnju izjavu šefa ruske paravojne grupe Vagner Jevgenija Prigožina da marš na Moskvu nije bio usmjeren protiv Putina, već sa ciljem da se sačuva Vagner, da je sada sve jasnije i da očigledno pokušaj ulaska u glavni grad Rusije nema veze sa Putinom.

-Vidi se da je to bio rezultat jednog dugovremenog sukoba, u poslednjih nekoliko meseci, za vreme bitke za Bahmut u kojoj je učestvovala grupa Vagner, očigledno je bilo nesporazuma i nesaradnje na relaciji vojni vrh-Vagner -  rekao je Milivojević za Tanjug.

Još jedan neposredan povod za pobunu grupe Vagner, Milivojević vidi u odluci da 1. jula bude rasformirana i uključena u regularne vojne snage.

-Očigledno da to njima nije odgovaralo i da su se na ovo opredelili zbog toga. Uzrok je bio sukob Vagnera i vrha ruske armije - rekao je on.

Ipak, ukazuje Milivojević, takva izjava Prigožina daje odgovor na pitanje koliko je politički sistem u Rusiji stabilan, kao i sam Putin.

-Ovim je i dat odgovor na najvažnija pitanja - stabilnost političkog sistema u Rusiji, položaj Putina, ovom izjavom je to otklonjeno - rekao je on.

Milivojević kaže da ostaje da se vidi kako će se rešavati otvorena pitanja u vojsci i kadrovska pitanja, ali da to neće uticati na sukob u Ukrajini.

-To neće uticati na političku stabilnost u Rusiji, na položaj Putina i na odvijanje operacija. Operacije mogu da dobiju na intenzitetu i na većoj efikasnosti sa nekim kadrovskim promenama i promenama nekih operativnih stvari vezanih za kadrovska pomeranja - ističe Milivojević.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana