Mihailović za „Glas" iz Istanbula: Kritična iduća 72 sata

V. K. S.
Mihailović za „Glas" iz Istanbula: Kritična iduća 72 sata

ISTANBUL - U stalnom smo kontaktu s turskim institucijama, ali još nema nikakvih novosti u vezi sa državljanom BiH za kojeg je objavljeno da je pod ruševinama zgrade u gradu Malacija nakon zemljotresa, poručio je za „Glas" generalni konzul BiH u Istanbulu Siniša Mihailović.

Nakon dva razorna potresa jačine 7,8 i 7,7 stepeni po Rihteru, koji su danas potresli Tursku u blizini granice sa Sirijom, oko 14 časova po lokalnom vremenu registrovan je snažan potres nedaleko od Istanbula.

Zemljotres jačine 5,5 stepeni zabilježen je na području Ferizlija, koji je udaljen svega 150 kilometara od Istanbula.

"Ovdje gdje sam nije se ništa osjetilo. Stručnjaci kažu da su iduća 72 sata kritična. Turska je, pored Čilea, zemlja sa najvećim brojem zemljotresa na godišnjem nivou u svijetu, ali ovo što se desilo na granici sa Sirijom je nezabilježeno jak zemljotres, i toliko ih u nizu. Nadamo se da će se tlo što prije smiriti, ali svi strahuju da će brojke biti daleko veće" naglasio je Mihailović i dodao da je veliki broj spasilaca upućen u krizno područje. 

Prvi potres jačine 7,7 registrovan je u 4.17 časova, a novi jači potres registrovan je oko podneva. 

U zemljotresu je stradalo najmanje 1.800 ljudi u Turskoj i više od 500 u Siriji, a strahuje se da će broj žrtava biti mnogo veći.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana