Migranti bi mogli u njemačku vojsku

GS
Migranti bi mogli u njemačku vojsku

BERLIN - Migranti bi mogli da postanu vojnici Bundesvera, prenose njemački mediji.

Mladi Nijemci i Njemice ne žele u vojsku, pa bi Njemačka mogla da dobije strane vojnike, odnosno lica koja nemaju njemački pasoš.

Kako navode agencije, sve je manje mladića i djevojaka koji žele da popune redove Bundesvera.

Mnogi mladi i ne pomišljaju na vojsku i na ratove, a još manje su zainteresovani za obaveze članstva u NATO-u. Od toga ih više interesuju Ibica, Palma de Majorka i grčka ostrva.

Zbog toga se ministar odbrane Boris Pistorijus odlučio za neobičnu soluciju, koja bi mogla da razbjesni njemačke konzervativne stranke.

"Dojče Vele" navodi da je Pistorijus predložio uvođenje modifikovanog obaveznog služenja vojnog roka, odnosno otvaranje Bundesvera i za vojnike bez njemačkog pasoša.

"Mi ne bismo bili prva vojska u Evropi koja bi to uradila", poručio je Pistorijus za list "Tagesšpigel".

On objašnjava da u Njemačkoj postoje ljudi migrantskog porijekla iz druge ili treće generacije, koji još nemaju njemačko državljanstvo.

S obzirom na kadrovske probleme u redovima Bundesvera, u njemačkoj javnosti već neko vrijeme diskutuje se o strategijama za regrutovanje novih pripadnika vojnih snaga. Kao jedna od ideja spominje se i ponovno uvođenje obaveznog vojnog roka, koji je ukinut 2011.

Prošle godine u Bundesveru je formirana i posebna radna grupa čiji je zadatak pronalazak mogućih rješenja za "kadrovske probleme", navode Nezavisne novine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana