Meta pred sudom zbog optužbi da podstiče zavisnost od društvenih mreža

Tanjug
Meta pred sudom zbog optužbi da podstiče zavisnost od društvenih mreža

OKLAND - Američka kompanija Meta naći će se pred sudom zbog tužbi koje je podnijelo nekoliko desetina saveznih država, a u kojima optužuju firmu podstiče zavisnost od društvenih mreža među tinejdžerima, presudio je danas sud u Kaliforniji.

Sudija Okružnog suda u Oklandu Ivon Gonzales Rodžers odbila je da odbaci tvrdnje koje su države iznijele protiv Mete, u dvije odvojene tužbe podnijete prošle godine, od kojih jedna uključuje više od 30 država, a druga samo Floridu, prenosi Rojters.

Sudija je stavila određena ograničenja na tvrdnje koje bi države mogle da nastave da iznose, ali je takođe odbacila zahtev kompanije za društvene mreže da se odbace neke tvrdnje o zavisnosti od društvenih medija koje su podnijeli pojedinačni tužitelji.

Države traže od suda da zabrani Metine navodno nezakonite poslovne prakse i traže neodređenu novčanu odštetu.

Stotine tužbi su podnijete protiv Mete, mreže TikTok kompanije Bajtdens i Jutjuba kompanije Alfabet, u kojima se navodi da kompanije dizajniraju algoritme koji izazivaju zavisnost i dovode do anksioznosti, depresije i nesigurnosti vezanih za fizički izgled među adolescentima, a ne upozoravaju na rizike.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana