Menendez podneo ostavku na mesto predsjednika Komiteta za spoljne poslove

Tanjug
Menendez podneo ostavku na mesto predsjednika Komiteta za spoljne poslove

NjUJORK - Američki senator Robert Menendez privremeno je podnio ostavku na mjesto predsjednika Komiteta američkog Senata za spoljne poslove, prenosi BBC.

Demokrata iz Nju Džersija i njegova supruga optuženi su za krivična djela primanja mita, saopštili su juče savezni tužioci.

Lider većine u Senatu Čak Šumer saopštio je petak da je Menendez odlučio da se povuče sa mjesta predsjednika komiteta "dok se stvar ne riješi".

Menendez je odbio pozive kolega demokrata u svojoj matičnoj državi Nju Džersi da podnese ostavku na mjesto senatora, navodi BBC.

Kancelarija američkog tužioca na Menhetnu tereti Menendeza i njegovu suprugu Nadin da su primali hiljade dolara mita u zamjenu za korišćenje moći i uticaja kao senatora u korist biznismena iz Nju Džersija i činili usluge vladi Egipta, preneo je Rojters.

Tužioci su rekli da je mito uključivao gotovinu, zlato, uplate za hipoteku za kuću, nadoknadu za posao sa minimalnim zahtjevima, luksuzno vozilo i druge stvari od vrijednosti.

Robert Menendez i njegova supruga Nadin suočavaju se sa po tri tačke optužbe u vezi sa korupcijom i iznudom.

Menendez je u Senatu od 2006, a bio je predjsednik uticajnog komiteta američkog Senata za spoljne poslove.

On je takođe podnio ostavku 2015. godine, nakon što je optužen u Nju Džersiju da je primao mito od očnog ljekara sa Floride, ali se to suđenje završilo 2017. godine, nakon što je ušlo u proceduralni zastoj..

Tužioci traže da Menendezu bude oduzeta imovina, uključujući kuću u Nju Džersiju, „mercedes“ iz 2019. i oko 566.000 dolara u gotovini, zlatnim polugama i sredstvima sa bankovnog računa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana