Meloni se žalila Lajen zbog napada na vladu Italije u izvještaju EK o vladavini prava

Tanjug
Meloni se žalila Lajen zbog napada na vladu Italije u izvještaju EK o vladavini prava

RIM - Italijanska premijerka Đorđa Meloni napisala je pismo predsjednici Evropske komisije Ursuli fon der Lajen u kome se žali na sadržaj izvještaja Komisije o vladavini prava za 2024. godinu, a u kome se kritikuje sloboda minformisanja u Italiji, posebno na javnom servisu RAI.

„Draga Ursula, pre nekoliko dana, kao što je to slučaj svake godine od 2020, Evropska komisija je objavila svoj godišnji izvještaj o vladavini prava u EU“, navodi se u pismu, prenijela je Ansa. 

Meloni je navela da se konačne preporuke Italiji ne razlikuju posebno od onih iz prethodnih godina, ali da je po prvi put sadržaj dokumenta od strane nekih iskrivljen za političku upotrebu u pokušaju napada na italijansku vladu. 

„Neki su čak otišli toliko daleko da tvrde da je vladavina prava ugrožena u Italiji, kao i „sloboda informacija“ posebno na (javnom servisu) RAI“, istakla je Meloni. 

U pismu se navodi da su neki medijski članci o dijelovima izvještaja koji se odnose na Italiju nespretni i neistiniti napadi koji mogu da se vežu samo u kontekstu ponovljene upotrebe lažnih vesti koje sve više zagađuju debatu u Evropi. 

„Šteta je što ni izvještaj Komisije o vladavini prava, a posebno o slobodi informisanja na javnom servisu nije pošteđen profesionalaca koji šire dezinformacije i mistifikacije“, navela je Meloni. 

Aktuelna vlada i parlamentarna većina koja je podržava još nisu iskoristili važeće propise za obnovu najvišeg menadžmenta RAI, navela je Meloni. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana