Meksiko suspendovao odnose sa Ekvadorom

SRNA
Meksiko suspendovao odnose sa Ekvadorom

MEKSIKO SITI - Mekisko je suspendovao bilateralne odnose sa Ekvadorom nakon što su vlasti te zemlje uhapsile bivšeg potpredsjednika Horhea

Glasa, koji se prethodno sklonio u meksičku Ambasadu u Kitu.

Glas, dva puta osuđen za korupciju, krio se u Ambasadi Meksika od kada je zatražio politički azil u decembru, što je Meksiko juče odobrio.

Policija je nasilno ušla u Ambasadu Meksika u Kitu prije hapšenja, objavio je meksički predsjednik Andres Manuel Lopez Obrador na mreži "Iks".

Kancelarija ekvadorskog predsjednika potvrdila je hapšenje Glasa, koji je bio potpredsjednik pod ljevičarskom administracijom Rafaela Koree između 2013. i 2017. godine.

Vojska trenutno obezbjeđuje zgradu prekršajnog suda u Kitu, gdje je odveden bivši potpredsjednik.

Ekvador je u četvrtak, 4. aprila, proglasio meksičkog ambasadora u Kitu personom non grata, pozivajući se na "žalosne" komentare Lopeza Obradora.

Ekvador tvrdi da je ponuda Meksika da pruži azil Glasu bila nezakonita.

Predsjedništvo Ekvadora u saopštenju je optužilo Meksiko da je "zloupotrebio imunitet i privilegije date diplomatskoj misiji u kojoj je bio bivši potpredsjednik i da je dao diplomatski azil suprotno konvencionalnom zakonskom okviru".

Lopez Obrador je rekao da je dao instrukcije meksičkom ministru spoljnih poslova Alisiji Barseni da prekine diplomatske odnose sa Ekvadorom, nazivajući hapšenje "autoritarnim" činom i kršenjem međunarodnog prava i meksičkog suvereniteta.

Barsena je nedugo potom najavila "momentalnu" obustavu diplomatskih veza sa Ekvadorom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana