Mekgregor: Ukrajinci od početka sukoba izgubili više od 300.000 boraca

GS/Agencije
Foto: URA.njuz

MOSKVA. KIJEV -Rat u Ukrajini ušao je u 527. dan. Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da su odbijeni napadi ukrajinskih snaga na rusku bazu u Crnom moru i iznad Krima. Sa druge strane, predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski tvrdi da su borbe na frontu teške, ali da ukrajinske snage “dominiraju”.

Mekgregor: Ukrajinci od početka sukoba izgubili više od 300.000 boraca

Bivši savjetnik šefa Pentagona pukovnik Daglas Mekgregor tvrdi da su Oružane snage Ukrajine od početka sukoba sa Rusijom izgubile između 300.000 i 350.000 vojnika.

Prema njegovim navodima, ukrajinske trupe su u "užasnom stanju", a od onoga što su bile prije godinu dana "ostao je samo kostur".

On konstatuje da je kontraofanziva Oružanih snaga Ukrajine, uprkos ogromnom snabdijevanju vojnom tehnikom NATO-a, doživjela neuspjeh sa kolosalnim gubicima u ljudstvu.

Prema Mekgregoru, malo je vjerovatno da će Ukrajina u bliskoj budućnosti moći da nastavi neprijateljstva.

Analitički portali prenose i tvrdnju bivšeg inspektora UN za oružje u Iraku Skota Ritera da su SAD naredile Kijevu da završi kontraofanzivu, jer su sva obećanja ukrajinskih vlasti razbijena na prvoj liniji ruske odbrane.

"Rusija bi uskoro mogla da nanese strateški poraz ukrajinskoj vojsci", smatra Riter.

On ukazuje da je Rusija već na putu da u bliskoj budućnosti ostvari jedan od glavnih ciljeva specijalne operacije – da nanese strateški poraz ukrajinskim trupama jer ni kasetna municija, koju su im isporučile SAD, nije promijenila situaciju na frontu.

IAEA: Nema eksploziva na krovovima reaktora nuklearke u Zaporožju

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) saopštila je da njeni inspektori nisu pronašli eksploziv na krovovima reaktora nuklearke elektrane Zaporožje.

"Stručnjaci IAEA nisu primjetili nikakve mine ili eksplozive na krovovima reaktorskih zgrada bloka tri i bloka četiri i halama turbina", saopštila je IAEA.

IAEA navela je da joj je pristup krovovima omogućen nakon mjesec dana od zahteva.
Kijev: Moskva sprema napad "pod lažnom zastavom" na bjelorusku rafineriju

Ukrajinska bezbjednosna služba optužila je u petak Rusiju da se sprema da izvede napad pod "lažnom zastavom" na naftnu rafineriju u Bjelorusiji da bi okrivila Ukrajince i na taj način uvukla Minsk u rat.

U saopštenju Službe bezbjednosti Ukrajine navodi se da su njene tvrdnje zasnovane na informacijama iz više izvora, uključujući zarobljenog ruskog vojnika.

Najvažnije iz najnovijeg brifinga ruskog Ministarstva odbrane:

Oružane snage Ukrajine su u donjeckom pravcu uspješno odbile osam napada ukrajinskih snaga, uključujući pored Belogorovke i Pervomajskog;

Od početka ukrajinske kontraofanzive, ruska vojska je uništila 25 njemačkih tenkova „leopard", 7 francuskih tenkova AMH i 21. američko oklopno vozilo „bredli";

Oružane snage Rusije su nakon odbijanja napada ukrajinske vojske izvele kontranapad na neprijateljske položaje pored Belogorovke i Vodjanog i zauzele povoljnije položaje;

Ukrajinska vojska je u donjeckom pravcu tokom prethodnog dana izgubila gotovo 185 vojnika;

Od početka kontraofanzive, ruska vojska uništila je više od 4.900 jedinica naoružanja Oružanih snaga Ukrajine, uključujući 26 aviona, 1.831 tenk;

PVO sredstva Rusije oborila su tokom proteklog dana 28 dronova Oružanih snaga Ukrajine u LNR i DNR;

Oružane snage Rusije su u kupjanskom pravcu nastavile ofanzivna dejstva na širem području fronta, zauzele povoljnije položaje u Harkovskoj oblasti;

Jurišni odredi grupe snaga „Istok" poboljšali su taktički položaj na području Staromajorskog u DNR;

 

Oružane snage Rusije uništile su u južnodonjeckom pravcu više od 120 vojnika Oružanih snaga Ukrajine i samohodnu artiljerijsku haubicu „gvozdika";

Oružane snage Rusije uništile su skladišta goriva i municije ukrajinskih snaga, kao i dva komandna punkta dronova u DNR i Harkovskoj oblasti;

Oružane snage Rusije su u krasnolimanskom pravcu odbile dva napada ukrajinske vojske kod Novovodjanog i Kremene u LNR;

Oružane snage Ukrajine su u zaporoškom pravcu izgubile više od 130 vojnika, američko oklopno vozilo „bredli" i haubicu D-20,Oružane snage Rusije uništile su jedinice šest brigada ukrajinske vojske pored Karmazinovke, Červone Dibrove, Torskog i Krasnog Limana.

Ukrajinska vojska je tokom prethodnog dana granatirala šest pograničnih oblasti Belgorodske oblasti i ispalila više od sto granata, saopštio je gubernator oblasti Vjačeslav Gladkov.

Specijalne službe, zajedno sa službenicima Ministarstva unutrašnjih poslova spriječile su teroristički akt protiv službenika administracije Zaporoške oblasti, saopštila je regionalna uprava Federalne službe bezbjednosti.

U saopštenju se navodi da je privedeni državljanin Ukrajine, posredstvom koordinacije sa pripadnicima Glavne obavještajne uprave Ministarstva odbrane Ukrajine, planirao da izvrši teroristički napad na službenika pomoću improvizovane eksplozivne naprave.

FSB dodaje da su u toku istražne radnje.

Ukrajina:Rusi planiraju napad na rafineriju u Bjelorusiji,za koji bi okrivili nas

Ukrajinska bezbjednosna služba optužila je danas Rusiju da priprema napad pod “lažnom zastavom” na rafineriju nafte Mozir u Belorusiji kako bi za njega okrivila ukrajinske sabotere i pokušala da uvuče Minsk u rat u Ukrajini.

Kako se tvrdi u saopštenju jkoje je Ukrajinska bezbednosna služba objavila na Telegramu, napad bi izvršile bi vojne i obaveštajne snage, koje je Moskva poslala u Bjelorusiju, prerušene u pripadnike Vagnera, koji su prognani iz Rusije nakon što su organizovali pobunu u Rusiji u junu ove godine.

-Rusija planira da optuži Ukrajinu za ono što su uradili kako bi još jednom pokušala da uvuče Minsk u rat punih razmjera protiv naše države -  navodi se u saopštenju, ali se ne pružaju nikakvi dokazi za te tvrdnje, prenosi Rojters. Operacija pod lažnom zastavom naziv je za sve tajne operacije i slične aktivnosti kao što su oružani i teroristički napadi, atentati ili sabotaže koje preduzima neka država ili organizacija na način da je pripiše nekoj drugoj, najčešće suparničkoj državi ili organizaciji u propagandne svrhe.

Regionalne vlasti: Ruska PVO oborila dronove iznad Azovskog mora i Berdjanska

Ruska PVO oborila je noćas ukrajinske udarne bespilotne letjelice iznad Berdjanska i Azovskog mora u Zaporoškoj oblasti, saopštio je vršilac dužnosti gubernatora Zaporoške oblasti Jevgenij Balicki.

On je naveo da su ukrajinske snage ponovo pokušale da napadnu civilnu infrastrukturu u Zaporoškoj oblasti.

Balicki je na Telegramu napisao da su tokom proteklog dana ukrajinske snage 65 puta pokušale da granatiraju naselja u Zaporoškoj oblasti.

Ukrajina tvrdi da je oštetila veliki ruski desantni brod

Služba bezbjednosti Ukrajine (SBU) je zajedno sa ukrajinskom mornaricom izvela operaciju u zalivu Novorosijsk, u kojoj je oštećen veliki desantni brod “Olenegorski rudar”, rekli su izvori u ukrajinskoj specijalnoj službi za ukrajinske medije.

-Kao rezultat napada, na Olenegorskom je stvorena ozbiljna rupa i trenutno nije u stanju da obavlja svoje borbene misije. Sve izjave Rusa o „odbijenom napadu“ su lažne - rekao je taj izvor, prenosi Interfaks Ukrajina.

Agencija Unian navodi da se na snimku koji su joj obezbijedili izvori u ukrajinskoj SBU vidi kako pomorski dron SBU, sa 450 kilograma TNT-a, napada ruski brod sa oko 100 članova posade. Agencija Rojters je, pozivajući se na svoj izvor, takođe prenijela da je ruski brod oštećen u akciji ukrajinske SBU i mornarice.

Ministarstvo odbrane Rusije prethodno je saopštilo da je odbijen pokušaj napada ukrajinskih pomorskih dronova na bazu u Novorosijsku. 

MO Rusije: Oboreno 10 dronova iznad Krima, još tri eliminisana elektronski

Ruska protivvazduhoplovna odbrana oborila je 10 ukrajinskih bespilotnih letelica pri pokušaju da napadnu Krim, a još tri su potisnute elektronskim putem, saopštilo je danas Ministarstvo odbrane Rusije.

Ističe se da nije bilo žrtava niti štete, prenosi Interfaks. Savjetnik šefa Krima Oleg Krjučkov izjavio je da su sistemi PVO djelovali u nekoliko regiona na poluostrvu, da su svi objekti oboreni i da nije bilo povrijeđenih. Na Krimu i u Sevastopolju na snazi je žuti nivo opasnosti od terorizma, navodi Interfaks.

Šojgu istakao potrebu „nanošenja preventivnog vatrenog poraza

Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu je prilikom provjere isturenog komandnog mjesta grupe snaga “Centar” u zoni specijalne vojne operacije istakao potrebu nanošenja efikasnog preventivnog vatrenog poraza neprijatelju prilikom njegovog potiskivanja sa položaja, saopštilo je danas Ministarstvo odbrane Rusije.

Ove mjere će osigurati maksimalnu bezbjednost života i zdravlja ruskih vojnika, prenosi Interfaks.

Navodi se da je Šojgu saslušao izveštaj komandanta grupe general-potpukovnika Andreja Mordvičeva o trenutnoj situaciji, prirodi neprijateljskih dejstava i izvršavanju borbenih zadataka ruskih trupa.

-Sergej Šojgu je zahvalio komandi i osoblju grupe snaga na izvođenju uspješnih ofanzivnih operacija na Krasnolimanskom pravcu i zauzimanju povoljnijih položaja naših trupa - navedeno je u saopštenju. Dodaje se da je Šojguu pokazano zaplenjeno švedsko borbeno vozilo pješadije CV-90, koje su napustili ukrajinski vojnici dok su se povlačili, nakon što je vozilo pogođeno ručnim protivtenkovskim bacačem granata RPG-7.

 

Zelenski o situaciji na frontu: Borbe teške, ali ukrajinske snage dominiraju

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je da „ruske trupe  svim silama pokušavaju da zaustave odbrambene snage Ukrajine“, ali da „ukrajinski branioci dominiraju“.

Zelenski je to izjavio u svojoj večernjoj video poruci.

-Napadi su veoma jaki. Na pravcu Kupjanska, Limana, Bahmuta, Marinke, Avdejevke. Južni pravac. Svuda je teško. Ali šta god da neprijatelj čini, ukrajinska snaga je ta koja dominira - rekao je Zelenski u video obraćanju, prenosi Unian.

Dodao je da Ukrajina radi na tome da ima više sistema protivvazdušne odbrane i da je to  zadatak svakog njenog ambasadora i svih njenih predstavnika.

MO Rusije: Spriječen pokušaj napada ukrajinskih dronova na bazu u Novorosijsku

Dva bespilotna čamca kojima su Oružane snage Ukrajine pokušale da napadnu pomorsku bazu u Novorosijsku su uništena, saopštilo je danas rusko Ministarstvo odbrane.

-Oružane snage Ukrajine su noćas, koristeći dva čamca bez posade, pokušale da napadnu pomorsku bazu Novorosijsk. Bespilotni čamci su vizuelno otkriveni i uništeni vatrom iz standardnog naoružanja ruskih brodova koji čuvaju mornaričku bazu - navelo je rusko Ministarstvo, prenose RIA Novosti.

Gubernator Krasnodarskog kraja Venijamin Kondratjev izjavio je da nema žrtava ni štete.          

Prethodno je u službi za vanredne situacije Novorosijska za RIA Novosti rečeno da su dobili informacije o eksplozijama u vodama Novorosijska i sela Mishako.

Kaspijski naftovodni konzorcijum saopštio je da normalno nastavlja da isporučuje naftu na terminalu u blizini Novorosijska i da nema oštećenja na infrastrukturi, prenosi Interfsks.

Dodaje se da je privremeno zabranjeno kretanje plovila u luci Novorosijsk.

Novorosijsk je jedna od najvećih luka na Crnom moru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana