Medvedev: Napad na Kremlj dovešće do eskalacije sukoba u Ukrajini

GS/Agencije
Medvedev: Napad na Kremlj dovešće do eskalacije sukoba u Ukrajini

MOSKVA, KIJEV -Rat u Ukrajini ušao je u 434. dan. U Kijevu su tokom noći izvršeni najsnažniji vazdušni udari od početka godine, saopštio je šef vojne uprave u glavnom gradu Ukrajine Sergej Popko.Rusija će odgovoriti na ukrajinski napad dronom na Kremlj kada bude smatrala da je to potrebno, izjavio je ruski ambasador u SAD Anatolij Antonov.

 

Medvedev: Napad na Kremlj dovešće do eskalacije sukoba u Ukrajini

Napad Kijeva dronom na Kremlj, vođen od strane SAD i odobren od strane rukovodstva EU, dovešće do eskalacije sukoba, ocijenio je danas zamjenik predsjednika Savjeta bezbjednosti Rusije Dmitrij Medvedev.

„Visoki diplomata Evropske unije Žozep Borelj izjasnio se protiv napada na Kremlj zbog moguće dalje eskalacije sukoba. Teroristički napad koji su počinile kijevske vlasti, predvođene SAD i koje je odobrilo rukovodstvo EU, upravo će dovesti do eskalacije sukoba. To je baš ono što Vašington i mnogi  u Briselu žele“, napisao je Medvedev.

Pres služba ruskog predsjednika izvijestila je ranije da je Kijev pokušao da dronovima napadne rezidenciju šefa države Vladimira Putina u Kremlju u ranim jutarnjim satima u srijedu. 

Ruske vojne i obavještajne službe su odmah onesposobile dvije bespilotne letjelice usmjerene na Kremlj. 

Predsjednik Putin nije povrijeđen i nastavio je svoj posao kao i obično. 

Kremlj ovaj incident smatra smišljenim terorističkim napadom i pokušajem atentata na predsjednika. 

Rusija zadržava pravo da preduzme sve mjere odmazde koje smatra potrebnim, podsjetila je ruska agencija.

Peskov: Putin ne planira dodatne razgovore sa stranim liderima nakon napada

Ruski predsjednik Vladimir Putin nije planirao nikakve dodatne razgovore sa stranim liderima nakon napada na Kremlj, rekao je danas novinarima portparol ruskog predsjedništva Dmitrij Peskov.

-Predsjednik trenutno ne planira nikakve razgovore sa stranim liderima,a  sljedeći međunarodni kontakt u ovom trenutku su rusko-kirgiski pregovori u okviru radne posjete predsjednika Kirgizije Sadira Žaparova Rusiji - rekao je portparol Kremlja i dodao da za sada nema planiranih međunarodnih kontakata Putina do 8. maja, prenosi Tass.

Ranije je saopšteno da će od 8. do 9. maja Žaparov posetiti Moskvu, gde će razgovarati sa ruskim liderom i prisustvovati Paradi pobede 9. maja.

Bijela kuća: Ruske tvrdnje da iza drona stoje SAD su lažne

Tvrdnje ruskih vlasti da Sjedinjene Američke Države stoje iza napada dronom na Kremlj su lažne, izjavio je danas portparol Bijele kuće za nacionalnu bezbjednost Džon Kirbi.

-Sjedinjene Američke Države ne ohrabruju niti omogućavaju Ukrajini da napadne van svojih granica -, rekao je Kirbi za američki TV kanal MSBNC.

Rusija je, kako prenosi Rojters, optužila SAD da stoje iza napada usmjerenog na ubistvo ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Peskov: Iza napada na Kremlj stoji Amerika

Iza napada na Kremlj stoje SAD, saopštio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

- Pokušaji da se ograde od toga u Kijevu i Vašingtonu su, naravno, apsolutno smiješni. Znamo dobro da se odluke o takvim akcijama i takvim terorističkim napadima ne donose u Kijevu, već u Vašingtonu. A Kijev radi šta mu se kaže - rekao je Peskov novinarima.

On je dodao da Moskva zna da često ni same ciljeve ne određuje Kijev, već se oni određuju u Vašingtonu i onda se ti ciljevi saopštavaju Kijevu da ih realizuju.

- Kijevu se ne dozvoljava svaki put ni da bira sredstva. To se takođe često diktira sa druge strane okeana. Mi to dobro znamo i svjesni smo toga - naglasio je on.

Na pitanje novinara, na osnovu čega Kremlj optužuje Ukrajinu za napad, Peskov je odgovorio: "To su podaci kojima raspolažemo, podaci koje dobijaju naše specijalne službe“.

On je objasnio da su ruske vlasti objavile samo mali dio podataka koje imaju o ovom napadu.

- Ovdje je veoma važno da Vašington shvati da mi to znamo i da razumije koliko je opasno takvo direktno učešće u sukobu -  dodao je on.

Kijev: U jučerašnjim ruskim napadima na Herson stradale 23 osobe

Broj žrtava jučerašnjih ruskih napada na Herson povećao se na 23, saopštile su lokalne vlasti.

-Mete neprijatelja su mjesta u kojima živimo. Njihovi ciljevi su naši životi i životi naše djece- izjavio je guverner Hersonske oblasti Oleksandr Prokudin, prenosi Rojters.

On je naveo da je u napadima povrijeđeno 46 osoba.

Prokudin je juče najavio uvođenje policijskog časa u Hersonu koji će trajati od petka uveče do ponedjeljka ujutru.

Ukrajinske trupe ušle su u Herson prošlog novembra nakon što su se ruske snage, poslije gotovo osam mjeseci, povukle iz tog grada.

Rogov: Ukrajinci gomilaju vojsku za kontraofanzivu

Ukrajina je nagomilala vojsku na prvoj liniji za početak kontraofanzive u Zaporoškoj oblasti, izjavio je visokorangirani zvaničnik zaporoške regionalne uprave Vladimir Rogov.

-Neprijatelj je nagomilao dovoljno vojske na prvoj liniji za početak kontraofanzive u Zaporoškoj oblasti. Njihova taktika je da izvrše izviđačke operacije kako bi proboli našu prvu liniju odbrane, a zatim da iskoriste glavne snage za prodor i punu ofanzivu - rekao je Rogov “Sputnjiku”.

Rogov je istakao da ruske snage “dobro znaju” za planove Ukrajine, prema kojim bi grad Tokmak mogao biti jedan od glavnih pravaca kontraofaznive.

U isto vrijeme, Rogov je naglasio da bi kontraofanziva Ukrajine u Zaporoškoj oblasti mogla da bude “početak kraja cijelog kijevskog režima”.

On je juče saopštio da su ruske snage odbile napad ukrajinske vojske blizu grada Orihiv u Zaporoškoj oblasti.

Vlada Ukrajine planira veliku kontraofanzivu već nekoliko mjeseci. Ukrajinski i zapadni vojni stručnjaci su u više navrata nazvali Zaporošku oblast jednom od glavnih meta Kijeva, jer bi uspjehom u toj regiji Ukrajincima bio otvoren prilaz Azovskom moru i omogućeno prekidanje kopnenog koridora ka Krimu.

Rusija smatra Zaporošku oblast svojom teritorijom od 30. septembra prošle godine, kada su ruski predsjednik Vladimir Putin i lider te oblasti potpisali sporazum o prisajedinjenju, nakon referenduma na kojem je velika većina lokalnog stanovništva podržala prijedlog da ta regija postane dio Ruske Federacije.

Moskva kontroliše 70 odsto Zaporoške oblasti, dok ukrajinske snage i dalje kontrolišu njen glavni i najveći grad Zaporožje.

Popko: Najsnažniji vazdušni udari u Kijevu od početka godine

U Kijevu su tokom noći izvršeni najsnažniji vazdušni udari od početka godine, saopštio je šef vojne uprave u glavnom gradu Ukrajine Sergej Popko.

-Naš grad nije osjetio tako intenzivne napade od početka ove godine - napisao je Popko na “Telegramu”.

On je istakao da je u određenim područjima prijavljeno padanje krhotina.

Popko nije naveo podatke o eventualnoj šteti, piše TASS.

Sirene za uzbunu na vazdušni napad čule su se tri i po sata u Kijevu tokom noći, a eksplozije su prijavljene u gradu i okolini.

Sirene širom Ukrajine

Sirene za vazdušni napad rano jutros su se oglasile širom Ukrajine usljed novih ruskih napada, a iz gradske uprave Kijeva saopšteno je da su uništene sve rakete i bespilotne letjelice koje su gađale ukrajinsku prestonicu.

Lokalni mediji su objavili da su se u ranim jutarnjim satima dvije eksplozije čule u Kijevu.

Ukrajinska protivvazdušna odbrana navela je da je oborila 18 od ukupno 24 drona, koje je Rusija lansirala tokom noći u novom napadu na Ukrajinu, prenosi Rojters. Od 15 bespilotnih letjelica koje su ispaljene na Odesu, ukrajinske snage su uništile 12, dok su tri pogodile univerzitetski kompleks, a nije bilo žrtava.

Antonov:Rusija će odgovoriti na ukrajinski napad na Kremlj kada bude trebalo

Rusija će odgovoriti na ukrajinski napad dronom na Kremlj kada bude smatrala da je to potrebno, izjavio je ruski ambasador u SAD Anatolij Antonov.

-Kako bi Amerikanci reagovali da dron udari u Bijelu kuću, Kapitol ili Pentagon. Odgovor je očigledan za svakog političara, kao i za prosječnog građanina: kazna će biti oštra i neizbježna - rekao je Antonov, prenosi TASS.

Antonov je poručio da će Moskva odgovoriti na ovaj “drski teroristički napad”.

-Odgovorićemo u skladu sa procjenama prijetnje koju je Kijev predstavljao po rukovodstvo naše zemlje - naveo je on.

Naglasio je da su izjave američkih zvaničnika pune cinizma i apsurda.

-SAD nisu uspjele da prepoznaju očiglednu stvar. To je bila teroristička akcija koju je planirao režim Zelenskog i pokušaj atentata na predsjednika Ruske Federacije. Štaviše, tajming nije slučajno izabran - uoči Dana pobjede i parade 9. maja, na kojoj je planirano učešće stranih gostiju - kazao je Antonov.

Prema njegovim riječima, zvanična Moskva se nada da će američka administracija “imati petlju i dostojanstvo da osudi ovaj teroristički akt”.

-Svijet pamti kako je 2001. godine ruski predsednik prvi pružio ruku pomoći američkom narodu, koji je tada bio meta terorističkog napada. Sve je zaboravljeno. Danas SAD štite kijevske zločince. Izjave visokih funkcionera da Kijev može da bira kako da se brani su školski primjer dvostrukih aršina, politike ohrabrivanja režima Zelenskog da napadne Rusku Federaciju. Riječi zvaničnika o navodnom odvraćanju kijevskog nacističkog režima od gađanja ciljeva spolja njene granice su lažna farsa - rekao je ruski ambasador u Sjedinjenim Državama.

On je istakao da „ukrajinski zločini i povlađivanje Zapada samo svjedoče o tome da protivnici Rusije ne žele mir i spas za hiljade života običnih Ukrajinaca“.

Iz kabineta ruskog predjsednika juče je saopšteno da je Ukrajina pokušala da izvede napad dronovima na rezidenciju predsjednika Rusije u Kremlju.

Dodaje se da je riječ o terorističkom aktu i pokušaju ubistva, prenele su RIA Novosti.

Sa druge strane, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski odbacio je optužbe Moskve, rekavši da Ukrajina nije napala ni Moskvu, ni ruskog predsjednika Vladimira Putina.

-Ne napadamo Putina ili Moskvu, borimo se na našoj teritoriji - poručio je Zelenski.

Rusija:Napad dronom na naftno skladište

Ruske vlasti saopštile su da je tokom noći izveden napad dronom na naftno skladište u Rostovskoj oblasti.

Gubernator Rostovske oblasti Vasilij Golubjev naveo je da u napadu dronom na fabriku naftnih derivata u toj oblasti nema žrtava, a da je požar koji je uslijedio nakon eksplozije odmah ugašen, prenose RIA Novosti.

On je pojasnio da je dron eksplodirao nakon pada na konstrukcije nadvožnjaka u izgradnji.

-Vatrogasci nisu učestvovali u gašenju požara, požar su otklonile službe preduzeća. Žrtava i povrijeđenih nije bilo, šteta na konstrukcijama je neznatna - napisao je Golubjev na svom Telegramu.

I u rafineriji nafte Ilski u Krasnodarskoj oblasti zapalili su se rezervoari sa naftnim derivatima, a i taj požar je brzo ugašen, prenosi TASS.

Kako se navodi, uzrok požara još nije poznat.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana