Medvedev: Moskva pojačava proizvodnju najmoćnijeg oružja

GS/Agencije
Medvedev: Moskva pojačava proizvodnju najmoćnijeg oružja

MOSKVA, KIJEV - Rat u Ukrajini ušao je u 291. dan. Sirene za vazdušnu opasnost oglasile su se u tri ukrajinske oblasti. Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je da je poslije masovnog ruskog napada milion i po građana Odese ostalo u mraku. Zamenik predsjednika ruskog Savjeta bezbjednosti Dmitrij Medvedev izjavio je da Rusija pojačava pojačava proizvodnju "najmoćnijeg" oružja, baziranog na novim principima.

Ukrajinski napad na štab grupe Vagner u Kadijevki

Ukrajinske snage napale su štab ruske plaćeničke vojne grupe Vagner lociran u istočnoj Ukrajini, izjavio je danas ukrajinski guverner Luganska Sergej Haidai.

On je rekao da je pogođen hotel u mestu Kadijevka, u kojem se nalazio štab Vagnera i dodao da su ruski gubici veliki, međutim izveštač Bi-Bi-Sija nije mogao nezavisno da potvrdi prisustvo pripadnika Vagnera u tom hotelu.
Guverner Haidai je izjavio da je u udaru na hotel u Kadijevki "Rusija pretrpela značajne gubitke" i procjenio da će "najmanje 50 odsto preživelih umrijeti zbog nedostatka medicinske njege".

Vagner, privatna paravojna organizacija koju je osnovao Jevgenij Prigožin, bivši ugostitelj i bliski saradnik ruskog predsednika Vladimira Putina, više puta je optuživana za ratne zločine i kršenja ljudskih prava, navodi britanski javni servis.

Šmigal: U ruskim raketnim napadima oštećene sve hidro i termoelektrane

Premijer Ukrajine Denis Šmigal izjavio je danas da su poslije osam talasa ruskih raketnih napada na Ukrajinu oštećene sve termo i hidroelektrane. Šmigal je na “Fejsbuku” napisao da je osim toga 40 odsto visokonaponskih mrežnih objekata pretrpelo oštećenja u različitom stepenu.

-Svako od nas mora biti svjestan da ćemo ove zime imati značajna ograničenja u potrošnji električne energije - istakao je Šmigal, prenosi Ukrinform.

Zelenski i Makron razgovarali uoči samita G7

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski saopštio je danas da je razgovarao sa svojim francuskim kolegom Emanuelom Makronom na temu primhene plana za postizanje mira, saradnji u oblasti odbrane, kao i energetske stabilnosti Ukrajine.

Na svom Telegram kanalu on je napisao kako su oni ''uskladili stavove uoči onlajn samita G7 i konferencije za podršku Ukrajini u Parizu''.

Nehamer spreman da ostane u kontaktu sa Putinom

Austrijski kancelar Karl Nehamer rekao je da je spreman da ostane u kontaktu sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom ako to doprinosi prekidu vatre u Ukrajini.

-Mi smo neutralna zemlja, imamo poseban status u EU i zbog toga mi je na početku rata bilo važno da pokušam da igram posredničku ulogu u pregovorima - rekao je Nehamer.

On je podsjetio da su bila dva razgovora sa Putinom i da je posjetio Moskvu i Kijev.

-Kasnije je uslijedio još jedan dug telefonski razgovor sa Putinom, koji je dogovoren sa generalnim sekretarom UN. Radilo se o „otvaranju” Odese, pregovori su bili složeni. Ako postoji šansa, spreman sam da to uradim od sada, ako će to doprinijeti miru i mogućem prekidu vatre - rekao je Nehamer.

Nehamer je dodao da trenutno postoje “komplikovane osnove” za pregovore zbog udara Moskve na energetsku infrastrukturu Ukrajine.

Erdogan i Putin razgovarali o izvozu drugih prehrambenih proizvoda

Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan razgovarao je telefonom sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom o izvozu drugih prehrambenih proizvoda i robe kroz Crnomorski žitni koridor, saopšteno je danas iz kabineta turskog predshednika.

Kako se navodi, bilo je riječi o bilateralnim vezama između Ankare i Moskve, kao i o energetici i borbi protiv terorizma, prenio je Rojters.

Peskov:Rusija mora da ima jasno postavljenu granicu sigurnosti

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je danas da Rusija mora da ima jasno postavljenu granicu sigurnosti, jer će morati da živi u uslovima konfrontacije.

-Ne krećemo se, već smo stigli na stanicu koja se zove „konfrontacija“. I treba da budemo sabrani, moćni i moramo da imamo granicu sigurnosti, jer i dalje moramo da živimo u uslovima ove konfrontacije - odgovorio je Peskov na pitanje novinara Pavla Zarubina “kuda ide situacija u odnosima sa Zapadom”, prenosi RIA Novosti.

On je za kanal “Rošija 1” ukazao na to da je Zapad ignorisao zabrinutost Rusije oko sprovođenja sporazuma iz Minska o Ukrajini, što je bilo preteča specijalne vojne operacije u Ukrajini.

Medvedev:Moskva pojačava proizvodnju najmoćnijeg oružja

Rusija pojačava proizvodnju najmoćnijeg oružja za suprotstavljanje zapadnim zemljama koje podržavaju kijevski režim, naveo je zamjenik predsjednika ruskog Savjeta bezbjednosti Dmitrij Medvedev.

-Naš neprijatelj je utvrđen u Evropi, Sjevernoj Americi, Japanu, Australiji, Novom Zelandu i čitavom nizu drugih mjesta koja su se zaklela na vjernost današnjim nacistima. Zato pojačavamo proizvodnju najmoćnijih sredstava za uništavanje, uključujući i one zasnovane na novim principima - napisao je Medvedev za “Telegramu”.

Komentar je upućen ukrajinskom sekretaru Savjeta za nacionalnu bezbjednost i odbranu Alekseju Danilovu koji je juče rekao da se neprijatelj Kijeva nalazi na teritoriji od susjednih republika Donbasa do Vladivostoka, prenio je TASS.

U tri oblasti u Ukrajini proglašena uzbuna za vazdušni napad

U tri oblasti u sjeveroistočnom dijelu Ukrajine danas je proglašena uzbuna za vazdušni napad, objavila je zvanična služba za uzbunjivanje.

Kako se navodi, sirene za vazdušni napad oglašavaju se u Sumskoj, Harkovskoj i Černigovskoj oblasti, prenijela je agencija TASS. Rusija je u oktobru pokrenula masivne vazdušne napade na ukrajinske gradove.

Solki: Trgovci ne namjeravaju da prekinu sa nabavkom žita iz Odese

Trgovci ne planiraju da prekinu sa nabavkom ukrajinskog žita iz luke Odesa, uprkos najnovijim ruskim napadima na energetski sistem u tom regionu, izjavio je danas ministar poljoprivrede Ukrajine Mikola Solki.

-Postoje problemi, ali nijedan trgovac ne razgovara o prekidu uvoza žitarica. Luke koriste alternativne izvore energije - kazao je Solski za Rojters.

Lavrov:Zapad ne želi ravnopravnu saradnju sa Rusijom

Zapad ne želi ravnopravnu saradnju sa Rusijom i faktički je odlučio da se osveti samo zato što je Moskva trpjela njegovu ravnodušnost prema ukrajinskoj sabotaži Minskih sporazuma, izjavio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

U intervjuu kazahstanskoj televiziji „Habar 24”, Lavrov je naveo da Moskva namjerava da sarađuje sa svakim ko je spreman na saradnju na ravnopravnoj osnovi.

-Zapad ne želi da sarađuje sa Rusijom i odlučio je da se osveti, jer smo dugi niz godina trpjeli njegovu potpunu ravnodušnost prema sabotaži Minskih sporazuma - rekao je Lavrov, prenosi Sputnjik. Zbog toga će, prema riječima ministra, Rusija usmjeriti snage na druge pravce.

Šef ruske diplomatije je još dodao da Zapad neće prestati sa pokušajima da se stvori pogrešan utisak o Rusima u Kazahstanu ili o Kazahstancima u Rusiji.

Kleverli: Bilo kakvi pregovori u Ukrajini moraju biti realni i sadržajni

Ministar spoljnih poslova Velike Britanije Džejms Kleverli ocenio je danas da bilo kakvi mirovni pregovori u Ukrajini moraju biti realni i sadržajni, a ne samo paravan za novo rusko naoružavanje i dalju regrutaciju vojnika.

Kleverli je kazao da Britanija želi da mirovni pregovori budu održani što prije, ali i ponovio da bi Ukrajina trebalo da odredi parametre za bilo kakve razgovore, prenio je Rojters.

Šef britanske diplomatije je za Skaj Njuz rekao da zaista ne vidi ništa što bi ga uvjerilo u iskrenost ruske strane i ruskog predsjednika Vladimira Putina u vezi mirovnih pregovora.

Zelenski:I kad nema raketnih udara Rusije,uništavaju nam energetski sistem

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je da i kada nema raketnih udara Rusije, postoje drugi tipovi granatiranja i napadi dronova koji uništavaju ukrajinski energetski sistem.

On je naveo da je najgora situacija sa nestankom struje u oblastima Lavova, Vinice, Kijeva, Ternopolja, Suma, Zakarpatja, Žitomira, Hmeljnickog i u Kijevu.

-Jedna stvar mora biti jasna - čak i ako nema masovnih raketnih udara, to ne znači da nema problema. Skoro svaki dan u različitim regionima ima granatiranja, ima raketnih napada, napada dronom. Energetski objekti su pogođeni skoro svaki dan. Zbog gubitaka u sistemu svi u sistemu moraju da smanje granice - poručio je Zelenski, prenosi “Ukrajinska pravda”.

On je naveo da će Norveška  izdvojiti 100 miliona dolara Ukrajini kako bi se obnovio uništeni energetski sistem.

-Zahvalni smo norveškim partnerima za pomoć u iznosu od 100 miliona dolara za obnavljanje naše infrastrukture  naveo je Zelenski na Tviteru.

Ukrajinski gerilci: Mi stojimo iza napada na rusku bazu na Krimu

Ukrajinski gerilski pokret “Ateš”, koji djeluje na Krimu, preuzeo je danas odgovornost za paljenje ruske vojne baze, javlja “Ukrajinska pravda”.

-Baza mobilisane ruske vojske u selu Sovjetske na ukrajinskom Krimu gori. Naši agenti su radili kako se očekivalo. Dugo smo radili na ovom „projektu“ i, naravno, sve nam je pošlo za rukom. Nastavićemo da uništavamo rusku vojsku iznutra - naveli su pripadnici Ateša na Telegramu.

Oni tvrde da je u požaru u bazi bilo žrtava i obećali da će objaviti broj nastradalih.

„Ukrajinska pravda” navodi da su pojedni ruski mediji pisali u subotu da je došlo do požara u selu Sovjetske, a bilo je riječi i o poginulim vojnicima.

Ukrajinski list je dodao da je o dva mrtva vojnika pisao proruski kanal “Krimski”, pozivajući se na izvor u krimskoj vladi, a da je oko 200 vojnika premješteno poslije požara.

Tada je bilo navedeno da je uzrok požara “nepažljivo rukovanje vatrom”.

Kanal “Krimski vjetar”, koji podržava Ukrajinu, tvrdi da su u kasarni živjeli mobilisani rezervisti.

Sputnjik: Ukrajinske snage ponovo gađale centar Donjecka raketama “Grad”

Centar Donjecka ponovo su granatirale ukrajinske snage iz višecjevnih raketnih bacača “Grad”.

Vorošilovski i Kalinjinski okrug su se našli pod vatrom, a čulo se oko 20 eksplozija.

Rakete su pogodile nekoliko stambenih zgrada, prenio je Sputnjik.

Više projektila palo je i u blizini zgrade Opere i Baleta, kao i Kalinjinske bolnice.

Balicki: Broj povrijeđenih se popeo na 10, ubijeno dvoje u Melitopolju

Proruski guverner regiona Zaporožje Jevgenij Balicki, izjavio je danas da se broj žrtava i povrijeđenih u raketnom napadu na Melitopolj popeo na 12.

-Prema preliminarnim podacima, dvije osobe su ubijene, a 10 je ranjeno. Ranjeni su dobili medicinsku pomoć - naveo je Balicki na Telegram kanalu, preneo je TASS.

Proruski zvaničnik rekao je da spasioci rade na mjestu napada i uklanjaju ruševine.

-Totalno je uništeno mjesto za kampovanje gde je u subotu devet ljudi, civila, večeralo, a na udaru su bili i zaposleni u kampu - dodao je Balicki.

Prema njegovim informacijama, raketiranje predgrađa Melitopolja dogodilo se oko 21 po lokalnom vremenu raketama američkog sistema HIMARS.

Dvoke rakete su oborene, a četiri su pogodile ciljeve, kazao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana