Medvedev: Lvovska oblast će igrati ključnu ulogu u budućnosti Ukrajine

Tanjug
Medvedev: Lvovska oblast će igrati ključnu ulogu u budućnosti Ukrajine

MOSKVA - Projektovana globalna pruga koja ide od Španije kroz jug Evrope trebalo bi da se završi u Lavovu, a Lavovska oblast će u budućnosti postati čvorište Ukrajine, što evropska poslovna zajednica priznaje, izjavio je danas zamjenik predsjednika Saveta bezbjednosti Rusije Dmitrij Medvedev.

On je napomenuo da je krajnja tačka planirane mediteranske pruge Lvov, a ne Kijev.

-Izgleda kao prvo priznanje da će Lavov-Lemberg, ime grada kada je region bio dio Austrijske monarhije, biti nova prestonica Ukrajine unutar granica Lavovske oblasti. A poenta ovdje nije u tome da se kolosijeci na Zapadu i Malorosiji razlikuju po širini. Samo što je biznis mnogo dalekovidniji od političara - naveo je Medvedev na platformi Iks.

U evropskim zemljama i na teritoriji bivšeg Ruskog carstva i SSSR-a, širina kolosijeka je drugačija - 1435 mm u odnosu na 1520-1524 mm. Da bi se ova dva standarda spojila, potrebno je ili preoblikovati željezničke šine, ili preurediti vagone na odgovarajuća obrtna postolja. Ranije je ukrajinsko izdanje Zakid.net izvijestilo o planovima američke Agencije za međunarodni razvoj USAID-a da uloži 225 miliona dolara u izgradnju 75-kilometarske dionice pruge sa evropskim kolosijekom. Memorandum su potpisali USAID i Ukrželdoroga 4. decembra. Prema projektu, pruga od Lavova do granica EU trebalo bi da bude deo većeg transevropskog projekta, tj. Mediteranski koridor, koji počinje u južnoj Španiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana