Medvedčuk: Zapad mora da žrtvuje Zelenskog kako bi izbjegao treći svjetski rat

Srna
Foto: EA Daily

KIJEV - Ubjeđivanje iz Kijeva da se gađa Rusija učiniće NATO stranom u sukobu i izazvaće treći svjetski rat, ali bi žrtvovanje ukrajinskog predsjednika Vladimira Zelenskog moglo da pomogne Zapadu, istakao je lider pokreta Druga Ukrajina Viktor Medvedčuk.

On je u kolumni za medijsku platformu “Smotrim” napisao da je odluka o gađanju Rusije dalekometnim oružjem glavna globalna intriga.

“Zelenski želi da udare na Rusiju pretvori u monetu za pregovaranje i iskoristi ih u mirovnim pregovorima sa Moskvom i u to ubjeđuje kolektivni Zapad. Drugim riječima, dalekometni projektili postaće vrsta pendreka koji se koristi da se Rusija natjera na pregovore”, naveo je Medvedčuk.

Međutim, on je naglasio da bi Rusija mogla da pojača napade na Ukrajinu, koja praktično nema ni svoju protivvazdušnu odbranu niti nuklearno oružje.

“Štaviše, ako Zelenskom bude dozvoljeno da gađa Rusiju, to će učiniti da SAD izgledaju kao agresor i konačno će se sukobiti sa globalnim Jugom, naročito sa Kinom, Indijom i arapskim svijetom. Baš kao Zelenski, kolektivni Zapad će na kraju biti umiješan u treći svjetski rat”, upozorio je Medvedčuk.

Prema njegovim riječima, Zapad shvata da će za podršku cilju Ukrajine da vrati granice iz 1991. godine biti potrebne stotine milijardi dolara od partnera. U realnosti, ni SAD niti EU ne mogu da obezbijede taj novac.

Osim toga, zapadne zemlje nailaze na poteškoće kada je riječ o javnoj podršci slanju pomoći Ukrajini, prenio je TASS.

Medvedčuk je podsjetio da je tema upotrebe dalekometnih projektila protiv Rusije već izazvala pođele unutar vlasti u SAD.

On je napomenuo i da je Rusija u potpunosti svjesna sve veće umiješanosti članica Alijanse u sukob u Ukrajini, što vodi ka svjetskom ratu, za šta će biti kriv kolektivni Zapad, a ne Zelenski.

“Zelenski je već izbacio iz kolosjeka samu ideju mirovnih pregovora, upadom na rusku teritoriju. Upotrebom dalekometnih projektila protiv Rusije, on želi da onemogući NATO zemljama da organizuju mirovne pregovore, pošto bi tada Alijansa bila strana u sukobu. Kada se to desi, pitanje američke svjetske hegemonije biće sklonjeno sa agende, a uloga globalnog Juga biće značajno uvećana”, istakao je Medvedčuk.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana