Medvedčuk u kontaktu sa Putinom

SRNA
Foto: Agencije

MOSKVA- Političar ukrajinske opozicije Viktor Medvedčuk rekao je "Sputnjiku" da je u kontaktu sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom.

"Mogu da kažem: da, takva komunikacija postoji. Sve drugo, ja mislim, tiče se drugih pitanja i područja", izjavio je Medvedčuk povodom obilježavanja 10. godišnjice državnog udara u Ukrajini 2014. godine.

Medvedčuk, koji je u Ukrajini optužen za veleizdaju i finansiranje terorizma i kojem su oduzeti ukrajinsko državljanstvo i mandat u Vrhovnoj radi, prebačen je u Rusiju u okviru razmjene zatvorenika 2022. godine.

On smatra da su krivični slučajevi koji su pokrenuti protiv njega politički progon.

Niz protesta započet je u Ukrajini u novembru 2013. godine zbog odluke da se obustavi politika čiji je cilj integracija sa EU. Neredi su brzo dobili "antipredsjednički" i "antivladin" karakter, a opozicija je pozvala na nacionalnu revoluciju. U sukobima ukrajinskih bezbjednosnih snaga i demonstranata poginulo je više od stotinu ljudi.

Protesti su se na kraju pretvorili u državni udar i doveli do svrgavanja tadašnjeg predsjednika Viktora Janukoviča u februaru 2014. godine. Sve to je dovelo i do udaljavanja vlasti Donbasa od Kijeva, a zatim i do ofanzive novih vlasti protiv Donjecke i Luganske Narodne Republike.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana