Medvedčuk: Jahta zaplijenjena u Hrvatskoj ne pripada meni

Tanjug
Foto: G.S.

MOSKVA - Opozicioni ukrajinski političar i predsjednik upravnog odbora pokreta Druga Ukrajina Viktor Medvedčuk izjavio je danas da jahta zaplijenjena u Hrvatskoj ne pripada njemu, već da ju je prodao ruskom biznismenu.

Mediji su ranije pisali da je Okružni sud u Splitu odlučio da Ukrajini isporuči jahtu “Rojal Romans”, koja navodno pripada Medvedčuku, na osnovu zahtjeva Kijeva za međunarodnu pravnu pomoć.

“Negdje 2020-2021. stigla je informacija da će se američke sankcije primjeniti na moju suprugu Oksanu Marčenko. Ona je bila vlasnica jahte koja je prodata 2021. - godinu dana prije početka ratnih dejstava. Ali im sve ovo, kako kažu, nije važno. Tvrde da je ovo Medvedčukova jahta”, rekao je on za RIA Novosti.

Prema njegovim riječima, jahtu je “kupio ruski državljanin, poznati biznismen... Naravno, ova osoba je uključena u parnice sa hrvatskom stranom”, rekao je Medvedčuk.

On je naveo da je danas Vlada Hrvatske tužena za više od 30 miliona evra za održavanje zaplijenjene jahte i za izdržavanje njene posade.

Medvedčuk, koga je kijevski režim optužio za izdaju i promovisanje terorizma, isporučen je Rusiji u razmjeni zatvorenika 2022. godine. 

Političar, lišen i državljanstva i poslaničkog mandata u Ukrajini, smatra da su krivični postupci protiv njega politički progon.

Ruski preduzetnik Aleksej Inkin podneo je tužbu protiv Hrvatske kojom potražuje 35 miliona evra zbog zaplijene jahte “Rojal Romans” u vlasništvu Lanelia holdings, saznaje zagrebačka N1 tv.

Jahta je blokirana u luci u Trogiru na zahtjev ukrajinskog tužilaštva, zbog povezanosti plovila sa ruskim tajkunom Viktorom Medvedčukom, protiv kojeg se u Ukrajini vodi pretkrivični postupak. Blokada jahte zatražena je kako bi se naplatila navodna šteta koju je prouzrokovao Medvedčuk.

Slučaj je, dodaje se, izuzetno složen i do sada su se u javnosti ovim povodom pojavljivale različite informacije. Nagađalo se, naime, da je riječ o plovilu blokiranom u Hrvatskoj zbog međunarodnih sankcija uvedenih Rusiji, ali advokati Inkina tvrde da je jahta zadržana u Hrvatskoj u okviru procesa protiv Medvedčuka.

Ukrajinsko tužilaštvo, navode advokati Inkina, tereti Medvedčuka za veleizdaju, tačnije za zaključenje skupih ugovora još 2015. godine. Iako se ova istraga vodi od 2016., do suđenja još nije došlo, a 2022. ukrajinsko tužilaštvo je izdatlo zahtjev za blokadu luksuzne jahte koja nije u vlasništvu Medvedčuka.

Jahta je već gotovo dve godine u luci u Trogiru, a Inkin smatra da Hrvatska nije imala razlog da mu je zaplijeni.

Smatra da je za protekle gotovo dve godine oštećen za više od 35 miliona evra budući da mu se nezakonito ograničava vlasništvo. 

Jahtu, čija se vrijednost procenjuje na oko 130 miliona evra morao je da održava i plaća vez u trogirskoj marini, a nije mogao je da je iznajmljuje, kako je planirao. Trošak je zato, kažu advokati, premašio 35 miliona evra, što Inkin zahtjeva u tužbi protiv Hrvatske.

Ukoliko jahta bude predata Ukrajini, Inkinovi advokati najavljuju tužbu protiv Hrvatske u visini procenjene vrijednosti jahte.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana