Međunarodna telekomunikaciona unija osudila rusko ometanje satelitskih sistema u EU

Tanjug
Foto: Ilustracija

ŽENEVA - Međunarodna telekomunikaciona unija (ITU), specijalizovana agencija UN u oblasti globalnih telekomunikacija sa sjedištem u Ženevi, osudila je niz incidenata u vezi sa mješanjem Rusije u rad satelitskih sistema evropskih zemalja i pozvala na njihovo okončanje.

ITU je prošle nedelje razmotrio niz pritužbi Ukrajine i četiri zemlje Evropske unije - Francuske, Holandije, Švedske i Luksemburga o mešanju Ruske Federacije u rad satelitskih sistema poslednjih mjeseci, navedeno je u saopštenju tog tela, a prenosi Rojters.

Stranke koje su podnijele žalbe su navele da su satelitske smetnje ometale GPS signale i ugrožavale kontrolu vazdušnog saobraćaja. 

Dodaje se da su u nekim slučajevima napadnuti dječji televizijski kanali i emitovani “brutalni snimci rata u Ukrajini”.

“ITU izražava ozbiljnu zabrinutost zbog upotrebe signala za stvaranje namjernih štetnih smetnji”, ističe se u saopštenju tog tela.

ITU je naglasio da smetnje u radu francuske i švedske satelitske mreže “vjerovatno potiču od zemaljske stanice (ili stanica) koja se nalazi u oblastima Moskve, Kalinjingrada i Pavlovke”, a agencija UN ih je nazvala “krajnje alarmantnim i neprihvatljivim”.

ITU je pozvala Rusiju da odmah prekine svoje akcije i istraži incidente. 

To tijelo je takođe pozvalo na sastanak između pogođenih zemalja i Rusije kako bi se rešili ovi slučajevi i sprečilo njihovo ponavljanje.

Švedske vlasti tvrde da Rusija stoji iza “zlonamernog mešanja” usmjerenog na satelitske mreže te skandinavske zemlje, što je prvi put primjećeno nakon ulaska u NATO ranije ove godine, navodi Rojters.

Agencija dodaje da je poslednjih mjeseci Rusija počela masovno da ometa GPS signale u blizini svojih zapadnih granica i navodi da avion kompanije “Finnair,” koji je bio na putu iz Finske za Estoniju, u petak nije mogao da sleti na aerodrom Tartu zbog GPS smetnji iz Rusije i da je posada bila prinuđena da vrati avion u Helsinki.

Pored toga, u prva četiri mjeseca ove godine, Rusija je ometala GPS signal na svakom četvrtom letu britanskih vazduhoplovnih snaga, navodi Rojters.

ITU, koji čine 193 države članice, nadležan je za regulisanje i koordinaciju globalnog satelitskog sistema. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana