“Foks njuz” plaća 787 miliona dolara za širenje laži o izboroj krađi

G.S.
“Foks njuz” plaća 787 miliona dolara za širenje laži o izboroj krađi

“Medijsko suđenje vijeka”, kako su američki mediji nazvali sudski spor “Foksa” i kompanije “Dominion Voting Systems",  završeno je i prije nego što je počelo, pošto je medijska kuća prihvatila nagodbu prema kojoj će proizvođaču mašina za glasanje platiti 787,5 miliona dolara.

U tužbi podnijetoj 2021. godine sudu u Delaveru, kompanija je tražila odštetu od 1,6 milijardi dolara, pa će nagodbom dobiti samo polovinu. To je i dalje 10 puta više od vrijednosti kompanije iz 2018. i otprilike osam puta više od godišnjeg prihoda iz 2021. godine.

Nagodba “Foksa” i ““Dominiona" najveća je javno poznata nagodba za klevetu u istoriji SAD u kojoj je učestvovala jedna medijska kompanija. O nagodbi se spekulisalo danima prije početka suđenja, naročito nakon što je sud u nedjelju najavio jednodnevno odlaganje.

Dogovor je na kraju postignut i objavljen nekoliko sati nakon što je porota položila zakletvu u Višem sudu Delavera, a prije uvodnog izlaganja.

“Strane su riješile svoj slučaj”, saopštio je sudija Erik Dejvis prije nego što je raspustio dvanaestočlanu porotu, pripisavši joj zasluge za podsticanje postizanja nagodbe i hvaleći advokate obje strane.

“Današnji dan predstavlja glasnu podršku istini i demokratiji”

Izvršni direktor ““Dominiona” je otkrio kolika je odšteta prihvaćena u okviru sudske nagodbe, naglasivši da je medijski gigant “Foks” priznao da je prenosio lažne informacije o kompaniji.

- Da bi naša demokratija opstala još 250 godina, a nadamo se i mnogo duže, moramo da budemo posvećeni činjenicama. Današnji dan predstavlja glasnu podršku istini i demokratiji - istakao je advokat Džastin Nelson.

Oglasio se saopštenjem i “Foks”, navodeći da uvažava odluku suda.

- Uvažavamo odluke suda kojima je potvrđeno da su neke tvrdnje o “Dominionu" bile netačne, što potvrđuje stalnu posvećenost kompanije "Foks" najvišim novinarskim standardima. Nadamo se da će naša odluka da riješimo spor na prijateljski način omogućiti zemlji da krene naprijed - navedeno je u saopštenju.

Medijska mreža je tako praktično priznala da su u emisijama iznošene lažne tvrdnje i optužbe da je ““Dominion” namještao rezultate predsjedničkih izbora 2020. godine, ali neće morati isto da prizna i u etru.

Merdokovi i “Foksove” zvijezde pošteđeni svjedočenja

Nagodbom u posljednji čas slučaj je završen, a rukovodstvo i medijske zvezde “Foksa”, uključujući Ruperta i Laklana Merdoka, pošteđene su neprijatnog svjedočenja o izvještavanju o izborima 2020. godine.

Iako je spor sa kompanijom ““Dominion” zvanično okončan, “Foks njuz” se i dalje suočava sa tužbom za klevetu kompanije “Smartmatik”, još jednog proizvođača tehnologije za glasanje, koja je na sličan način bila optuživana za namještanje izbora u “Foksovim” emisijama.

Sa druge strane, “Dominion” još uvijek ima neriješene tužbe protiv medijskih mreža “Njuzmaks” i “OAN”, kao i protiv Trampovih saradnika Rudija Đulijanija, Sidni Pauel i Majka Lindela.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana