Mediji: Zapad sve više želi mir u Ukrajini - Evo šta predlaže Zelenski

GS
Mediji: Zapad sve više želi mir u Ukrajini - Evo šta predlaže Zelenski

Mnoge evropske zemlje se nadaju da će se konflikt u Ukrajini završiti što je prije moguće, piše list „Hil”.

- Mnoge zemlje, posebno u Evropi, sporije podržavaju Ukrajinu u nadi da će uskoro doći poslijeratna epoha i da će moći da obnove saradnju sa Rusijom - navodi se u članku.

Pritom se ističe da je plan Ukrajine da napadne Krim politički i strateški i da nije baš najbolja ideja, prenosi Sputnjik.

- Ukrajina je ispcrpljena i zavisi od međunarodne pomoći. Za nju je rizično da šalje svoje ograničene snage na Krim, koji je Rusija kontrolisala skoro deceniju i najvjerovatnije ga odbrambeno ojačala - zaključuje list.

Političari sa Zapada stalno govore o tome da bi Ukrajina morala da pobijedi Rusiju i sve više isporučuju oružja Kijevu. Kremlj tvrdi da vojna pomoć neće riješiti ništa već će samo produžiti stradanje ukrajinskog naroda.

Predsjednik Ukrajine Vladimir Zelenski predložio je danas da se u julu održi međunarodni samit posvećen ukrajinskoj formuli mira.

- Za kratko vreme, već u julu, rat u punom obimu će ući u 500 dan. A to je simboličan vremenski period, dobar mesec da se sazove Samit Formule mira, samit globalne većine. Samit svih onih koji podržavaju poštenje i odlučni su da ovaj rat privedu kraju. Pozivam vas da se pridružite zajedničkim naporima - rekao je Zelenski tokom govora na radnoj sednici samita G7 “Ka mirnom, stabilnom i prosperitetnom svijetu” uz učešće zemalja G7, Ukrajine i partnera, prenosi Ukrinform pozivajući se na pres-službu predsjednika.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana