Mediji: NATO kreće u napad iz svemira, sve je već dogovoreno

Tanjug
Foto: Ilustracija

BRISEL - NATO alijansa je pokrenula planove za razvoj vojne satelitske komunikacione mreže za Arktik, čiji je cilj jačanje odbrane na sjeveru od Rusije, piše „Politiko“.

Na marginama sastanka ministara odbrane NATO-a u Briselu, blok od 13 zemalja dogovorio je nastavak inicijative Nortlink za izgradnju komunikacionih sistema zasnovanih na svemiru širom Arktika, koristeći postojeće komercijalne satelite.

NATO ne upravlja vlastitim satelitima, ali nakon što je 2018. godine svemir proglašen petim bojnim poljem Alijanse, naredne godine je otvoren namenski svemirski komandni centar u nemačkoj vazdušnoj bazi Ramštajn.

Rusija, koja se takođe graniči sa Arktikom, u poslednje vreme je pojačala svoje operacije u regionu uz upozorenja o napadima ometanja satelita u toj oblasti. Danska, Kanada, Island, Norveška i Sjedinjene Države kontrolišu teritoriju Arktika i članice su NATO-a, zajedno sa Švedskom i Finskom koje su nedavno pristupile Alijansi.

Svi oni su potpisnice o namerama da koriste Nortlink, zajedno sa Francuskom, Nemačkom, Mađarskom, Italijom, Luksemburgom i Holandijom.

Odvojeno, oko 14 država članica NATO-a složilo se da u četvrtak pokrene takozvanu Starlift inicijativu za rad na obezbeđivanju kapaciteta za lansiranje raketa.

U savezu su Belgija, Finska, Francuska, Nemačka, Mađarska, Italija, Luksemburg, Holandija, Norveška, Španija, Švedska, Turska, Velika Britanija i SAD.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana