Sajber napad doveo do haosa na aerodromima, raste broj otkazanih letova

GS
Sajber napad doveo do haosa na aerodromima, raste broj otkazanih letova

LONDON, BARSELONA - - Više od hiljadu letova otkazano je danas širom svijeta do ovog trenutka, zbog tehničkih problema sa prekidom internet usluga i komunikacija, pokazuju najnoviji podaci kompanije za analizu avijacije Sirijum.

Dodaje se da će broj otkazanih letova, koji trenutno iznosi 1.078, samo biti veći, prenio je BBC. 

Brojni aerodromi širom svijeta danas su prijavili kašnjenja, otkazivanja ili odlaganja letova usljed tehničkih problema sa prekidom internet usluga i komunikacija. 

Kompanija Majkrosoft saopštila je da preduzima “akcije na ublažavanju” nakon problema koje su prijavili korisnici. Kompanija istražuje pitanja u vezi sa pružanjem klaud usluga u SAD, kao i problem koji je uticao na nekoliko njihovih aplikacija i usluga. 

Kvar na računarskim sistemima uticao je na gotovo sve aerodrome u Španiji koje kontroliše operater "Aena", što je dovelo do odgađanja ili otkazivanja nekoliko desetina letova, izjavio je za RIA Novosti neimenovani radnik informacionog centra aerodroma "El Prat" u Barseloni.- Problem je uticao na mrežu za prijavljivanje i informacije za putnike, usled čega ne funkcionišu ekrani na terminalima. Zbog toga moramo da ručno rješavamo ukrcavanje putnika, što traje mnogo duže. Naše kolege u drugim gradovima imaju isti problem, ali pokušavamo da ga riješimo, rekao je radnik aerodroma.

Iz "Aene" je saopšteno da su već osposobljeni pojedini sistemi nakon kvara.

Prethodno je niz australijskih kompanija, banaka, medija i aviokompanija prijavilo danas da su izloženi masovnom sajber napadu.

Vazdušni saobraćaj na aerodromu u glavnom gradu Njemačke, Berlinu, zaustavljen je danas do 09.00 sati po srednjeevropskom vremenu.

Berlinski aerodrom saopštio je na platformi X da zbog tehničkih problema kasne letovi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana