Mask nazvao australijsku vladu fašističkom

Srna
Mask nazvao australijsku vladu fašističkom

SAN FRANCISKO - Tehnološki preduzetnik Ilon Mask uporedio je australijsku vladu sa "fašistima", napadajući predložene zakone prema kojima bi društvene mreže bile kažnjene ako ne bi spriječile širenje dezinformacija.

Australija je predstavila zakon o "borbi protiv dezinformacija", koji sadrži mogućnost da se tehnološkim gigantima izrekne kazna do pet odsto njihovog godišnjeg prometa zbog kršenja obaveza kada je riječ o bezbjednosti na mreži.

"Fašisti", napisao je Mask na svojoj platformi "Iks".

Australijski ministar za vladine službe Bil Šorten odgovorio je da je Mask "imao više stavova o slobodi govora nego `Kama sutra`", prenio je AFP.

"Kada je to u njegovom komercijalnom interesu, on je najveći pobornik slobode govora. A kada mu se to ne sviđa, on će sve to ugasiti", rekao je Šorten australijskoj televiziji.

Australijski regulator za internet tužio je Maskovu kompaniju ranije ove godine, navodeći da nije uklonila "ekstremno nasilne" video snimke na kojima se vidi kako je izboden jedan propovjednik iz Sidneja.

Australijska agencija odustala je od pokušaja da iznudi globalni nalog za uklanjanje mreže "Iks" nakon što je Mask postigao pravnu pobjedu na preliminarnom ročištu, što je proslavio kao trijumf slobode govora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana