Marija Lvova-Belova: Moskva radi na povratku ukrajinske djece roditeljima

Srna
Marija Lvova-Belova: Moskva radi na povratku ukrajinske djece roditeljima

NjUJORK - Ruski komesar za prava djeteta Marija Lvova-Belova rekla je danas na sastanku Savjeta bezbjednosti UN da su djeca koja su odvedena iz zona sukoba u Ukrajini, prebačena na bezbjedno i da Moskva vrši koordinaciju sa međunarodnim organizacijama kako bi bila vraćena svojim porodicama.

Belova je istakla da nije bilo zvanične komunikacije sa ukrajinskim vlastima o djeci, ali je istakla da se njena kancelarija sastala sa predstavnicima UNICEF-a, Međunarodnog Komiteta Crvenog krsta i organizacijom “Refjudži internešnel” i da su pružili sve dostupne informacije o situaciji djece.

Prema njenim riječima, sada su u toku napori sa Crvenim krstom o spajanju djece sa porodicama.

Ruski ambasador u UN Vasilij Nebenzja otvorio je sastanak riječima da je cilj “skinuti masku sa dvostrukih standarda Zapada”.

“Dio ove propagandne kampanje Zapada je zataškavanje činjenice da se u evropskim državama ukrajinska djeca odvode od roditelja”, naglasio je Nebenzja, prenosi agencija AP.

On je, takođe insistirao na tome da, suprotno tvrdnjama Zapada, nije bilo “prisilnih otmica”. Nebenzja je istakao da su pojedina ukrajinska djeca u starateljskim domovima i tvrdi da nema nikakvih prepreka da ona održavaju kontakt sa svojim porodicama u Ukrajini.

Ambasadori zapadnih država bojkotovali su neformalni sastanak Savjeta bezbjednosti UN. Diplomate iz SAD, Britanije, Albanije i Malte napustile su salu kada je Belova počela obraćanje putem video-veze.

Međunarodni krivični sud je prošlog mjeseca objavio naloge za hapšenje Belove i ruskog predsjednika Vladimira Putina koje terete za otmicu djece iz Ukrajine.

Rusija koja je ovog mjeseca na čelu Savjeta bezbjednosti UN zatražila je večerašnji sastanak kako bi se suprostavila, kako navodi, dezinformacijama o ukrajinskoj djeci.

Američki ambasador Linda Tomas-Grinfild rekla je prije početka sastanka da su SAD snažno protiv sastanka i pridružili su se Britaniji u blokiranju emitovanja susreta putem interneta izvan UN.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana