Mali prekinuo diplomatske odnose sa Ukrajinom

Tanjug
Mali prekinuo diplomatske odnose sa Ukrajinom

BAMAKO - Mali je objavio da je prekinuo diplomatske odnose sa Ukrajinom nakon što je ukrajinski vojni zvaničnik sugerisao da je Kijev odigrao ulogu u borbama pobunjenika Tuareza sa pripadnicima malijske vojske i ruske vojne grupa "Vagner" u blizini granice sa Alžirom prošlog mjeseca.

Desetine vojnika Malija i pripadnika "Vagnera" ubijeni su u sukobima sa separatističkim pobunjenicima Tuarezima i borcima povezanima s Al-Kaidom.

Portparol ukrajinske vojne obavještajne službe Andrij Jusov rekao je prošle sedmice da su pobunjenici dobili "potrebne informacije" za izvođenje napada.

Privremeni premijer Malija Abdulaje Maiga rekao je da je njegova vlada bila šokirana kada je čula tu tvrdnju i optužio je Ukrajinu za kršenje suvereniteta Malija. Maiga je istakao da je Jusov priznao umiješanost Ukrajine u "izdajnički i varvarski" napad naoružanih terorističkih grupa koji je doveo do smrti malijskih vojnika, prenio je Bi-Bi-Si.

Vojska Malija objavila je prošle sedmice da je pretrpjela "značajne" gubitke tokom nekoliko dana borbi sa pobunjenicima koje su izbile 25. jula.

Procjenjuje se da je u tim sukobima poginulo od 20 do 80 boraca "Vagnera", što je najveći gubitak za tu grupu otkako je počela da pomaže vojnoj hunti u borbi protiv pobunjenika prije dvije godine. "Vagner" je priznao da je jedan od njegovih zapovjednika ubijen u tim sukobima, navodeći da ih je napalo oko 1.000 pobunjenika. Separatisti predvođeni Tuarezima tvrde da su ubili 84 borca "Vagnera" i 47 malijskih vojnika.

U Maliju je vojska preuzela vlast u državnim udarima 2020. i 2021. godine, a bori se protiv višegodišnje islamističke pobune. Borci "Vagnera" su u Maliju od najmanje 2021. godine.

Tuarezi su etnička grupa koja naseljava region Sahare, uključujući delove severnog Malija, a pobunjenici su se povukli iz pregovora sa vlastima Malija krajem 2022. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana