Makronov saveznik postao rival: Eduar Filip u trci za predsjednika

Tanjug
Makronov saveznik postao rival: Eduar Filip u trci za predsjednika

PARIZ – Bivši francuski premijer Eduar Filip zadao je ozbiljan udarac Emanuelu Makronu najavljujući svoju kandidaturu za naredne predsjedničke izbore, dok se trenutni predsjednik Francuske bori da obuzda političku krizu bez presedana, piše Politiko.

Filip, političar desnog centra koji ima komplikovan odnos s Makronom, priprema se za predsjedničke izbore, vjerovatno već 2025. godine.

Članovi njegove partije Horizonti navode anonimno za Politiko da Filip tvrdi da će Makron biti primoran da se povuče prije kraja svog mandata 2027. godine.

Filip, koji je trenutno gradonačelnik grada Avra, prvi je to najavio juče u intervjuu za Le Point, rekavši francuskom nedjeljniku da će „biti kandidat za sljedeće predsjedničke izbore“, koji su zakazani za 2027. godinu.

Potvrdno je odgovorio na pitanje da li bi bio spreman u slučaju vanrednih izbora.

Njegova odluka da javno tako rano iznese namjeru da želi da zamijeni Makrona predstavlja veliki poraz za francuskog predsjednika, koji je ranije smatrao Filipa saveznikom, navodi Politiko.

Iako su njegove predsjedničke ambicije javna tajna, Filipova najava bila je neočekivana, jer se Makron trenutno muči da imenuje novog premijera i vodi maratonske razgovore sa političarima različitih stranaka.

Makron je obećao da će ostati na svojoj funkciji do sljedećih predsjedničkih izbora 2027. godine, kao garant francuskih institucija.

Ali jasno je da Filip, koji je vodio francusku vladu od 2017. do 2020, misli da njegov bivši šef neće još dugo politički preživjeti i da je spreman da to stavi do znanja.

On je već dao zadatak svojoj partiji Horizonti da „bude spremna za proljeće“ 2025. godine, prema podacima iz partijskog rukovodstva koje su kontaktirali francuski novinari.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana