Makron: U planu jačanje vojne proizvodnje

SRNA
Makron: U planu jačanje vojne proizvodnje

PARIZ- Vojne kompanije treba da dodatno povećaju proizvodnju u Francuskoj, izjavio je francuski predsjednik Emanuel Makron tokom posjete fabrici za proizvodnju eksploziva "Eurenko" na zapadu zemlje.

"Spremni smo da uđemo u dugoročne geopolitičke i geostrateške promjene u kojima će uloga odbrambene industrije biti sve značajnija. Ovaj svijet neće stati ako sutra prestane rat, jer se Rusija masovno naoružava i zato što svuda u Evropi vojna potrošnja i narudžbe ozbiljno rastu", rekao je Makron novinarima u govoru emitovanom na zvaničnom nalogu Jelisejske palate na platformi "Iks".

Makron je istakao da je Francuska već utrostručila proizvodnju haubica "cezar" koje se isporučuju Ukrajini, napominjući i da ih prodaje širom svijeta.

Prema njegovim, riječima, "Eurenko" je udvostručio proizvodnju municije od početka sukoba u Ukrajini.

"Ići ćemo još dalje. Nova fabrika u Beržeraku, koja će biti dodatak na postojeću proizvodnju u Švedskoj, trebalo bi da omogući da se proizvodnja ponovo udvostruči", naveo je Makron.

Makron je juče položio kamen temeljac za novu fabriku baruta u Beržeraku u zapadnoj Francuskoj. Fabrika je otvorena 1915. godine, ali je prestala sa proizvodnjom 2007. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana