Makron sugerisao Durovu da sjedište "Telegrama" prebaci u Pariz

SRNA
Makron sugerisao Durovu da sjedište "Telegrama" prebaci u Pariz

NjUJORK - Tokom 2018. godine, francuski predsjednik Emanuel Makron sugerisao je osnivaču i vlasniku društvene mreže "Telegram" Pavelu Durovu da sjedište svoje kompanije prenese u Pariz, piše američki dnevnik "Volstrit žurnal", pozivajući se na svoje izvore.

Prema navodima lista, tokom privatne večere 2018. godine, Makron je sugerisao Durovu da prebaci sjedište "Telegrama" u Francusku. On je tada razgovarao s njim i o odobrenju francuskog državljanstva.

Durov je odbio da prebaci sjedište kompanije u Pariz, prenosi ruska novinska agencija TASS.

Durov je uhapšen u subotu, 24. avgusta, na aerodromu "Le Burže" izvan Pariza neposredno nakon slijetanja privatnog aviona na letu iz Azerbejdžana.

Iz francuskog tužilaštva sinoć je saopšteno da je policijski pritvor Durovu zvanično produžen do srijede, 28. avgusta.

Moskva je, nakon hapšenja Durova, saopštila da treba poštovati njegova prava, a američki milijarder i vlasnik društvene mreže "Iks" Ilon Mask objavio je da je napadnuta sloboda govora u Evropi.

Izvor iz francuske policije rekao je da je Durov, koji ima dvojno francusko i državljanstvo Ujedinjenih Arapskih Emirata, uhapšen u okviru preliminarne policijske istrage o navodnom nizu prekršaja usled nedostatka uredništva na "Telegramu" i saradnje sa policijom.

Durov je osnivač "Telegrama", a Rusiju je napustio 2014. godine pošto nije želio da ispuni zahtjev da se zatvore opozicioni profili na društvenoj mreži "Vkontakt" koju je potom prodao.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana