Makron: Strateški autonomna Evrope može biti „treći pol“ u odnosu na SAD i Kinu

Srna
Foto: Tanjug

PARIZ - Bez strateške autonomije, Evropa rizikuje izlazak iz istorije, upozorava predsjednik Francuske Emanuel Makron i navodi da Evropa može da bude „treći pol“ u odnosu na SAD i Kinu.

„Predugo Evropa nije izgradila stratešku autonomiju. Danas je ideološka bitka dobijena, ali sada moramo da primjenimo ovu strategiju“, rekao je Makron u intervjuu za „Eho“ tokom državne posjete Kini.

„Zamka za Evropu bi bila da, kada uspije da razjasni svoju stratešku poziciju, bude uhvaćena u poremećaju svijeta i krizama koje nisu naše“, kazao je on.

Za predsjednika Francuske, strateška autonomija je ključna da spriječi evropske države da postanu „vazali“, kada Evropa može da bude „treći pol“ u odnosu na SAD i Kinu.

„Ne želimo da ulazimo u logiku od bloka do bloka“, kaže predsjednik Francuske, koji je i protiv „eksteritorijalnosti dolara“.

On je istakao da se istorija ubrzava i da nam je paralelno potrebno i ubrzanje evropske ratne ekonomije.

Na pitanje šta se može očekivati od Kine o Ukrajini poslije njegovog dijaloga sa predsjednikom Si Đinpingom, Makron je izjavio da misli da Kina ima isto zapažanje da je danas vrijeme vojno.

„Ukrajinci pružaju otpor i mi im pomažemo. Nije vrijeme za pregovore, čak i ako ih pripremimo i ako moramo da postavimo prekretnice. Ovo je svrha dijaloga sa Kinom: da se konsoliduju zajednički pristupi“, istakao je Makron.

Prema njegovim riječima, prvi je podrška principima Povelje Ujedinjenih nacija, drugi je jasan podsjetnik na nuklearnu energiju „i na Kini je da povuče posljedice činjenice da je predsjednik (Rusije Vladimir) Putin rasporedio nuklearno oružje u Bjelorusiji nekoliko dana nakon što se obavezao da to neće učiniti“.

Treći je, navodi, veoma jasno podsjećanje na humanitarno pravo i zaštitu djece, a četvrti želja za dogovorenim i trajnim mirom.

„Napominjem da je predsjednik Si Đinping govorio o evropskoj bezbjednosnoj arhitekturi. Ali ne može postojati evropska bezbjednosna arhitektura sve dok u Evropi postoje invazione zemlje ili zamrznuti konflikti. Dakle, vidite da iz svega toga proizilazi zajednička matrica. Da li je Ukrajina prioritet kineske diplomatije? Možda ne.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana