Makron doputovao u posjetu Kini, sa Sijem o trgovini i Ukrajini

Tanjug
Foto: Tanjug/AP

PEKING- Francuski predsjednik Emanuel Makron doputovao je danas Peking u zvaničnu posjetu Kini, tokom koje će razgovarati sa predsjednikom Si Đinpingom.

Makron će u posjeti Kini boraviti do 7. aprila, prenio je Kineski međunarodni radio.

Ovo je treća Makronova posjeta Kini od kada je postao predsjednik Francuske i prva od njegovog drugog predsjedničkog mandata.

Sa Makronom će u poseti Kini boraviti i predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, prenio je Rojters.

Makron je prije svog prvog putovanja u Kinu od 2019. godine, razgovarao sa predsjednikom SAD Džozefom Bajdenom o pokušaju da angažuje predsjednika Kine da ubrza završetak rata u Ukrajini.     

Za Makrona, koji se kod kuće suočava sa protestima zbog reforme penzionog sistema kod kuće, ovo putovanje je prilika da ostvari neke ekonomske pobjede.

Doputovao je sa 50-članom poslovnom delegacijom, koju čine i predstavnici Erbasa, koji pregovara o velikoj narudžbini aviona, zatim francuskog multinacionalnog proizvođača šinskih vozila Alstom i nuklearnog giganta EDF, navela je agencija.

Fon der Lajen nije putovala u Kinu od kada je postala predsjednica Evropske komisije prije više od tri godine, a i zbog stroge kineske kontrole tokom pandemije virusa korona,  svi diplomatski sastanci su bili održavani onlajn.

Tokom tog perioda odnosi Evrope sa Kinom su prvo zahladili zbog zastoja investicionog sporazuma 2021, a zatim i odbijanja Pekinga da osudi Rusiju zbog napada na Ukrajinu, dodala je agencija.

Fon der Lajen je izjavila da EU mora da "smanji rizik" u odnosima sa Pekingom, uključujući ograničavanje pristupa Kine osjetljivim tehnologijama i smanji oslanjanje na ključne inpute kao što su ključni minerali, baterije, solarni paneli i drugi čisti tehnološki proizvodi.

Makron je pozvao Fon der Lajenovu da mu se priduži na putovanju kako bi izrazio evropsko jedinstvo, nakon što su francuski zvaničnici kritikovali njemačkog kancelara Olafa Šolca jer je sam otišao u Kinu prošle godine, istakao je Rojters.

Osim o trgovini, i Makron i Fon der Lajen su izjavili da žele da ubijede Kinu da iskoristi svoj uticaj na Rusiju kako bi donijela mir u Ukrajinu ili u najmanju ruku spriječi Peking da direktno podrži svog saveznika Rusiju.

Kina je ove godine predložila mirovni plan od 12 tačaka za ukrajinsku krizu, kojim se obe strane pozivaju da pristanu na postepenu deeskalaciju koja bi vodila ka sveobuhvatnom prekidu vatre.

Plan je, međutim, u velikoj mjeri Zapad odbacio zbog odbijanja Kine da osudi Rusiju, a zatim su SAD i NATO naveli da Kina razmatra slanje oružja Rusiji, što je Peking demantovao, navela je agencija.    

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana