Makron bi poziv Pekinga Kijevu da razgovara smatrao uspjehom

Srna
Foto: Tanjug/AP

NjUJORK- Francuska će smatrati uspjehom ako francuski predsjednik Emanuel Makron tokom posjete Kini uspije da ubijedi Peking da pozove Ukrajinu da se uključi u dugoročni dijalog, javila je američka novinska agencija "Blumberg", pozivajući se na izjavu neimenovanog francuskog zvaničnika.

Zvaničnik je istakao da Makron ne očekuje da Peking odustane od bliskih odnosa sa Moskvom, ali da će pokušati da pronađe zajednički jezik sa kineskim predsjednikom Si Đinpingom u pokušaju da se dođe do zajedničkog rješenja za sukob u Ukrajini.

"Blumberg" piše da francuski lider namjerava da upozori Kinu da ne treba da pruža vojnu podršku Rusiji, prenio je TASS.

Portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova Hua Čunjing potvrdila je ranije da će Makron u srijedu, 5. aprila, doputovati u trodnevnu posjetu Kini.

Agencija AFP objavila je da će francuski predsjednik pokušati da započne proces jačanja veza nakon dugog perioda nedostatka ličnog kontakta usljed pandemije virusa korona.

Makron i Si su se posljednji put sreli na marginama samita Grupe 20 /G20/ u Indineziji. Francuski lider posljednji put je posjetio Peking u januaru 2018. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana